BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş
21 Ekim 2017

Açılımı Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş olan BLW yöntemi bebeklerin düzenli beslenme alışkanlıkları kazanmalarını sağlıyor.

BLW Nedir?

BLW nedir sorusu ile Türkiye'de Bebek Liderliğinde Beslenme son günlerde anneler tarafından en çok merak edilen konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. BLW, ingilizce açılımı Baby Led Weaning olan, Türkçe anlamı ise Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş (BLW) ya da Bebek Liderliğinde Beslenme olarak tanımlanan beslenme yöntemidir. Bebeğin ek gıdayla tanışmasıyla başlayan Blw yöntemi, çocuğun kendi kendine yemeyi öğrenmesini ve kademeli olarak sütten kesilmesini sağlayan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bebeğin ilk 1 yıl temel gıdasının anne sütü  (yokluğunda mama/süt) olduğunu savunan beslenme yönteminin ek gıdayı ilk 1 (bir) yıl EK olarak kabul ettiği belirtilir. Annelerin BLW yöntemini kullanmaları için belirtilen nedenler arasında; bebeğin kendi kendine çiğneme becerisi kazanması, el-göz uyumunu ve el becerisini geliştirmesi yanında anne tarafından verilen sağlıklı yiyecekleri keşfetmesine ve ihtiyacı olanı yemesini sağlamasına yardımcı olduğu gösterilir. Peki BLW'ye başlangıç nasıl uygulanır? BLW 6 aylık bebeklerde nasıl uygulanır? İşte tüm ayrıntılar. 

BLW'ye Başlangıç (6-8 Ay)

BLW’ye başlangıçta öncelikle bebeğin güvenliği için iki kural şarttır. 1-Bebeğin destekli de olsa dik oturabilecek durumda olması (tercihen mama sandalyesi) ya da sağa sola öne arkaya devrilmeyecek şekilde dik oturabilecek durumda olması. (Bu kural her türlü ek gıdaya geçiş için şarttır.) 2 -  Bebek beslenirken yüzünü sürekli görebileceğiniz pozisyonda olmalı. (Bebeğinizi yemek yerken başka hiçbir işle uğraşmamanız, sürekli bebeği gözlemlemeniz gerekir.) Bebeğinize vereceğiniz gıdaları illa buharda haşlamanıza gerek yoktur. (Besinleri pişirmek için tost makinesini de kullanabilirsiniz.) Blw'ye başlangıç aşamasında, besinlerin çiğ ve büyük parçalar halinde verilmesi önerilmez. Bebeğinize vereceğiniz besinle,r bebeğin yiyebileceği parmak şeklinde kesilmiş ağzında ezebileceği yumuşaklıkta olmasına özen göstermelisiniz.

 

BLW Yöntemi İle Beslenme Nasıl Uygulanır?

İştahsız bebeklerin iştahını açan, kilo almayan bebeklerin kilo almasını sağlayan bir yöntem olmadığı belirtilen BLW yönteminin, bilinenin aksine yeni bir yöntem olmadığı ifade edilir. Yöntemde önceliğin bebeğin kendi kendisini beslemesine olanak verildiği ifade edilirken, bebeğin ekmeği, salatalığı ya da peyniri ağzına götürebilmesi için onu bu yönteme yönlendirebilecek hazırlığın yapılmış şekilde bulundurulması olduğu belirtilir. Diğer bir ifade ile bebeğinizin kendi kendini beslemesi aşamasında yemesi için eline ekmek arası bir şeyler vermek değil, bebeğin yemesini istediğiniz yiyeceklerin onun kolay tutabileceği ve ağzına bir seferde sokabileceği büyüklükte hazırlamanız olarak ifade edilir. BLW’de bebeğe verilecek katı gıdaların aya göre seçilmesi ve hazırlanması gerektiğinin altı çizilir. (Ek gıdaya ilk kez geçen bebeğe yutamayacağı büyüklükte ve cinste katı gıda parçaları vermemek gibi.)   

