Menenjitin Ne Kadar Ciddi Bir Hastalık Olduğunu Gösteren 4 Bilgi!

Menenjitin Ne Kadar Ciddi Bir Hastalık Olduğunu Gösteren 4 Bilgi!
28 Temmuz 2021

Menenjit, günümüzde sık rastlanılmayan ancak hastalığa yakalananlarda ciddi hasarlar bırakan, hatta ölüme sebebiyet verebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, menenjitin ne denli ciddi bir hastalık olduğunu gösteren bazı bilgiler paylaşacağız.

1. En Öldürücü Bulaşıcı Hastalıklardan Biri

Menenjit; beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması ile oluşan, sakatlıklara ve ölüme sebebiyet verebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Çok sayıda bakteri veya virüs bu hastalığa yol açabilir. Fakat en sık karşılaşılanları pnömokok, hemofilus influenza ve meningokoklardır. 


Menenjitlerin ve meningokokal menenjitin en sık görüldüğü yaş grubu 1 yaş altı bebekler olsa da hastalık her yaştan insanı etkileyebilir. Özellikle meningokoksemi, hayatı tehdit eden en riskli bulaşıcı hastalıkların başında geliyor. Zira antibiyotik tedavisine rağmen hastalığa yakalananların %40’ı yaşamını kaybediyor, bir çoğunda ise kalıcı hasarlar bırakıyor.

2. Çok Hızlı İlerliyor

Meningokok hastalığının başlangıcında belirtiler nonspesifiktir. Yani hastalığa özgü spesifik belirtilerden önce teşhisi zorlaştırabilen ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik ve huzursuzluk gibi birçok hastalıkta görülen semptomlar ortaya çıkar. Bu nedenle başta grip veya bağırsak enfeksiyonu gibi yanlış teşhisler konabilmektedir. Fakat ilerleyen saatlerde hastalığı ayırıcı ense kalınlığı ve mor renkli deri döküntüleri gibi menenjite özgü belirtiler görülmeye başlanır.

Tedaviye erken başlanılsa da menenjit çok hızlı seyreden bir hastalıktır. Hastalığa yakalananlarda kısa bir süre içinde havale, deliryum veya bilinç kaybı oluşabilir, hatta hastalar ilk 24 saat içinde hayatlarını kaybedebilirler.

Menenjitin Ne Kadar Ciddi Bir Hastalık Olduğunu Gösteren 4 Bilgi!

3. Kalıcı Hasarlar Bırakabiliyor

Meningokok menenjiti geçiren çocuklarda sağırlık, işitme kaybı, zekâ geriliği, sara veya böbrek yetmezliği gibi kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Aynı şekilde meningokoksemi geçirenlerin kol ve bacaklarında kangren gelişebiliyor ve bu hastaların uzuvlarının kesilmesi gibi bir zorunluluk doğabiliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere menenjit, ölüm tehlikesi atlatılsa bile hayat boyu sürecek hasarlar bırakabiliyor.

4. Önlemenin En Etkili Yolu Aşı!

Günümüzde menenjite karşı tavsiye edilen en iyi korunma yöntemi aşıdır.  Bakteriyel menenjitin başlıca sebebi olan pnömokok ve Hib aşısı ulusal aşı takvimimizde yer alıyor ve 2. aydan itibaren bebeklere yapılabiliyor. Meningokoklara karşı geliştirilen aşılar da ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı olup, 2. ay civarı uygulanabiliyor.

 Menenjit ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk