Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sorunu

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sorunu
05 Ocak 2017

Diş gıcırdatma sorunu çocuklarda oldukça sık rastlanılan bir durum. Özellikle de uyku sırasında yapılan gıcırdatmalar ebeveynler tarafından daha kolay fark edilebiliyor.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sorunu

Diş gıcırdatma sorunu çocuklarda oldukça sık rastlanılan bir durum. Özellikle de uyku sırasında yapılan gıcırdatmalar ebeveynler tarafından daha kolay fark edilebiliyor. Nedenleri gelişimsel olabileceğinden dolayı psikolojik ve sistemik bazı sorunlardan da kaynaklandığından tedavinin nedene bağlı yapılması gerekir. Diş gıcırdatma sorunu genellikle uyku sırasında, dişlerin bilinç dışı bir şekilde sıkılması sonucu oluşur. Çocukların uyku sırasında dişlerini gıcırdattığı, genellikle aileler tarafından rahatça fark edilebiliyor. Aslında çocuklarda bu durum yoğun karşılaşılan durumlardandır. Pedodontistlerin yaptığı araştırmalarda ise diş gıcırdatmanın üç ana grupta toplandığı görülmüştür:

  • Daimi dişlenmeye geçildiği sırada yani karma dentisyon dediğimiz sırada, süt dişlerini dökme sırasında meydana gelen biyokimyasal ajanlar ve buna bağlı diş sıkma,
  • Sistemik birtakım problemlere bağlı olarak diş sıkma,
  • Çocuğun yaşadığı psikolojik etkenlere bağlı diş sıkma sorunu; yeni kardeşinin olması, okul başarısızlıkları ve anne – babanın kavgaları gibi etkenlere bağlı olabilmektedir.

Çocuklarda diş gıcırdatma tespit edildiği sırada, en önemli sorun ise neden oluştuğunu bilmektir. Eğer bu büyüme gelişme esnasında oluşan bir süreç ise, tedavi etmek gibi bir şey düşünülmez. Fakat sebep sistemik bir rahatsızlık ise; mesela nazofarengeal bir akıntı, bağırsak problemi, sinüs akıntısı varsa ya da endokrin ile ilgili hormonal bir problem varsa, ilgili doktorun buna bağlı olarak bir tedavi uygulaması gerekir. Çocukta eğer ki psikolojik bir sorun varsa, aile bunu tespit etmekte zaten çok fazla zorlanmamaktadır. Bu durumda etkenin belirlenmesi ve de ortadan kaldırılması önemlidir. Ardından palyatif tedaviye geçilebilir.

Çocuğun geleceği için diş gıcırdatmanın tedavisi şarttır!

Gıcırdatma ilerleyen yaşlarda devam eder mi ve devam ederse dahi ne gibi sonuçlar ortaya çıkarır gibi sorularla karşılaşılabilir. Eğer ki etken psikolojik ise, çocuk büyüdüğü zaman da aynı şekilde devam edebilmektedir. Çünkü streslere verdiği cevap olarak bu durumu uykuda çözme ve diş sıkma gibi bir alışkanlık varsa bu daimi dentisyonda da etkili olmaktadır. O zaman ciddi problemlerle karşılaşma olasılığı da yüksektir. Çünkü dişi sıktığından dolayı bütün çiğneme kasları ve yüz kaslarında da devamlı stres ve gerilim olacağı için ileride eklem rahatsızlıkları boyun ve sırt ağrılarına neden olabilir. Aynı zamanda dişsel olarak da; diş yüzeyinde aşınmalar, diş eti çekilmeleri ve çene yüksekliğinde azalmalara neden olarak hem fonksiyonel hem de psikosomatik bir takım bulgularda ortaya çıkabilmektedir. Yani dişini sıktığından dolayı başı ağrıyabilir, sırt ve boynunda da ağrılar meydana gelebilir. Aynı zamanda dişleri aşındığından dolayı çürüğe karşı daha dayanıksız hale gelebilir. Bunların hepsi psikolojik ise ve çocukluk döneminde başlamışsa, aslında burada bizi uyaran olup, çocuğun bu stresini ortadan kaldırmaya yönelik birtakım tedavileri seçmemizde büyük rol oynar. Çocuğun stresi o dönemde azaltılırsa ileride daha dirençli olması ve diş sıkmaması sağlanmış olmaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.