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş  

Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş (BLW) Yöntemiyle;

- Kendi kendine yiyen bebek, yavaş ve istediği kadar yer,

- Yerken yiyeceklerin dokusunu, kokusunu ve tadını keşfeder,

- Bebeğin yemek seçme ihtimali daha düşüktür,

- Yemek konusu bebeğinizle sizin aranızda inatlaşma konusu olmaktan çıkar,

- Bebeğinize; parkta sallanarak, televizyon izleyerek, oyun oynayarak yemek yedirme çilesi sona erer,

- Tüm aileyle birlikte keyifli yemek yemenize olanak sağlar.

Bebeğinizi Yemek Kültürüne Adapte Eder

Baby Led Weaning (BLW) uygulaması, sadece çocuğunuza yiyecekleri hazırlamak değil, aynı zamanda onun yemek kültürüne adapte olmasını sağlamak olduğuna dikkat çekilirken, yetişkinler nasıl günlük hayatlarında aracının içerisinde ya da yataklarında yemek kaşıklamıyorlarsa bebeğin de yürütecinde veya yatar pozisyonda yemeğe yönlendirilmesinin yanlış olduğuna vurgu yapar. Bu şekildeki uygulamanın istenmeyen kazaları önlemede de etkili olacağının unutulmaması istenir. Bebeklerin yemeklerini yemek masasında, mama sandalyesinde ve aileyle hep birlikte yemesini temel alan sistem, onun yemek kültürüne adapte olmasına da olanak sağlar. 

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş  

Metal Kaşıkları - Porselen Tabakları Kullanmak İçin Acele Etmeyin

Bebeğinizin beslenmesinde kullanacağınız hazır aparatların (kaşık, tabak vs.) bebeğin sağlığını dikkate alarak özellikle metal ve porselenden seçilmesi tavsiye edilmezken, bunun nedeni olarak da metal kaşıklar ve porselen tabakların deterjanla ya da bulaşık makinesinde yıkanmasından dolayı üzerinde kalmış olan kimyasal maddeler gösterilir. Bununla beraber bebeğimize vereceğiniz malzemenin kırılan cinsten olmamasının da ayrı bir önem taşıdığının altı çizilir.

 Yiyecekleri Püre Haline Getirmeyin

Blw beslenme yönteminin uygulanmasında bir diğer önemli konunun da yiyeceklerin püre haline getirilmemesi olduğunun altı çizilirken, söz konusu yöntemde amaçlanan şeyin bebeğin yiyecekleri görüp tanımaları olduğu ifade edilir. Yiyeceklerin püre haline getirilmemelerinin diğer bir nedeni de bebeğin ek gıdaya geçiş döneminde pütürlü gıdaları tüketerek çiğneme, karıştırma gibi eylemleri yaparken öğürme reflekslerinin gelişmesini amaçlamaktır. Bebeğinize vereceğiniz yiyeceklerin yeşilin türlü renklerini içeren püreler yerine; kabağı, soğanı, semizotunu, bezelyeyi ayırt etmesini sağlayacak şekilde verilmesinin daha uygun olacağı belirtilir. Sebzeleri püre yapmak yerine sebze yemeği şeklinde kaşıkla yemeye teşvik edecek şekilde sunulmasının bebeğinizin beslenme alışkanlığı kazanmasında daha çok fayda sağlayacağı ifade edilirken, blenderın bebeğinizin hayatından bir süre uzaklaştırılması tavsiye edilir. 

Bebekler Blender Yüzünden Çiğnemeyi Öğrenemiyor   

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş    

Bebek Liderliğinde Beslenme Aşamaları - Blw 6 Aylık Bebeklerde Nasıl Uygulanır?

- Hep birlikte yemeğe oturun; Blw yöntemini uygulamanın ilk aşaması olarak öncelikle tüm ailenin hep birlikte yemeğe oturmak olduğu belirtilir. Bu sayede bebeğiniz yemek saatlerinde masada oturması gerektiğini öğrenir ve herkes gibi o da yemeğini yemeğe çabalar. Bebeğinizin her öğününde (sık yemek yemesinden dolayı) onunla birlikte yemek yeme olanağınız olmasa da düzenli yemek yeme alışkanlığının ve masa kültürü kazanmasının oluşması için yemek yediği zamanlarda masada ona eşlik etmeniz önerilir.

