Gebelikte Spina Bifida Hastalığına Folik Asit Silahı ile Karşı Koyun

Gebelikte Spina Bifida Hastalığına Folik Asit Silahı ile Karşı Koyun
31 Ekim 2017

Her yıl 5 bin bebeğin Spina Bifida Hastalığıyla dünyaya geldiklerini belirten uzmanlar, hastalığın gebelikten 3 ay önce ve gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanılarak yüzde 70 oranında önlenebileceğini söylüyorlar.

Gebelikte Spina Bifida Hastalığına Folik Asit Silahıyla Karşı Koyun

Gebelikte spina bifida hastalığına folik asit silahıyla karşı koyun. Türkiye'de her yıl yaklaşık 5 bin bebeğin spin bifida hastalığıyla dünyaya geldiğini belirten uzmanlar, hastalığın alınacak bazı önlemlerle engellenebileceğine dikkat çektiler. Tıpta spina bifida olarak adlandırılan ayrık omurga hastalığının gebelikten 3 ay öncesinde ve gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanılarak yüzde 70 oranında önlenebileceğine dikkat çekiliyor.

Hastalık Bebek Daha Anne Karnındayken Oluşuyor

Uzmanlar tarafından ayrık omurga (spina bifida) hastalığında tamamen iyileştirecek bir tedavinin olmadığı hatırlatırlatılırken, bu hastalıkla doğan bir bebeğin yaşamı boyunca geçireceği süreçte, yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapılan tedavinin ortalama maliyetinin yaklaşık 532 bin dolar civarında olduğu, doğurganlık çağındaki 20 milyon kadının her birinin spina bifidalı bebek sahibi olma riskinin bulunduğunu vurgulandı.     


Spina Bifida Nedir?

 

Gebelikte Spina Bifida Hastalığına Folik Asit Silahı ile Karşı Koyun

 

Hastalığı Yüzde 70 Oranında Önlemek Mümkün

Bebek daha annesinin karnındayken oluşan ayrık omurga hastalığının oluşmasında folik asit eksikliğinin etkili olduğunu vurgulayan uzman doktorlar konuyla ilgili olarak; ilk 26 günde annenin hamile olduğunu henüz bilmediğini, bu nedenle bebek yapmayı planlayan anne adaylarının gebe kalmadan önce ve hamileliğin ilk 3 ayında folik asit vitamini kullanmaları gerektiğini ifade ettiler.  

Folik Asit Bebeğin Büyümesinde ve Gelişmesinde Çok Gerekli

Folik asitin hücrelerin büyüme ve gelişmesini sağlaması nedeniyle çok gerekli bir vitamin olduğunu belirtilirken, söz konusu vitaminin azlığı durumunda hücrelerin yeteri kadar düzgün çalışmaması nedeniyle mekanizma bozukluğunu oluşturduğu söyleniyor. Konuyla ilgili olarak  söz konusu bozukluğu ilk 3 aydan sonra vitamin vererek düzeltilebildiğini belirten uzman doktorlar, anne karnındaki bebekte bu hastalık oluşmasından sonra vitamin verip düzeltme olanağının olmadığını, bu nedenle gebeliğin ilk 26 günün çok değerli olduğunu belirtiyorlar.



   Gebelikte Folik Asit Neden Önemlidir? Detaylar için tıklayın...   Gebelikte Spina Bifida Hastalığına Folik Asit Silahı ile Karşı Koyun  

"Türkiye'de Ekmeklik Unlara Folik Asit Eklenmeli"

Dünyada 92 ülkede farklı türdeki yiyeceklerin içerisine bir miktar folik asit vitaminin eklenmesinin zorunlu olduğunu söyleyen Türkiye Spina Bifida Derneği Başkanı Prof.Dr. Cevval Ulman, Türkiye’de de ekmeklik unların içerisine folik asit eklenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de de bunun yasal olarak zorunlu olmasını istediğini dile getiren Prof.Dr. Ulman, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Ülkemizde bu hastalığı azaltmak için ekmeklik unlara folik asit vitamini eklenmeli. Sağlık Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortak çalışmalı. Zorunlu hale gelirse bu hastalıkla doğan bebeklerin azalacağını düşünüyoruz." dedi.

"Ekmeklere Eklenecek Koruyucu Olacaktır"

Günümüzde gebeliklerin yüzde 50’sinin planlı olarak gerçekleşmediği için hamilelikten önce folik asit kullanımının fazla olmadığını kaydeden Prof.Dr. Cevval Ulman, plansız gebeliklerde oluşabilecek riskin önüne geçmek için, ekmeklere eklenecek olan folik asidin koruyucu olacağını söyledi.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk