İlk 3 Aylık Dönem Hakkında Her Şey
Gebeliğin ilk üç aylık dönemi hakkında tüm merak ettikleriniz bu yazımızda.
Kadınlar hamileliğin özellikle ilk 12 haftasını çok hızlı yaşarlar. Çünkü her şey çok yeni, farklı ve ilginçtir. Bu süreçte kafanızda takılan bazı sorular olabilir, bu yüzden bu makale elinizin altında bulunsun.
X ve Y Kromozomları
Bebeğin cinsiyetini sperm belirler. Yumurta ve sperm fetüse birer kromozomla katkıda bulunur. Yumurta iki adet X kromozomu taşır, sperm ise hem X hem de Y kromozomu taşır. Döllenme sırasında sperm X kromozomu bırakırsa bebek kız, Y kromozomu bırakırsa bebek erkek olur.
Zigot
Döllenmiş yumurta zigot olarak bilinir. Yaklaşık 2 hafta sonra tohum bir elma boyutunda olduğu zaman hamilesinizdir. 5 hafta sonra embriyo ve plasenta evreleri başlar. 8. ve 9. haftalarda bebeğin tüm organları oluşmuş olur. İlk üç aylık dönem sonunda bebek yaklaşık 3 santim uzunluğunda olur ve yüzü tanınabilir hale gelir.
Hamilelik Testleri
Aylık periyodik gününüzü kaçırdıysanız ilk gün bir hamilelik testi yapın. Fakat testin %10’luk bir sapma olasılığı olduğunu unutmayın. Bu yüzden bir hafta boyunca kendinizi potansiyel bir hamile adayı olarak görüp ona göre hareket edin ve hafta bitiminde testi tekrarlayın.
Doktor Randevusu
Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız doktordan randevu almalısınız. Randevunuzu eşinizin de katılabileceği şekilde ayarlayın.
İnsanlarla Konuşma
Hamilelik durumunuzu kime ne zaman haber vereceğiniz sizin kişisel kararınızdır ancak yine de birkaç durumu dikkate almalısınız. Bir süre bu durumu saklı tutmak eşinizle birlikte düşünmeniz ve fikir sahibi olabilmeniz için size zaman kazandıracaktır. Bu konuda, kimisi ilk 14 haftalık düşük riskinin atlatılmasını beklerken bazıları da hamilelik durumu onaylandığı gibi tanıdıklarıyla paylaşmayı seçer.
Düşük Tehlikesi
Düşük olaylarının yaklaşık %20’si hamileliğin sonunda, büyük bir çoğunluğu ise hamileliğin başında gerçekleşir. Kanama ve kramplar yaşarsanız hemen doktorunuzu arayın. Ayrıca bu durumla tek başınıza başa çıkmaya çalışmayıp destek almalısınız.
Göğüsler
Hamile kadınlar karınlarına odaklanırlar, oysaki ilk fiziksel belirtiler göğüslerde görülür. Göğüslerde şişlik, kramp ve hassaslık gibi belirtiler görülür.
Yorgunluk
Hamileliğin ilk üç ayında yaşanan aşırı yorgunluk çok yaygın ve doğal bir durumdur. Metabolizmanın çalışmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması nedeniyle bu dönemden ikinci üç aylık döneme kadar yorgunluk yaşanacaktır. Fakat bu durum kansızlık nedeniyle de yaşanıyor olabilir. Bu sebeple doğum uzmanınıza görünmeniz yararlı olacaktır.
İsteksizlik
Sindiriminiz yavaşladığından eskiden size çekici gelen birçok gıda sizin için dayanılmaz hale gelebilir. Kendinizi bu durumlarda hasta gibi hissedebilirsiniz. Kafanızda “bazı şeyleri yemesem de olur” gibi düşünceler oluşturmayın, onlar sizin için iyidir ve gereklidir.
