Gebelikte İki Kişilik Beslenmeyin!

Gebelikte İki Kişilik Beslenmeyin!
04 Ocak 2017

Yıllardan beri süren “iki kişilik yeme” alışkanlığı anne adaylarının uzak durması gereken bir beslenme şeklidir.

Gebelikte İki Kişilik Beslenmeyin!

Beslenme alışkanlıkları gebelik döneminde oldukça değişmektedir. Yıllardan beri süren “iki kişilik yeme” alışkanlığı anne adaylarının uzak durması gereken bir beslenme şeklidir. Gebelikte beslenme alışkanlıklarının bebeğin sağlığını etkilediğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki kişilik beslenme gibi bir yanlış yapmamalı. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek isteyen anne adayları, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketmeli.” dedi. Gebelik döneminde beslenme, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı bakımından önemli rol oynamaktadır. Uzmanlar anne adaylarının düzenli ve dengeli bir beslenme listesi oluşturmasını öneriyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, gebelikte alınan besinlerin önemine dikkat çekerek, “Hamilelikte beslenme kültürel, sosyal, ekonomik ve genetik faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Anne adayı aldığı her besini bebeği ile paylaşır. Yani anne ne yerse bebeği de onu yer. Bu yüzden anne adayları beslenme listelerini faydalı ve zararlı besinlere dikkat ederek oluşturmalıdır. Bebeğinin daha sağlıklı olacağını düşünüp, iki kişilik beslenme gibi bir yanlış da yapmamalı.” diye konuştu. Bebeğin sağlıklı gelişimini tamamlaması için alınan besinlerdeki vitaminlerin hem gebelik döneminde hem de sonrasında önemli olduğunu belirten Dr. Cüneyt Genç, “Anne adayları hamile olduğunu anladığı andan itibaren beslenme alışkanlığına önem vermelidir. Damak zevklerini değiştirmeden yapacakları tek şey taze, doğal ve çeşitli besinler almak ve dengeli beslenmek.” dedi. Gebelik döneminde beslenme önerilerinin gebelik öncesi, gebelikte ve lohusalık dönemi olmak üzere üç ayrı şekilde olduğunu söyleyen Dr. Cüneyt Genç, anne adaylarına düzenli ve doğru beslenme için şunları önerdi:

Gebelikte İki Kişilik Beslenmeyin!

Gebelik döneminde protein ihtiyacı artıyor

Gebelik döneminde protein ihtiyacı normalinden 5 – 15 mg artar. Anne adayları proteini hayvansal veya bitkisel gıdalardan karşılayabilir. Hayvansal gıdalar gebelik süresince faydalı olabilecek demir, çinko, vitamin B6 açısından zengindir. Tam yağlı süt, yoğurt ve peynir fazla miktarda yağ oranı içerdiği için gebelikte fazla kilo alan kadınların bu besinleri kısıtlı miktarda almalarında fayda var. Bu yüzden hayvansal gıdalarda tavuk ve balık ise en idealidir. Bitkisel gıdalarda da protein, bezelye ve baklada yeterince bulunuyor.

Gebelikte kalsiyum desteği alınmalı

Gebeliğin 8’inci haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerin sağlıklı gelişimi için kalsiyumun önemi oldukça önem taşımaktadır. Anne ve bebek sağlığı için ortalama alınması gereken kalsiyum ihtiyacı 1200 mg’dır. Genç yaşta gebe olan yani 25 yaşın altında anne adayı olan kadınların kemikleri hala gelişme aşamasında olduğundan dolayı günde 600 mg kalsiyum desteği alınmalıdır. Peynir, süt ve yoğurt kalsiyumun en çok karşılanacağı süt ve süt ürünleri arasında yer almaktadır. Tüm bunların dışında kızartılmış balık, geniş yeşil yapraklı sebzeler ve susamda da kalsiyum değerleri bulunmaktadır. Süt ürünleri ise yağ oranı açısından da zengindir.

En iyi demir kaynakları; balık, et, yeşil sebze ve baklagiller

Gebeliğinin ilk aylarında fazla bulantı ve kusma yaşayan kadınlara bulantının daha da fazla artmaması için koruyucu demir takviyesi yapılmaz. Tavuk, et, bakla, balık, bezelye ve yapraklı sebzeler bol miktarda tüketildiğinde bu besinler gebe kadınların demir ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur.

Gebelikte İki Kişilik Beslenmeyin!

Folik asit eksikliğine dikkat!

Folik asit eksikliği normal insanlarda kansızlığa yol açar iken, gebelik döneminde bebeklerin omurga gelişiminde ise aksaklıklara neden olmaktadır. Folik asit; yapraklı sebzeler, yumurta, bakla, turunçgiller ve bezelye gibi besinlerden sağlanabilir.

Gebelik döneminde a, b12 ve c vitamini

Birçok meyve ve sebzeler A vitamini yönünden oldukça zengindir. Fakat fazla miktarda alındığı takdirde bebeklerde sakatlık riskini arttırır. A vitamini bakımından zengin olan gıdalar; yumurta, havuç, kayısı ve ıspanak. Gebe kadınlar B12 vitamin ihtiyacını süt ve süt ürünleri, balık gibi gıdalardan karşılayabilir. C vitamini hastalıklara karşı direnci arttıracağı ve koruyucu bir görev üstleneceği için önemli bir vitamindir. Vücudun kendisi depolayamadığı için her gün yeterli miktarda alınması hem anne hem de bebek sağlığına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. C vitamini takviyesi taze sebze ve meyvelerden alınabilir.”

Bebekler kıtlık dönemlerinde annelerinin depolarını kullanıyor

Gebelik döneminde bulantı ve kusma nedeni ile istediği gibi beslenemeyen anne adaylarının durumlarını da değerlendiren Dr. Genç ise şunları ekledi: “Hollanda’da bir dönem yaşanan kıtlık zamanında doğan bebeklerin araştırılmasında, sağlıklı beslenememelerine rağmen sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı. O dönemde dünyaya gelen bebeklerde sakatlık oranı, ölüm hızı ve doğum ağırlıkları dünyanın diğer bölgeleri ile aynıydı. Bunun nedeni ise bebekler kıtlık döneminde sağlıklı beslenemeyen annelerinin depolarını kullanarak hayata tutunmayı başarmalarıdır. Zorlu bir gebelik dönemi geçiren ve yeterince beslenemeyen anne adaylarının da bu duruma çok fazla üzülmemesi gerekiyor.”  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.