Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
08 Şubat 2024

Bu yazımızda kimyasal gebelik belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdik.

Kimyasal gebelik, hamileliğin ilk 5 haftasında meydana gelen erken düşüklerdir. Bu gebelik türünde embriyo oluşur, hatta rahim zarına yerleşebilir. Ancak bir süre sonra embriyonun gelişimi durur ve gebelik düşükle sonuçlanır. Kimyasal gebeliğin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, embriyodaki kromozom anormalliğinin neden olabileceği düşünülüyor. Bununla birlikte enfeksiyonların, rahim veya hormon seviyesindeki anormalliklerin kimyasal gebeliğe yol açabileceği düşünülüyor. En önemlisi belirtisi pozitif hamilelik testinden sonra adet görülmesi olan kimyasal gebelikte, düşük sonrası ilk adet normale göre daha ağrılı ve yoğun olabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda kimyasal gebelik belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım…

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik, hamileliğin ilk 5 haftasında meydana gelen erken düşüklerdir. Kimyasal gebelikte embriyo oluşur, hatta rahim zarına yerleşebilir ancak bir süre sonra embriyonun gelişimi durur. Bu tür gebeliklerde düşük o kadar erken haftalarda gerçekleşir ki, çoğu kadın düşük yaptığının farkına bile varmaz. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte kromozom anomalilerinin, rahim anomalilerinin, enfeksiyonların veya anormal hormon seviyelerinin kimyasal gebeliğe neden olabileceği tahmin ediliyor.  

Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Çoğu kadın kimyasal gebelik yaşadığının farkına varmadan gebelik sonlanır. Zira kimyasal gebeliklerde düşük ilk 5 hafta içinde gerçekleşir. Ancak yine de aşağıdaki bulgular kimyasal gebeliğe işaret ediyor olabilir. İşte, kimyasal gebelik belirtileri…

  • Pozitif gebelik testinden sonra adet olmak
  • Normalden daha ağır geçen adet dönemi
  • Her zamankinden fazla adet krampı
  • Pozitif gebelik testinden sonra mide bulantısı veya göğüs hassasiyeti gibi gebelik belirtileri yaşanmaması
  • Düşük hCG seviyeleri

Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Kimyasal gebelik nedenleri, tanı alan kadınların merak ettiği bir diğer konudur. Kimyasal gebeliğin nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, döllenmiş yumurtanın kromozomal anormalliğe sahip olması yüzünden gerçekleştiği düşünülmektedir. Bununla birlikte aşağıdaki faktörlerin de kimyasal gebeliğe neden olabileceği tahmin ediliyor:

  • Anormal hormon seviyeleri
  • Rahim dışına implantasyon
  • Klamidya veya frengi gibi enfeksiyonlar
  • Rahim anormallikleri

Kimyasal Gebelik İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Kimyasal gebeliğin bilinen risk faktörleri ise şu şekildedir:

  • Polikistikover sendromu
  • Diyabet
  • Kan pıhtılaşma bozukluğu
  • Tiroid bozukluğu
  • Annenin 35 yaşından büyük olması
  • Hamile kalmak için yardımcı üreme tedavileri görmek

Kimyasal Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kimyasal Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kimyasal gebelikler tedavi gerektirmeyecek kadar erken haftalarda sonlanır. Bu nedenle herhangi bir medikal veya cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaz. Kimyasal gebelik sonrası çiftler kendilerini hazır hissettiğinde yeni bir gebelik planlaması yapabilir. Bir kez kimyasal gebelik yaşayan kadınların ikinci gebeliklerini sağlıklı geçirme ihtimalleri oldukça yüksektir. Birden fazla kez düşük yapılmış olsa bile hamile kalma şansı hala yüksektir. Ancak düşük sayısı arttığında, altta yatan nedenin araştırılması için hekim bazı testler önerilebilir.

Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik

Kimyasal gebelik sonrası hamilelik şansı oldukça yüksektir. Kimyasal gebelikler, genellikle oluşan embriyodaki kromozom anormalliğinden kaynaklanır. Bu durum sonraki gebelikleri etkilemez. Bu nedenle kimyasal gebelik sonrası gebelik düşünen çiftler, doktorlarının önerdiği süre sonunda yeniden gebelik deneyebilirler. Doktorlar ise yeni bir gebelik için genellikle en az 1 adet döneminin geçmesini önerirler.

Kimyasal Gebelik Önlenebilir mi?

Kimyasal gebeliği önlemek için çiftlerin yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Zira kimyasal gebeliklerin çoğu, embriyodaki kromozom anormalliğinden kaynaklanır. Ancak yine de gebelik öncesi jinekolojik muayene oldukça önemlidir. Çünkü bu muayeneler esnasında enfeksiyonlar, rahim anormallikleri veya hormon seviyesindeki farklılık tespit edilip tedavisine başlanabilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Düşükten Sonra Rahim Nasıl Temizlenir?

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.