Kilo Sorunları
Bazı kadınlar başlarda yaşadıkları bulantı ve kusma gibi durumlar sebebiyle kilo kaybı yaşasalar da endişe etmemelidirler. Çünkü çok yakında tartıdaki sayılar yükselmeye başlayacaktır. Bu dönemde çok yemek değil, doğru beslenmek önemlidir. Bu sebeple doktorunuza danışarak doğru bir beslenme planı oluşturmalısınız.
Romantizm
Eğer libidonuzu kaybettiyseniz üzülmeyin. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde kendinizi bulacaksınız. Bu dönem hamileliğin balayı olarak da adlandırılır.
Görünüş
Muhtemelen 4. aya kadar hamile gibi görünmeyeceksiniz. O zamana kadar rahat bir şekilde giyinebilirsiniz. Ancak artan östrojen seviyesi nedeniyle vücudunuz yağ depolanmasını destekleyeceğinden aşırı kilolardan kaçınmak için beslenmenizi doktor denetiminde düzene sokmalısınız.
Ultrason
Çoğu doğum uzmanı hamileliğin onaylanması ve hamilelik süreci hakkında bilgi vermek için ultrasonu kullanır. Merak etmeyin, ultrason bebeğinize zarar vermez.
Hamileliğin Bitiş Tarihi
Hamilelik temelde 40 haftalık (280 gün) bir takvime dayanır. Bitiş tarihini, son adet döngünüzün ilk gününe 9 ay ve 7 gün ekleyerek tahmin edebilirsiniz. Bu süre bebeğiniz için kabul edilen tam süredir. Fakat doğumların yaklaşık %90’ından fazlasında iki haftalık sapmalar yaşanmaktadır. Adet döngüsü 28 günlük düzendeyse bitiş tarihinin daha yakın olacağı söylenebilir. Döngü 28 günden fazlaysa daha geç, azsa daha erken doğumun gerçekleşeceği söylenebilir. Hamileliğin 8. ve 12. haftalarının arasında yapılacak ultrason gözlemleri sonucunda doktorunuz da size doğum için tahmini bir süre verecektir.
Genetik Danışmanlık
Kalıtsal bir bozukluktan dolayı bir bebek sahibi olmanızda riskler varsa danışmanınız size yardımcı olabilir. Bu konuda danışmanın size tespit ve çözüm için uygulayacağı testler ailelerin sorunlarının çözümünde etkili olabilmektedir.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar sürpriz olarak karşınıza çıkabilir ve sizi düşündürebilir. Doktorunuzun reçeteyle verdiği ilaçları kullanmanız enfeksiyonu atlatmanızı sağlayacaktır. Vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyon erken doğuma sebep olabilir. Reçetenizi eğer başka bir doktordan alırsanız, ilacı kullanmadan önce kendi doğum uzmanınıza gösterin.
İş Hayatı
Çalışma ortamınızın koşulları önemlidir. Çünkü bulunduğunuz ortamdaki stres gibi fiziksel durumlar ve kimyasal maddeler doğum sürecinizi etkileyen kritik etkenlerdir. Ek olarak, ağırlık kaldırmamalı ve birkaç tabure kullanıp ayaklarınızı uzatarak oturmalısınız. Ayrıca ücretli doğum izninin yasal hakkınız olduğunu unutmayın.
Kegel Egzersizleri
İlk üç aylık dönemde idrar sızdırması yaşamamanıza rağmen, yakında yaşayabileceğiniz sıkıntıların önüne geçmek için pelvik taban kaslarınızı güçlendirmeye başlamalısınız. Gün boyunca kaslarınızı ne kadar çalıştırırsanız sıkıntıların önüne o kadar geçebilirsiniz.
Doğum Hazırlığı
Kadınlar genellikle ikinci üç aylık dönemde doğum hazırlık kurslarına yazılmak isterler, ancak kurslar hemen dolar. Bu sebeple seçeneklerinizi iyi araştırın ve erken kayıt yaptırmaya çalışın.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var