Hamilelikte Dehidrasyonun 14 Belirtisi!

Hamilelikte Dehidrasyonun 14 Belirtisi!
11 Mayıs 2022

Gebelikte dehidrasyon belirtilerini sizler için sıraladık.

Hamilelikte susuz kalmak hem anne hem de bebeğin sağlığı için oldukça risklidir. Zira şiddetli dehidrasyonun gebelikte erken doğumu tetikleyebildiğini gösteren araştırmalar mevcut. Peki, hamilelikte susuzluk belirtileri nelerdir? Gebelikte az su içmek bebeğe zarar verir mi? Gelin, gebelikte dehidrasyon ile ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Dehidrasyon (Susuzluk) Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte susuz kalma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Susama,
  • Özellikle eğilirken veya diz çökerken baş dönmesi,
  • Baş ağrısı,
  • İdrarın koyu sarı olması,
  • Cilt kuruluğu,
  • Dudakların çatlaması,
  • Hafifçe şişmiş dil,
  • Ağız kuruluğu,
  • Azalan idrara çıkma isteği,
  • Zayıflık,
  • Konsantrasyon eksikliği,
  • Kabızlık,
  • Hemoroid ve
  • İdrar yolu enfeksiyonu.

Hamilelikte Dehidrasyon Neden Olur?

Hamilelikte dehidrasyon sabah bulantısı, yetersiz sıvı alımı veya ishal gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Detaylandıracak olursak;

1. Sabah Bulantısı

Sabah bulantıları genellikle gebeliğin ilk aylarında olur. İkinci trimester itibariyle azalması veya tamamen geçmesi beklenir. Bu bulantılar kusmaya da neden olabileceği için anne adayı sıvı kaybedebilir. 

2. Hiperemezis Gravidarum

Hiperemezis gravidarum gebelikte çok şiddetli bulantı ve kusmayı tanımlar. Belirtiler sabah bulantısıyla benzer şekildedir ancak daha şiddetlidir. Genellikle çoğul gebeliklerde gözlemlenir ve hamileliğin sonuna kadar devam edebilir. Anne adayının sık sık kusması ise ciddi sıvı kaybına neden olarak dehidrasyona yol açabilir.

3. Yetersiz Sıvı Alımı

Hamilelikte dehidrasyonun en önemli nedeni yetersiz su tüketimidir. Bu dönemde anne adaylarının günde en az 8 – 10 bardak su içmesi önerilir. Bununla birlikte ayran gibi sağlıklı içeceklerle sıvı alımı desteklenebilir.

4. İshal

Hormonal değişiklikler, beslenme alışkanlıkları veya enfeksiyonlar ishale neden olabilmektedir. Bu durum anne adayının sıvı kaybetmesine ve elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabilir.

5. Diğer Faktörler

Sıcak havada yoğun egzersiz yapma, nem ve yüksek ateş gibi diğer faktörler de hamilelikte sıvı kaybına yol açarak dehidrasyona sebep olabilmektedir.

Hamilelikte Dehidrasyonun 14 Belirtisi!

Hamilelikte Susuz Kalınca Ne Olur?

Hamilelikte susuz kalmak anne ve bebek sağlığı için ciddi riskler doğurabilmektedir. Hafif dehidrasyon önemli komplikasyonlara yol açmasa da şiddetli susuzluk amniyon sıvısının azalmasına, erken doğumun tetiklenmesine ve anne sütü üretiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle gebelikte az su içmek bebeğe zarar verir mi sorusu evet verebilir şeklinde yanıtlanabilir.

Hamileler Günde Kaç Litre Su İçmeli?

Hamilelik Sırasında Dehidrasyon Nasıl Önlenir?

Hamilelikte susuz kalma durumu aslında kolayca önlenebilir. Bunun için günde en az 8 – 10 bardak su içilmesi yeterlidir. Aynı zamanda ayran ve taze meyve suyu gibi sağlıklı içeceklerle de sıvı alımı desteklenebilir.

Eğer yoğun sabah bulantısı yaşanıyorsa mide bulantısı ve kusma anne adayının su içmesini zorlaştırabilir. Böylesi bir durumda mide bulantısının azaldığı zamanlarda sıvı alımı denenebilir. Ayrıca idrar yapma ihtiyacını artıran kahve gibi içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle yaz aylarında ağır egzersiz yapılıyorsa kaybedilen sıvıyı yerine koymak için sıvı alımı artırılmalı ve egzersizin temposu düşürülmelidir.

Bununla birlikte şiddetli dehidrasyon ve elektrolit kaybı yaşayan anne adaylarının tedavisi hastanede yapılabilir. Eksilen sıvıyı ve mineralleri yerine koyabilmek için tıbbi tedavi uygulanabilir.

Hamilelikte Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı?

Kaynak 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.