Bak Şu Konuşana!

Bak Şu Konuşana!
06 Kasım 2016

Bebeğinizle sürekli iletişim halinde olmanız onun gelişimini etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Bu yüzden onun gelişimine katkı sağlamalısınız.

Bak Şu Konuşana!

Bebeğinizle sürekli iletişim halinde olmanız onun gelişimini etkileyen en önemli unsurların başında geliyor. Dolayısıyla onun gelişimine katkı sağlamalısınız.

ONA ŞARKI SÖYLEYİN

Araştırmalar, bebeklerin şarkıyla daha kolay öğrendiklerini söylüyor. Ona evde yalnızken şarkılar mırıldanın. Özellikle ikinci bir dil öğretmek istiyorsanız o dilde söylerseniz, temellerini iyi atmış olursunuz. Sesinizin kötü olması önemli değil. İşin içinde sizin sevginiz var ne de olsa…

SESLİ HARFLERİ UZATIN

Evet, bebeğinizin sizi daha iyi anlamasını sağlamak istiyorsanız, onunla konuşurken sesli harfleri uzatın. Bebeğiiiiiim, canıııııım, paaaaamuuuuk… gibi… Böylece ne demek istediğinizi çok daha kolay anlayabilir. Belki de siz bunu bilmeden önce de uzatıyorsunuzdur. Çünkü o şekilde daha kolay anladığını size verdiği tepkilerden anlamışsınızdır.

SOHBETE TEŞVİK EDİN

Diyelim ki bebeğiniz bir arabaya doğru bakıyor. Hemen o arabayla ilgili bir şey söyleyin; “Ne kadar gürültülü bir araba!” gibi… Eğer kuşlara bakıyorsa “Ayy, ne kadar tatlı kuşlar, nasıl da güzel kanat çırpıyorlar.” deyin. Heyecanla sizi dinlediğini ve mırıl mırıl bir şeyler söylemeye çalıştığını göreceksiniz. Sizin minik kuşunuz, bülbül gibi şakıyacağı günlerin ön provasını yapıyor!

BAKIŞLARINI İZLEYİN

Bebeğiniz 8 aylık olduğunda sizin nereye baktığınızla ilgilenir. Siz nereye bakarsanız o da oraya bakmaya yönelir. Örneğin siz bir köpeğe bakıyorsanız, bebeğinizin de bunu fark etmesini sağlayın. “Ne kadar güzel bir köpek. Sen de görüyor musun köpekciği?” gibi cümlelerle çocuğunuzun dikkatini o yöne doğru çekebilirsiniz.

ONA SÖZ HAKKI VERİN

Siz bir şeyler söyleyin. Dikkatini çekin. Daha sonra onun konuşmasını ya da henüz konuşamıyorsa tepki vermesini bekleyin. Kısacası onunla diyalog kurmaya çalışın. Siz tabii ki konuşacaksınız ancak bu monologdan ibaret olmamalı. Bebeğiniz de konuşmalı, gülmeli, size tepki vermeli. Siz dinlemesini bilirseniz, çocuğunuz da hayat boyu ona lazım olacak olan dinleyebilme yetisini kazanır.

PRATİK YAPIN

Eşiniz, çocuğunuz ve siz salonda otururken, birden salondan çıksın. Siz de onun arkasından seslenin, babası da bu sese karşılık salona geri gelsin. Çocuğunuzun çok çabuk taklit ettiğini göreceksiniz. Aynı gün bile olabilir bu. 3. ya da 4. seferde bebeğiniz bu sefer babasına seslenmeye başlayabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.