Çalışma Hayatında Babalara da Kolaylık Geliyor!

Çalışma Hayatında Babalara da Kolaylık Geliyor!
26 Haziran 2017

çalışan babaların 2017 yılında doğum izni, ücretsiz gibi hakları artmaya devam ediyor.

Çalışan babaların hakları 2017 yılında artıyor. çalışma hayatında annelere sağlanan kolaylıkların bir benzerleri de babalar için getiriliyor. Türkiye'de iş hayatına bakıldığında çalışma hayatında erkeklerin fazla olduğu görülüyor. Çalışma hayatında erkek çalışan oranı yüzde 70'lere yaklaşırken, bebek sahibi olmak sadece anneler için değil baba içinde bazı ayrıcalıklara yol açıyor. Buna rağmen babaların izin ve emeklilik haklarına bakıldığında erkeklerin kadınlara oranla daha az hakka sahip olduğu görülüyor. Edinilen bilgiye göre, son yapılan düzenlemelerle babalara önemli imkanların getirildiği öğrenildi.

Çalışan Babaların Hakları 2017 Yılında Artıyor

Türkiye'de büyük bir orana sahip olan çalışan erkeklere yapılan son düzenleme ile bazı haklar geliyor. Özellikle baba olduktan sonra sorumlukları artan babalar için getirilen yeni haklar ile iş dünyasında babalar da anneler gibi eşit haklara sahip olabilecekler. Son dönemlerde yapılan yeni düzenlemelerde; yarım gün çalışma hakkı, evlat edinmede ücretsiz izin hakkı, babalık izni, doğum izni, babaya süt parası hakkı yer alıyor.     

Çalışma Hayatında Babalara da Kolaylık Geliyor!  

Babalara Yarım Gün çalışma Hakkı

Babalar için tanınan haklardan en önemlilerinden birisi de çalışan annelere tanınan yarım gün çalışma hakkının babalara da  tanınmış olması. Hem devlet memurluğunda çalışan hem de özel sektörde çalışan babaların yararlanabilecekleri yarı zamanlı çalışma hakkından 3 yaşa kadar evlat edinen babalarda yararlanabilecek. Memurlara yarı zamanlı çalışma hakkı verilmesine ilişkin yönelikte yer alan düzenlemeye göre, bundan yararlanacak kişilerin hizmet sınıfı, unvanı, kadro kurum ve teşkilata göre belirlenecek. Bakmanızda Fayda Var: Baba Olan Memurlar da Yarım Gün çalışma Hakkı  

Evlat Edinmede Ücretsiz İzin Hakkı

Özel sektörde çalışan babalar için çıkan yönetmelikte işçi babalar için bu konuda bazı haklar tanıyordu. Yeni yönetmeliğe göre, doğumda ya da doğum sırasında annenin ölü halinde, doğum sonrasında kullanılmayan süreler babaya kullandırılıyor. çalışan babaların hakları içerisinde, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine ya da evlat edinen işçiye, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin kullandırılıyor. Ayrıca bu iznin bitiminden sonra talep edilmesi durumunda babanın 24 aya kadar ücretsiz izin hakkı bulunuyor. Bu haktan sadece eşlerden birisi yararlanabiliyor.   Çalışma Hayatında Babalara da Kolaylık Geliyor!  

Babalık ve Mazeret İzinleri

Memur babaların eşinin doğum yapması durumunda isteği üzerine on günlük babalık izni veriliyor. Memur babaya sağlanan diğer haklar arasında kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi, eşinin ve çocuğunun vefatı durumu ile eşinin, kendisinin ana baba ve kardeşinin vefatı durumunda yedi gün mazeret izini veriliyor. Bunun dışında yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğun hastalanması halinde on güne kadar mazeret izni verilebiliyor.  

5 Gün Doğum İzni

çalışan babaların hakları içerisinde, işçi babaya evlenmesi ya da evlat edinmesi, anne  veya basının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü dışında 3 gün izin verilirken, eşinin doğum yapması halinde 5 gün ücretli izin veriliyor. Gazeteci babanın, eşinin doğum zamanı 3, eşi, çocuğu, anne ya da babasının vefatı durumunda 4 gün, çocuğunun evlenmesi, kardeşi, büyük anne, büyük babası, torunun vefatı durumunda 2 gün ücretli izin hakkı kazanıyor.   

Çalışma Hayatında Babalara da Kolaylık Geliyor!  

 Doğum izni 7 güne çıkıyor

Basında çıkan haberlere göre, yeni düzenleme ile babalara tanınan doğum izni için, cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatiller, 5 günlük doğum iznine dahil edilmeyeceği ifade ediliyor. Dolayısıyla doğum izni 7 güne çıkarken, hatta bazen bayramların da ilave edilmesiyle daha da uzayabileceği belirtiliyor.

Babaya Süt Parası

çalışan babaların hakları içerisinde doğum sonrası ödenen süt parasında annenin çalışmasına bakılmıyor. Süt parası ödemesi baba eğer sigortalı olarak çalışıyor veya kendi adına iş yapıyorsa süt parası babaya ödeniyor. Kadın sigortalının ya da eşi çalışmayan erkek sigortalının emzirme ödeneği (süt parası) alabilmesi için doğumdan önceki son bir yılda en az 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekiyor. Emzirme ödeneğini alabilmek için en yakın SGK merkezine çocuğun kimliği ile başvurmak yeterli oluyor. Bakmakta Fayda Var: Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Alma Şartları

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl