Doğumdan Sonraki İlk 2 Haftayı ‘Kafanız Rahat’ Geçirmek İstiyorsanız, Bunları Yapmayın!

Doğumdan Sonraki İlk 2 Haftayı ‘Kafanız Rahat’ Geçirmek İstiyorsanız, Bunları Yapmayın!
09 Mayıs 2019

Lohusalığınızı daha konforlu geçirmenizi sağlayacak önemli hatırlatmalar bu makalemizde!

Hamileliğiniz boyunca doğum ve çocuk gelişimi ile ilgili pek çok kitap okudunuz, makalelere göz attınız... Yapmanız gerekenler tek tek araştırdınız... Peki, yapmamanız gerekenler konusunda bilgili misiniz? Merak etmeyin, biz sizin için bilmeniz gerekenleri tek tek sıraladık. İşte, lohusalık döneminde sizi 1-0 öne geçirecek önemli hatırlatmalar...

Lohusalık Döneminde Yapılmaması Gerekenler

Misafirlere ‘Hayır’ Demekten Çekinmeyin

Doğumdan sonra eminiz ki pek çok tanıdığınız bebeğinizi görmek için sizi ziyaret etmek isteyecektir. Ancak ilk günler bebeğinizle baş başa vakit geçirmeniz ve toparlanmak için kendinize vakit ayırmanız çok önemli. Ayrıca bu süreçte psikolojiniz, gelen misafirlerin öğütlerini kaldıramayabilir ve sizi rahatsız edebilir. Dolayısıyla ilk haftalar misafir kabul etmemek çok daha doğru bir karar olacaktır. Nazik bir şekilde tebrik ziyaretlerini erteleyebilirsiniz. Sadece annenizden veya yakın bir arkadaşınızdan destek almanız, lohusalığı daha konforlu geçirmenize yardımcı olacaktır.

Doğumdan Sonraki İlk 2 Haftayı ‘Kafanız Rahat’ Geçirmek İstiyorsanız, Bunları Yapmayın!

Dar Kıyafetlerden Kaçının!

Doğumdan sonra bakımlı görünmek, şık giyinmek isteyebilirsiniz. Ancak şimdi en konforlu hissetmek isteyeceğiniz zamanı yaşıyorsunuz. Dolayısıyla dar kıyafetlerinizi giymek yerine gebelikte aldığınız giysileri bir süre daha giymeyi tercih edebilir veya eşinizin rahat mı rahat eşofmanlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Nasıl göründüğünüz kimin umurunda ki, siz kucağınıza aldığınız mucizenize odaklanın!

Uykusuz Kalmayın

Bebeğinizin tüm bakım sorumluluğunu tek başınıza üstlenirseniz, uykusuz kalmanız kaçınılmaz olur. Bu da yorgun hissetmenize neden olur, lohusalık depresyonu yaşama ihtimalinizi arttırabilir. En önemlisi de anı yaşamanıza engel olur. Dolayısıyla sorumluluğunuzu eşinizle paylaşmalı, yakın hissettiğiniz kişilerden yardım istemeye çekinmemelisiniz. Örneğin; emzirdikten sonra gazını çıkartması için bebeğinizi babasına verebilirsiniz. Ya da annenizden veya yakın arkadaşınızdan ev işleri için yardım alabilirsiniz. Bu süreçlerde de kısa da olsa uyumaya, dinlenmeye çalışmalısınız.

*Yeni annelerin uyku düzenleri ile ilgili ele aldığımız makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Doğumdan Sonraki İlk 2 Haftayı ‘Kafanız Rahat’ Geçirmek İstiyorsanız, Bunları Yapmayın!

Egzersiz İçin Acele Etmeyin

Hamilelik döneminde aldığınız kiloların kafanızı çok fazla kurcaladığını tahmin edebiliyoruz. Ancak kilo vermek için hemen diyet veya egzersize sarılmayın. Hemen başlanan egzersiz, kanamalara neden olabilir veya dikişinize zarar verebilir. Bekleyin, gün geçtikçe rahminizin küçüldüğünü, emzirdikçe daha fazla kalori yaktığınızı göreceksiniz. Vücudunuz iyice kendisini toparlamaya başladığında ise doktorunuzdan onay alıp hafif hafif egzersizlere başlayabilirsiniz. Emzirme döneminde olduğunuzdan, diyet için mutlaka beslenme uzmanına danışmanızı öneririz.

Cinsellik İçin Bekleyin

İster normal ister sezaryen olsun, doğumdan sonra kısa bir süre cinselliğe ara vermeniz gerekecek. Hastaneden ayrılmadan önce süre konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Toparlandıktan sonra her şey rayına oturacak ve eski rutininize döneceksiniz.

*Doğum sonrası cinsel yaşamla ilgili merak ettiğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Doğumdan Sonraki İlk 2 Haftayı ‘Kafanız Rahat’ Geçirmek İstiyorsanız, Bunları Yapmayın!

Sütüm Yetmiyor Endişesine Kapılmayın

Pek çok kadın daha hamileliğinin başında 'Acaba sütüm yetecek mi?' gibi düşüncelere kapılır. Burada en önemli şey rahat olmanız. İnanın, siz ne kadar rahat ve stressiz olursanız, sorun yaşama ihtimaliniz o kadar azalır. İlk günler bebeğiniz henüz emmeye alışık olmadığından ve çene kasları gelişmediğinden sütünüz az gelebilir. Fakat gün geçtikçe her şeyin rayına oturacağını göreceksiniz. Düzenli emzirerek, bol bol su içerek ve sağlıklı beslenerek süt üretiminizi destekleyebilirsiniz. 

*Anne sütünü destekleyen sağlıklı besin önerileri için bu makalemize göz atabilirsiniz!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk