Yenidoğanların Sağlığını Korumak İçin 5 İpucu

Yenidoğanların Sağlığını Korumak İçin 5 İpucu
14 Şubat 2021

Doğumunu iple çektiğiniz minik yavrunuz artık kollarınızda! Bir yandan daha önce hiç hissetmediğiniz eşsiz duyguların heyecanını yaşarken, diğer taraftan bebeğinizin sağlığı ile ilgili endişelerinizin olması çok normal...  Zira artık hayatınızdaki en büyük öncelik, her anne baba gibi minik yavrunuzun sağlığı…

Bir ebeveyn olarak, içgüdüleriniz sayesinde bebeğinizin sağlığı için en doğru adımları attığınıza ve gereken tedbirleri aldığınıza eminiz. İşte bu noktada bizim de sizler için birkaç tavsiyemiz olacak.

1. Rutin Muayenelerini Aksatmayın

Bebeğinizin sağlığını korumanın en temel yolu, rutin doktor muayenelerini aksatmamaktan geçiyor. Bu muayenelerin amacı her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak ve varsa doğuştan gelen anormallikleri tespit etmektir. Kontrollerde temel olarak boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerinin yanında, bebeğinizin kas ve kemik gelişiminin kontrolü, göz muayenesi, cilt renginin incelenmesi, kalp ve akciğerlerinin dinlenmesi gibi bir dizi muayene gerçekleştirilir. Böylece sizin gözünüzden kaçan ufak bir problem olsa dahi hekiminizin dikkatli incelemesi, olası problemlerin erkenden teşhis edilmesini ve kolayca kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.

2. Oda Sıcaklığının İdeal Seviyede Olduğuna Emin Olun

Bebeğinizin sağlığı ile ilgili en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki oda sıcaklığıdır. Oda sıcaklığının fazla olması, bebeğinizin isilik gibi cilt problemleri ile karşılaşma ihtimalini artırırken, düşük olması çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilir. Peki, bebeklerin bulunduğu odanın ısısı kaç derece olmalı?

Yenidoğanlar için en ideal oda sıcaklığı 22- 24 derecedir. Cilt altı yağ dokusu prematüre bebeklerde daha zayıf olduğundan sıcaklık birkaç derece daha yükseltilebilir. Yenidoğan dönemi sona erdikten sonra ise oda sıcaklığını 1- 2 derece düşürebilirsiniz.

3. Mümkün Olduğunca Emzirin

Anne sütü, bebeğiniz için mucizevi bir önem taşıyor. İçerdiği mineral ve vitaminler tam da bebeğinizin ihtiyacını karşılayacak değerlere sahip. Ayrıca sütünüzde bulunan antikorlar, minik bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişmesini, enfeksiyonlardan korunmasını ve içine doğduğu dış dünyaya hızlıca adapte olmasını sağlıyor.

Üstelik emzirmek, bebeğinizin yalnızca fiziksel ihtiyaçlarını değil, duygusal ihtiyaçlarını da karşılayacak. Emzirme sayesinde bebeğinizle kuracağınız ten ve göz teması, onun sosyal ve duygusal gelişimi açısından çok değerlidir. Bu nedenle bebeğinizi ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslemeniz, hem fiziksel sağlığını korumak hem de ruhsal gelişimini desteklemek açısından son derece önemlidir.

4. Kalabalık Ortamlara Bir Süre Girmeyin

Bebeğiniz henüz çok savunmasız… Cildi, organları ve bağışıklık sistemi hala gelişmeye devam ediyor. Bu yüzden ilk aylarda enfeksiyon riskine karşı bebeğinizi kalabalık ortamlara sokmamaya çalışın. Aynı şekilde siz ve eşiniz de bu süreçte mikropların bulaşmasını önlemek amacıyla kalabalık ortamlara girmemeye ve insanlarla fiziksel temas kurmamaya dikkat edin.  Kapalı mekânlara girseniz dahi, eve döndüğünüzde bebeğinize dokunmadan önce mutlaka kişisel temizliğinizi yapın.

5. Bağışıklığı Gelişene Kadar Ev Hijyeninde Daha Hassas Olun

Bebeğinizin bağışıklık sistemi aslında henüz anne karnındayken oluşmaya başlıyor. Hamileliğin son aylarında cildini kaplamaya başlayan verniks isimli kremsi tabaka, enfeksiyon kapmaması için onu mükemmel bir şekilde koruyor. Doğumdan sonra ise ilk 1 hafta salgılanan ve antikor bakımından zengin olan kolostrum adlı süt sayesinde, sağlıklı bir bağışıklığın temeli atılıyor.

Fakat bebeğiniz, dış dünyada karşılaşacağı mikroplar karşısında hala yeterince güçlü değil. Bu nedenle özellikle yenidoğan bir bebeğin bulunduğu evde, hijyen konusunda her zamankinden fazla hassas davranılması gerekiyor. Örneğin evdeki temizlik sıklığı artırılabilir ve dezenfeksiyon işlemi artık günlük temizliğe dâhil edilebilir. Çünkü günlük temizlik, evi toz ve kirden arındırmaya yardımcı oluyorken, mikropların etkisiz hale getirilmesinde yetersiz kalıyor. Oysa dezenfektan spreyler, mikropların neredeyse tamamını yok ederek yenidoğan bebekler ve ailenin diğer üyeleri için daha hijyenik bir ortam sunuyor.

Bu noktada, Lysol gibi içeriği temiz, güvenli ve alerjik maddeler barındırmayan bir ürün kullanabilirsiniz. Üstelik Sağlık Bakanlığı ruhsatı olan Lysol Dezenfektan Sprey ile halı, koltuk, yatak ve ışık düğmeleri gibi bakteri açısından en riskli alanları dezenfekte edebileceğiniz gibi bebek mobilyaları ve oyuncak gibi hassas yüzeylerde bile güvenle kullanabilirsiniz.

Yenidoğan bebeğinizin sağlığı için artık nelere dikkat etmeniz gerektiğinizi öğrendiniz, şimdi bebeğinizin sağlıklı gelişimini büyük bir keyifle izleyebilirsiniz!

Biyositleri güvenli kullanınız. Kullanmadan önce her zaman ürün etiketini ve kullanım talimatlarını okuyunuz. Kullanmadan önce yüzeyin görünmeyin bir yerinde test ediniz. Test edildiği mikroorganizmaların tam listesi için ürün etiketine bakınız.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.