- Ne çok aç ne de çok tok olmamalı; bebeğinize blw yöntemine alıştırmak için onun çok fazla aç olmaması gerektiğine dikkat edilmesi gerektiği belirtilir. Uygulama aşamasında bebeğin ne çok aç, ne de çok tok olmaması gerektiği belirtilirken, tok olma halinde yapılan denemelerin sonuç vermeyebileceğine dikkat çekilir. Tam tersi bir durum olan bebeğin çok aç olma durumunda da verdiğiniz yeni besini keşfetme düşüncesi yerine doyma düşüncesi olacağından bu durumda da sonucun olumsuz olabileceği belirtilir.

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş  

Besini tanımasına izin verin; mama sandalyesinin tepsisine koyacağınız besini tanımasına izin vermenizi önemine değinilirken, bebeğin verdiğiniz besini tanıma aşamasında; elinde evirip çevirmesine, parmak ile parçalar koparmasına, ağzına götürüp parçalamasına ama yutmayarak atmasına şahit olabileceğiniz belirtilirken, söz konusu durumların ilk denemelerde gayet normal olduğu ifade edilir. Bebeğimizin ilk zamanlar besinlerle tanışacağı ve ilk denemelerde olmasa bile birkaç deneme sonrasında bu besinleri yemeği deneyeceği belirtilir. (Yani biraz sabır gerekli)

Vereceğiniz besinler çok sert ya da yumuşak olmasın; bebeğinizi blw'ye alıştırırken, verdiğiniz besinlerin çok sert veya yumuşak olmaması önerilirken, örneğin; havuç vereceğiniz zaman sadece yıkayıp temizleyip verdiğiniz zaman bebeğinizin ilk zamanlar onu yemeyeceği, bununla beraber havucu çok fazla haşlanıp elinde dağılması şeklinde de olmaması gerektiği söylenir. Yani, vereceğiniz besinin ne elinde parçalanacak kadar yumuşak ne de yiyemeyeceği kadar sert olmamasına dikkat edilmesi, bu sayede onu rahatlıkla tutabileceği ve damaklarıyla varsa da dişleriyle de ezebileceği belirtilir.

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş  

Sabırlı ve hoşgörülü olun; bebeğinizin yönteme alışma aşamasında; üstünün kirlenebileceği, etrafın dağılabileceği ve besinlerin yere düşebileceğini aklınızdan çıkarmamanız gerekirken, bu noktada anne babaların sabırlı ve hoşgörülü olmaları tavsiye edilir. Bebeğinizin yönteme alıştıkça düşürme, kirletme, yere dökme ve kirletme eğilimlerinin azalacağı ifade edilir.

Erişebileceği yerlerde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun; evinizde bebeğinizin erişebileceği yerlerde sağlıklı atıştırmalıkların (ev yapımı bisküvileri, kuru meyveler vs. ) bulundurulması tavsiye edilirken, bu atıştırmalıkların sadece sizin gözetiminizde yemesini sağlayabileceğiniz ara öğün vereceğiniz zamanlarda bulundurmanız önerilir. Aksi durumda bebeğinizin bu gıdaları tüketerek ana yemekleri yememesini sağlarken, düzenli beslenme alışkanlığı kazanmasını da engellemiş olacağınız belirtilir.

BLW  - Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş Yönteminin Faydaları

Bebek Önderliğinde ek gıdaya geçiş yönteminin bebekler için sağladığı faydalar şu şekilde ifade edilmektedir.

- Çiğneme becerisi elde etme; blw yöntemiyle bebeklerin çiğneme ve yutma eylemlerini yapabilmeleri, onların normal hayata daha kısa süre içerisinde adapte olmalarını sağlar.

- Özgüven oluşumu sağlama; bebeğin kendi başına yemek yemeğe alışması, ne yiyeceğine ya da ne kadar yiyeceğine kendisinin karar vermesinin onun bir birey oluşunun alt yapısını hazırlamasının yanı sıra anne babaların bebeklerini kaşıkla beslemek yerine onun kendi kendine beslendiğini görmek büyük mutluluk kaynağı olacaktır.

- Dişlerini kullanma becerisi sağlama; kaşıkla beslenen bir bebek dişlerini ne zaman kullanması gerektiğini daha geç öğrenecektir.

6- 8 Aylık Bebeklerde BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Başlama Nasıl Olur? Detaylar için tıklayın.   

