Hangi Vitamin Eksikliği Nasıl Belirti Veriyor?
Bebeklerde vitamin eksikliği belirtileri neler?
Vitaminler, vücudumuzun her yaşta ihtiyaç duyduğu bileşenlerdir. Vücut fonksiyonlarımızın düzelmesinde ve devamlılık sağlamasında önemli rol oynarlar. Özellikle gelişme çağında olan bebek ve çocuklar için hayati önem taşıyan vitaminler, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için vazgeçilmez bileşenlerdir. Bebeğinizin rutin kontrollerinde vitamin eksikliği saptanırsa, doktorunuz dışarıdan takviye, enjeksiyon vb. tedavi şekilleri belirleyebilir. Ardından siz de evde beslenmesine dikkat ederek yeterli vitaminleri almasını sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Vitamin Eksikliği Belirtileri
Bebeğinizi gözlemleyerek hangi vitamine ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Anladığınız anda ise doktor kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Çünkü bebeğinizin vitamin eksikliği önemli düzeyde olabilir ve doktorunuz ilaçla tedavi önerebilir.
A Vitamini Eksikliği Belirtileri
A Vitamini eksikliği kendisini gözlerde belli eder. Göz rengindeki canlılığın kaybolması en büyük belirtisidir. Aynı zamanda ciltte döküntü, kaşınma ve pullanma gibi belirtilerin olması, A Vitamini eksikliğine işaret etmektedir.
A Vitamini Eksikliğini Gidermek İçin; bebeğinize havuç, patates, ıspanak ve brokoli yedirebilirsiniz. Daha kolay yiyebilmesi açısında püre haline getirebilirsiniz. Bebeğiniz henüz ek gıdaya geçmediyse uzman bir doktorla görüşerek bebeğinizin tedavi şeklini belirleyebilirsiniz.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D Vitamini eksikliğinin en büyük belirtisi baş kısmında aşırı terlemenin gerçekleşmesidir. Buna ek olarak D Vitamini eksikliği olan bebeklerde kafatası yumuşaklığı ve kas güçsüzlüğü görülür.
D Vitamini Eksikliğini Gidermek İçin; Bebeğinizi güneş ışığına çıkartmalısınız. Özellikle kolları ve bacakları açık olacak şekilde yarım saat kadar bekletmeniz, D Vitamini eksikliği ve iskelet gelişimi için yeterli olacaktır. Bebeğiniz ek gıdaya başladıysa peynir, yumurta, patates püreleri yedirebilirsiniz. Balık yağının da D Vitamini eksikliğine iyi geldiği bilinmektedir.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri
Bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir yeri olan K Vitamininin eksikliği bebeklerin ve çocukların daha sık hastalanmasına sebep olur. Bebeklerdeki en önemli belirtisi, yaraların olması gerekenden geç iyileşmesidir.
K Vitamini Eksikliğini Gidermek İçin; Bebeğinize lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerin pürelerinden yedirebilirsiniz.
B2 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B2 Vitamini eksikliği, diğer besinlerin eksilmesiyle görülmektedir. En Önemli belirtileri dudaklarda çatlama, görme bozuklukları, kilo kaybı ve hareketsizliktir.
B2 Vitamini Eksikliğini Gidermek İçin; bebeğinize yumurta, kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerden püreler yedirebilirsiniz.
B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
B12'nin eksikliği genellikle yetersiz miktarda et tüketiminden kaynaklanır. Eksik olması durumunda belirtiler kendisini hızlı bir şekilde belli eder. Sinir sisteminde hasar, iştahsızlık ve bebeğin sürekli huzursuz olma hali en büyük belirtileridir.
B12 Vitamini eksikliğini gidermek için; bebeğin çorbasına et püreleri karıştırabilirsiniz. Doktorunuzun yaptığı kontroller dahilinde B12'nin bebeğinizde eksik olduğu saptanırsa, doktorunuz belli aralıklarla B12 iğneleri önerebilir.
Bebeklerde Vitamin Takviyesi Her Zaman Gerekli midir?
Bebeğinizin rutin doktor kontrollerinde herhangi bir eksikliğe rastlanmadıysa, fazladan vitamin takviyesine gerek yoktur. Çünkü vitamin eksikliği her ne kadar sağlık sorunuysa, fazlalığı da bir o kadar zararlıdır. Özellikle A ve D vitamini fazlalılığı ciddi zararlar verebilir. A vitamini fazlalığı karaciğeri yorarken, D vitamini fazlalığı iskelet gelişiminde olumsuz rol oynayabilir.
Bebeklerde vitamin kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler için buraya tıklamanız yeterli!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var