Erken Yaşta Menopoza Girmek Artık Gebeliğe Engel Değil!
Erken yaşta menopoza giren ve bu nedenle gebe kalamayan kadınlar için tıp dünyasından heyecan verici bir haber geldi!
Üreme Sağlığını Koruma Derneği'nin geçtiğimiz günlerde Kıbrıs'ta düzenlediği EXPERMED kongresinde, tüp bebek yöntemindeki son gelişmeler, bilim insanları tarafından tartışılmıştı. Valencia ve Stanford Üniversitesi kadın sağlığı ve doğum uzmanı Prof. Carlos Simon başkanlığında gerçekleştirilen kongrede tartışılan en dikkat çekici çalışma ise Japon bilim insanı Prof. Dr. Kazuhiro Kawamura'nınki oldu. Erken yaşta menopoza girmiş olan ve bu nedenle adet kanaması kesilen kadınlar üzerinde yaptığı çalışmada, 24 kadından 5 gebelik ve 2 bebek elde edildi. Tüp bebek yönteminde son gelişme olarak değerlendirilen bu çalışma, erken yaşta menopoza girmiş ve bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için umut ışığı oldu.
Tüp Bebek Yönteminde Son Gelişme : IVA
Tıptaki adı 'primer over yetersizliği' olan, genç yaşta menopoza giren, yumurtası kalmayan ve dolayısıyla adet olamayan kadınlar için Japon bilim insanı Kawamura'dan güzel haber geldi. Yumurtası kalmamış ve genç yaşta da olsa kanaması olmayan kadınlar, üreme açısından normal şartlarda kısır (infertil) kabul ediliyor. Ancak, hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan son çalışmalar gösterdi ki, erken menopoza girmiş kadınlarda harekete geçmeyen yumurtalar bulunuyor. Primordial yumurta olarak da adlandırılan bu hücreler, şu ana kadar dışarıdan ilaç verilse de harekete geçmiyordu. Japon Prof. Kazuhiro Kawamura ise uyuyan yumurtaları harekete geçirmeyi ve olgunlaştırmayı başardı. Bu sayede şu ana kadar 45 yaşın altındaki 24 kadından 5 gebelik ve 2 bebek elde edildi. Tüp bebekte yeni yöntem olan ve IVA adı verilen bu uygulamanın, çalışmaların daha da detaylandırıldığı ileri dönemlerde, erken menopoza girmiş çoğu kadın üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor.
Yöntem Nasıl İşliyor?
IVA adı verilen yöntemde, kapalı cerrahi işlemi ile yumurtalıklar dışarı çıkartılıyor. Mikroskobik inceleme ile yumurtalar arasında harekete geçmeyen ve uyuyan yumurtalar ayıklanıyor. Ayıklanan yumurtalar, içinde özel ilaçlar bulunan tüplerde, insan vücudu sıcaklığında 2 gün bekletiliyor. Böylelikle yumurtalıkların olgunlaşması bekleniyor. Daha sonra dondurulan yumurtalıklar kadının kendi tüpüne yerleştiriliyor, dokunun hormon üretmesi ve canlılık kazanması için 6 ay bekleniyor. En son ise devreye tüp bebek yöntemindeki işlemler giriyor. Dışarıdan verilen ilaçlar ile yumurtaların uyarılması sağlanıyor ve nakledildiği yerde olgunlaşan yumurta spermle dölleniyor.
Diğer güncel haberlerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var