Erkek Yaşı İle Gebelik
Erkeğin yaşı ilerledikçe özellikle de 40 – 45 yaşlarından sonra sperm hareketi, hacmi ve normal şekilli sperm sayısı azalmaktadır.
Erkek Yaşı İle Gebelik
Gebelik ve kısırlık konusu anne yaşı ile çok yakından ilgili bir durumdur. Anne yaşı ilerledikçe özellikle 35 yaşından sonra hem gebe kalamama yani kısırlık konusunda bazı risk artışları görülmekte hem de gebe kaldıktan sonra gebelik boyunca anne ve bebek ile ilgili bazı risklerde artış görülmektedir.
Baba Adayının Yaşı Büyüdükçe Kısırlık Riski Artar mı?
Babanın yaşı anne kadar olmasa dahi bazı konularda ilerleyen yaşlarda bazı riskleri beraberinde getirmektedir. Erkeğin yaşı ilerledikçe özellikle de 40 – 45 yaşlarından sonra sperm hareketi, hacmi ve normal şekilli sperm sayısı azalmaktadır. Fakat sperm konsantrasyonu yaş ilerledikçe değişmemektedir. Sperm parametrelerindeki bozulmalarından dolayı baba adayının yaşının ileri olması kadınınki kadar etkilemese de gebelik oluşması konusunda başarıyı azaltmaktadır. Gebelik elde edilmesi daha uzun süre almakta ve gebelik oranı da düşmektedir.
Gebelik ile İlgili Riskler ve Bebekte Meydana Gelebilecek Hastalıklar Nelerdir?
Kadınlarda yaklaşık olarak 46 – 50 yaş arasında menopozun başlamasıyla birlikte yumurta hücresi üretimi durur ve erkeklerde her yaşta sperm üretimi sürer fakat ileri yaşlarda sperm kalitesi azalır. İleri yaşlardaki erkeklerde sperm üretimi esnasında genetik hata yani mutasyon oluşma riski artar. Bu mutasyonlar hem düşük oluşma riskinde hafif artışa neden olur hem de bebekte bazı hastalıkların gelişimine yatkınlık yaratır. Özellikle de otozomal dominant hastalıkların bebekte görülme riski artmaktadır. Çünkü bu hastalıklar gen çiftlerin yalnızca birisinde hata olması sonucunda ortaya çıkabilir. Erkeğin sperminde oluşabilecek genetik hata bu hastalıkların meydana gelmesine de neden olabilmektedir.
Otozomal dominant hastalıklar
Bu hastalıklar; akondroplazi, marfan sendromu, nörofibromatozis, osteogenezis imperfektadır. Baba adayının yaşının ileri olması ile birlikte bebekte otizm, şizofreni, konsantrasyon bozukluğu, bipolar bozukluk, kognitif fonksiyonlar ve muahakeme yeteğinde düşüklük gibi bazı hastalıklarda artış görüldüğünü bildiren araştırmalar bulunmaktadır.
Düşük Riski
Yapılan araştırmalar baba adayının yaşının ileri olmasının kadının yaşından bağımsız olarak düşük açısından ciddi oranda risk artışına neden olmaktadır. Anne yaşı ilerledikçe gebeliğin düşük ile sonuçlanma riski artmaktadır.
İleri Baba Yaşı ile Down Sendromu Arasındaki İlişki Nedir?
Bebekte down sendromu olma riski annenin yaşı ilerledikçe artmaktadır. Baba yaşının down sendromu riskini etkilemediğini gösteren araştırmaların yanı sıra önemli bazı araştırmalar anne yaşı 35’den büyük ise baba yaşının da ileri olmasının riski daha fazla arttırdığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var