Gaz Sancısını Hafifletecek 7 Doğal Yöntem!

Gaz Sancısını Hafifletecek 7 Doğal Yöntem!
27 Haziran 2022

Bu yazımızda, hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik için alabileceğiniz doğal önlemleri sıraladık.

Hamilelikte gaz sancısı birçok kadının ortak şikâyetidir. Zira bu dönemde artan progesteron hormonu, vücuttaki tüm düz kas hücrelerinin gevşemesine neden olur. Bu da sindirim sistemini yavaşlatarak gaz sancısı ve şişkinlik gibi sorunlara yol açar. Bununla birlikte büyüyen rahmin sindirim organlarına baskı yapması da gebelikte gaz sancısı ve şişkinlik gibi semptomların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Peki, hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?


Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte gaz problemi ve şişkinlik için basit ama etkili önerilere yer verdik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Gaz Neden Olur?

Şikâyetlerinizi hafifletecek önerilere geçmeden önce hamilelikte gaz neden olur, ona bakalım. Gebelik döneminde vücutta birçok değişim yaşanır. Bu değişimlerin esas nedeni ise hormonlardır. Hamilelikle birlikte artmaya başlayan östrojen ve progesteron gibi hormonlar vücudun işleyişini büyük ölçüde değiştirir. Örneğin progesteron hormonunun artması, tüm düz kas hücrelerinin gevşemesine neden olarak sindirimi yavaşlatır. Bu da anne adaylarına gaz sancısı ve şişkinlik olarak döner. Bununla birlikte rahmin giderek büyümesi mide ve bağırsaklar üzerindeki baskıyı artırdığından, gebelikte gaz sancısı neredeyse kaçınılmaz olur. Ayrıca tüketilen bazı besinler veya kullanılan takviyeler de hamilelikte gaz ve şişkinliğin artmasına neden olabilir.

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte gaz sancısı bazen ağrılı olabilir. Gebelik ilerledikçe bu şikâyet daha da kötüleşebilir. Neyse ki gazla mücadele etmek için alabileceğiniz çeşitli önlemler var. Aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri konusunda ne kadar tutarlı olursanız, o kadar iyi sonuçlar almanız olasıdır.

Hamilelikte gaz sancısına iyi gelen öneriler…

1. Bol Sıvı Tüketin

Birçok sorunun çözümünde olduğu gibi hamilelikte gaz problemi için de bol bol su içmeniz gerekir. Her gün için 8 – 10 bardak su içmeyi hedefleyin. Bunun yanı sıra ayran ve maden suyu gibi diğer sağlıklı içeceklerle de sıvı alımınızı destekleyebilirsiniz. Böylece sindiriminiz hızlanır, kabızlık olasılığı düşer ve şikâyetleriniz hafifler. Eğer gestasyonel diyabetiniz varsa şekerli meyve sularından ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Hamilelikte Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?

2. Harekete Geçin

Fiziksel aktivite ve egzersiz günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Spor salonuna gidemiyorsanız, rutininize 30 dakika yürüyüş ekleyebilirsiniz. Egzersiz, yalnızca fiziksel ve duygusal olarak formda kalmanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda hem doğumu kolaylaştırır hem de sindirimi hızlandırarak kabızlık ve gaz sancısı gibi şikâyetlerin azalmasını sağlar. Ancak riskli bir gebeliğiniz varsa doktorunuza danışmadan kesinlikle egzersize başlamamalısınız.

3. Diyetinizi Gözden Geçirin

Brokoli, brüksel lahanası, barbunya, nohut, fasulye ve lahana gibi yiyeceklerin gaz artışına neden olduğu biliniyor. Eğer şikâyetleriniz çok şiddetliyse bunlar gibi gaz yapan yiyecekleri bir süre sınırlandırmanız gerekebilir. Aynı şekilde gazlı içecekler, süt ürünleri ve kafein de gaz artışına sebep olabilir. Beslenme konusunda tereddütleriniz varsa veya hamilelikte IBS rahatsızlığınız mevcutsa bir diyetisyenden danışmanlık almanız en sağlıklı yol olacaktır.

Gaz Sancısını Hafifletecek 7 Doğal Yöntem!

4. Probiyotik Gıdalar Tüketin

Probiyotikler, başta sindirim sistemi olmak üzere genel sağlığımız üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olan canlı bakterilerdir. Bu bakterilerin sayısı azaldığında, diğer bir deyişle bağırsak florası bozulduğunda şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi problemler ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle hamileliğiniz boyunca yeteri kadar probiyotikbesin tüketmeye özen gösterin. Ev yapımı turşu, kefir, ayran, tarhana ve boza gibi fermente yiyecekler ile bağırsak floranızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

5. Bazı Eylemlerinizi Gözden Geçirin

Pipet kullanmak, sakız çiğnemek veya yemeği hızlıca yemek daha fazla hava yutulmasına neden olarak hamilelikte gaz sancısını artırabilir. Bu nedenle yemeklerinizi olabildiğince yavaş ve iyice çiğneyerek yemeye dikkat edin. Mümkünse pipet kullanmaktan kaçının.

6. Az Ama Sık Yemeyi Deneyin

Günlük öğün sayınızı artırıp, öğün başına yediğiniz porsiyonu azaltmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede vücudunuz yediklerinizi daha kolay bir şekilde sindirecektir. Buna ek olarak yağlı ve kızartılmış yiyecekleri de mümkün olduğunca tüketmemeye dikkat edin. Zira bu yiyeceklerin sindirimi diğer yiyeceklere kıyasla daha zordur.

7. Bol Giysiler Tercih Edin

Hamileliğinizde bol ve rahat giysiler giymeye dikkat edin. Özellikle bel ve karın kısmını sıkan giysiler sindirim organlarına baskı yaparak şişkinlik gibi şikâyetlere neden olabilir. Yaz aylarında bol elbiseler, kış aylarında beli rahat olan tayt veya eşofmanlar iyi birer alternatif olabilir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte gaz sancısı ilk günlerde başlayabileceği gibi son aylarda da başlayabilir. Bu durum tamamen kişinin biyolojik etkenlerine ve yaşam tarzına göre değişiklik gösterir. Ancak rahmin sindirim organlarına baskı yapması sebebiyle özellikle son aylarda gaz sancısı şikâyetinin arttığı bilinmektedir.

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.