Doğumda İşinize Yaracak Nefes Alma Teknikleri
Rahat bir doğum için doğru nefes alma tekniklerini bilmelisiniz.
Doğumda nefes alma teknikleri ile daha rahat bir doğum mümkün! Normal doğumlarda sancının başladığı andan itibaren bebeğin doğumuna kadar geçen sürede, annenin doğru nefes tekniklerini bilmesinin ve uygulamasının hem bebek hem de anne için pek çok yararı bulunuyor. Anne adayı, doğru nefes tekniğini kullanarak doğum ağrılarını azaltabileceği gibi bebeğe de bol bol oksijen gitmesi sağlar. Özellikle doğru ıkınma teknikleri ile birlikte doğru nefes alma tekniğini uygulamanız, daha stressiz ve sancısız bir doğum süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Aşağıda, sizler için derlediğimiz nefes tekniklerini gebeliğiniz boyunca uygulayarak yavaş yavaş kendinizi alıştırabilirsiniz.
Doğumda Nefes Alma Teknikleri
Doğumda nefes alma teknikleri doğru uygulandığında anne adayı için doğum süreci daha kolay geçer. Ağrılar hafifler, stres azalır ve bebeğe bol bol oksijen gitmesi sağlanır. Doğum sırasında aşağıdaki nefes alma tekniklerini uygularken dikkat etmeniz gereken nokta, tüm nefeslerinizi burnunuzdan almanız ve ağzınızdan vermeniz gerektiğidir. Yine aynı şekilde nefes alırken çok hızlı davranmamalı, normal hızda nefes alıp vermelisiniz. Doğum sırasında nefes alıp vermeyi 2 şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
1)Göğüs Solunumu
Göğüs solunumu yapmak, karın solunumu yapmaya kıyasla daha kolaydır ve günlük hayatta sıklıkla kullandığımız nefes alıp verme yöntemidir. Dolayısıyla doğum sırasında da anne adayını zorlamayan bir nefes tekniğidir. Göğüs solunumu yaparken öncelikle burnunuzdan derin bir nefes almalısınız ve nefesi alırken karnınızın değil göğüsünüzün şişmesine özen göstermelisiniz. Daha sonra ise yavaşça nefesinizi ağzınızdan verebilirsiniz.
2)Karın Solunumu
Karın solunumu ise göğüs solunumuna kıyasla biraz daha zordur. Karın solunumunda nefes alırken göğüsünüzün şişmemesi, karnınızın şişmesi gerekmektedir. Bunu denemek için dik bir şekilde oturabilirsiniz. Bir elinizi göğüsünüze diğer elinizi karnınıza koyarak karnınızdan nefes alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer göğüsünüz şişiyorsa karın solunumu yapmıyorsunuz demektir. Ancak birkaç deneme ile kısa sürede alışabilirsiniz.
Doğumun Evrelerine Göre Farklı Nefes Teknikleri Kullanılıyor
Doğum, bilindiği gibi üç evreden oluşuyor. Birinci evre; sancıların başladığı, ikinci evre; sancıların arttığı ve bebeğin doğduğu ve üçüncü evre ise plasentanın bedeninizden ayrıldığı evredir. Nefes tekniklerini ise ilk iki evrede aktif olarak kullanmanız gerekecek. Doğumun ilk evresinde, yani sancıların başladığı aşamada göğüs solunumu yapmalısınız. Yukarıda da detaylı bir şekilde açıkladığımız göğüs solunumunu yaparken burundan nefes alıp ağızdan vermeniz gerektiğini ve göğüsünüzü şişirmeniz gerektiğini unutmayın. Sancılarınız durduğu anda ise dinlenmelisiniz. Doğumun ikinci evresinde ise karın solunum yapmanız işinize yaracaktır. Doğumun bu evresinde sizden ıkınmanız da isteneceğinden karın solunumu yapmanız ıkınmanızı da kolaylaştıracaktır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var