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş

- Pütürlü yiyeceklere hızlı alışma; püreye alışan bebeklerin küçük pütürlü yiyeceklerde mideleri bulanıp yemeği istemezlerken, blw yöntemi uygulanan bebeklerin daha çabuk pütürlü yiyeceklerle tanışarak, yemek yerken mide bulantısı sorunu yaşamayacaklardır.

- Çene kaslarını güçlendirme; bebeklerin dişleri olmasa da sert damaklarıyla yapacakları çiğneme eylemi sayesinde çene kasları daha hızlı kuvvetlenecektir.

- Yeterli beslenme alışkanlığı sağlama; bebeklerin ihtiyaçları kadar yemek yemelerinin aşırı besin tüketmelerinin önüne geçerek, doyasıya yemek yeme özgülüğü kazandıracaktır.

- Aynı anda yemek yeme saati alıştırma; yöntem hem sizin hem de bebeğinizin keyifli bir ek gıda saati geçirmenizi sağlarken, bebeğinizle aynı anda yemek yemenin mutluluğuna erişeceksiniz.

- Pozitif ek gıda saati oluşturma; uygulamayla yemek saatlerini iple çeken ve mama sandalyesine otururken ağlamayan bir bebek için ona özgürlüğü tattırmanız önerilirken, bu sayede bebeğinizin mama sandalyesini bir işkence aracı gibi görmesinin de önüne geçmiş olacaksınız.

- Paylaşma duygusunu öğrenme; bebeğiniz elinde haşlanmış bir brokoliyi yerken, ondan kendinize de yedirmesini istemeniz, onun erkenden paylaşma duygusunu öğrenmesini sağlamanız açısından önemlidir.

- Bebeği kandırma çabasını sona erdirme; yöntemin uygulanmasıyla bebekler anne babaların; oyun, ödül, ceza, yalan gibi hiçbir yönteme başvurmadan yemek yemesini sağlayacak, ebeveynlerin ödül, ceza, oyun, yalan gibi hiçbir zararlı yönteme başvurmasına gerek kalmayacaktır. Yersen bunu sana veririm, yemezsen arkandan ağlar, yemezsen bunu izleyemezsin, yemezsen öcü gelir... gibi klasik ama bir o kadar da yanlış olan yöntemlere gerek kalmayacaktır.

BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Geçiş  

- Çiğneme ve yutma becerisi sağlama; bebeklerin ellerine geçen her şeyi ağızlarına götürme refleksleri nedeniyle yemesini istediğiniz besinleri verdiğinizde de onları ağızlarına götürmeleri nedeniyle besinlerin tadına varacaklar ve birkaç deneme sonrasında da çiğneme ve yutma eylemine geçeceklerdir.

- Damak tadı oluşumunu sağlama; pişirdiğiniz besinleri blenderden geçirmeden bebeğinizin önüne koymanız sayesinde yemeğin içerisindeki besinleri parmakları ile tutmaya çalışıp, yemeği seçtiği besinlerle damak tadı oluşturacaktır.

- İnce motor gelişimini destekleme; bebeğin besinleri parmaklarıyla tutma eyleminin onun için erken gelen büyük bir başarı yanından ince motor gelişimini de desteklemektedir.

- 5 duyu organını harekete geçirme; BLW yöntemi sayesinde bebeklerin 5 duyu organını da kullanarak, yemek yeme alışkanlığını daha hızlı kazanacaktır.

- El göz koordinasyonu sağlama; bebeğin eliyle tutmuş olduğu yiyeceği ağzına götürmesi onun dengeli hareketler yapmasını destekler.

- Lokantalarda yemek yedirmeye alıştırma; Ailecek gidilen bir restoranda devamlı bebeğinize bir şeyler yedirmeye çalışmak yerine bulunduğunuz yerin ve yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

- Karar verme mekanizması sağlama; verdiğiniz yemekler içerisinde bulunan besinleri yemeyi tek tek deneyen bebeğinizin bir sonraki lokmada ne yiyeceğine karar vermesi sayesinde bebeğinizin hangi gıdaları sevdiğini hangilerini sevmediğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. 

Didem Uzel Oğlu Aslan'ın Beslenmesinde BLW Yöntemini kullanıyor. Detaylı bilgi ve instagram videosu için tıklayın...          

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Yağış Yağmur, kar, dolunun yağması.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.