Bebekler Neden Sık Hıçkırır?
Bebekleri hıçkırık tutması özellikle ilk defa anne baba olanlar tarafından kaygıyla karşılaşılır.
Bebekler Neden Hıçkırır?
Yenidoğan bebeklerin hıçkırması ilk defa anne baba olanlar için endişe kaynağı olabilir. Peki, yeni doğan bebeklerde hıçkırık görülmesi normal midir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, yenidoğan döneminde sindirim, boşaltım ve bağışıklık gibi sistemlerin diğer çocukluk dönemlerinden farklı olduğunu belirtirler. Bebeğin anne karnının sıcak ve güvenilir ortamından ayrılıp dünyaya gelmesinden sonra özellikle sindirim sisteminin gelişim sürecinin zaman aldığına dikkat çekilir. Bebeğin hapşırması, hıçkırması, sık sık kaka yapması ve gaz çıkarmakta zorlanması gibi normal olan tepkiler özellikle yeni anne baba olan aileler tarafından kaygıyla karşılanabilir. Bebekler neden hıçkırır? İşte bebeklerde hıçkırık nedenleri ve detaylar...
Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nedenleri
Çocuk doktorları yenidoğan bebeklerde hıçkırığın sık görüldüğünü söylerler. Bebekte hıçkırığın oluşma nedeni, hıçkırığın göğüs ve karın boşluğunu ayıran diyafram kasının ritmik kasılmasının sonucunda, ses tellerinin birbirine yaklaşması olarak açıklarlar. Bebeğin doğumundan sonra midesinin genişlemesi sinirler aracılığıyla diyafram kasını uyarır ve bu uyarı bebekte en sık görülen hıçkırık nedeni olarak gösterilir.
Hıçkırık Bebeğin Doyduğunu İşaret Eder
Bebeklerde hıçkırık uzmanlar tarafından bebeğin doyma bulgularından birisi olarak gösterilir. Özellikle biberonla beslenen bebeklerin annesini emen bebeklere oranla midesinin daha hızlı genişlemesi sebebiyle daha çok hıçkırdıkları söylenir. Bebeğin beslenmesi sırasında aşırı hava yutması ve ani ısı değişiklikleri de yenidoğan bebeklerde hıçkırığın nedenlerinden birisi olarak gösterilir.
Bebekte Hıçkırık Nasıl Geçer?
Yeni doğmuş bebeklerde oluşan hıçkırığa hiç müdahale edilmese de kendiliğinden düzeleceğini söyleyen uzman hekimler, hıçkırık tutan bebeğin birkaç dakikada düzelmediği durumlarda bebeği dik pozisyona getirilip sırtını sıvazlanmanın hıçkırığın geçmesinde etkili olacağını belirtirler. Ancak buna rağmen bebeğin hala hıçkırmaya devam etmesi durumunda ise, bebeğin kısa süreli emzirilmesini önerirler. Bebeğe hıçkırdığı zaman limon suyu verilmesi aspirasyon riski nedeniyle önerilmez. Bebeğin 1 yaşında sonra iç organların gelişmesiyle birlikte hıçkırığının azalacağı, bir yaşını geçen çocukta hala sık hıçkırık görülüyorsa gastroözefajial reflü olma ihtimaline karşı mutlaka uzman bir doktora muayene ettirilmesi önerilir.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Yenidoğan bebeklerde ilk 12 ayda görülen hıçkırığın en önemli nedeninin bebeğin midesinin aşırı gerinerek diyafram denilen solunum kasına alttan baskı yapması olduğunu söyleyen çocuk doktorları, söz konusu duruma yol açabilecek en olası sebebin bebekte aşırı gaz ya da bebeğin normalden çok fazla beslenmesi olduğunu belirtirler. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer? Uzmanlar bebeğin hıçkırığını geçirmek için annelere şu tavsiyelerde bulunurlar;
- Besleme aralığını değiştirin; Bebeğin hıçkırmasını azaltmak için, uzmanlar tarafından bebeği besleme aralığının 4-5 saat olması yanında biberonla beslenen bebeğe 200 ml'den fazla mama yedirilmemesi önerilir.
- Gazını çıkarın; Bebeğin annesini emmesinden sonra tutan hıçkırığı geçirmek için bebeğin gazını çıkarmak gerekir.
- Gazını çıkarın, üzeri açık yatırmayın; Uzun süre ve uykuda hıçkıran bebeğin her zamankinden daha az ve sık emzirilmesini tavsiye eden doktorlar, hıçkırığın oluşumunu önlemek için bebeğin gazı çıkarılmadan ve üzeri açık yatırılmamasını tavsiye ederler.
Bebekleri Rahatlatan ve Gaz Çıkarmasına Yarayan Kelebek Masajı Nasıl Yapılır? Detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var