Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir?

Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir?
29 Temmuz 2019

Spiral doğumdan sonra ne zaman takılabilir? Spiral nasıl takılır? Sezaryen doğumdan sonra hemen spiral takılır mı? Normal doğum sonrası spiral ne zaman takılır? Detaylar makalemizde...

Gebelikten korunmak için en güvenli seçeneklerden biri olan spiral; 2 – 3 cm uzunluğunda, T şeklinde olan metal veya plastik araçlardır. Bu aracın üzeri, gebeliği önleyen özel bakır teller ile kaplıdır. Bazı spiral çeşitlerinde ise progesteron hormonu salgılayan parçalar bulunur. Bu spirallere de ‘hormonlu spiral’ adı verilmektedir. Spiraldeki hormon veya bakır teller, spermin yumurta ile buluşmasını önleyerek gebeliğin oluşmasını engeller. Aynı zamanda rahim ağzındaki sıvı yoğunluğunu arttırarak, spermlerin içeri geçişinin önüne geçer. Peki, Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir? Spiral nasıl takılır? Sezaryen doğumdan sonra hemen spiral takılır mı? Normal doğum sonrası spiral ne zaman takılır? Oldukça etkili ve güvenli bir doğum kontrol yöntemi olan spiral ile ilgili merak ettiklerinizi bu makalemizde bulabilirsiniz.

Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir?

Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir?

Sezaryen veya normal doğum sonrası spiralin ne zaman takılabileceği de fazlasıyla araştırılır. İster normal ister sezaryen olsun, doğumdan sonra spiral taktırmak için ortalama 6 hafta beklemek gerekmektedir. Bu süre rahminizi küçülüp eski boyutlarına ulaşması için gereklidir. Aksi halde, eğer daha erken bir sürede takılırsa spiralin kayma riski yükselir. Dolayısıyla vücudunuz gebeliğin fizyolojik yorgunluğunu atıp kendine geldikten sonra (ortalama 6 hafta), yapılan kontrollerde herhangi bir sorun görülmezse spiral taktırabilirsiniz. Sağlık hizmetlerine kolayca ulaşamayan kişilere doğumdan sonra takıldığı da görülmektedir. 

Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir?

Spiral Nasıl Takılır?

Spiral nasıl takılır sorusu da kadınların merak ettiği soruların başında gelir. Spiral, jinekolojik muayene masasında 3-5 dakika içinde takılabilir. Öncelikle, vajina içerisine spekulum adı verilen alet yerleştirilir. Daha sonra rahim ağzı ve vajina içi enfeksiyonları önlemek amacıyla antiseptik solüsyon ile temizlenir. Ardından rahim ağzı tenekulum adı verilen alet ile tutulur. Doktorunuz spirali hazırladıktan sonra rahim ağzından içeri sokar. Spiral takılmadan önce düz çubuk şekline getirilir, rahim ağzından soktuktan sonra yanlarındaki kanatları açılarak T şekli verilir. Bu şekilde durduğu için rahim içini iyi kaplar ve iyi bir koruma sağlar. Sonrasında tenekulum çıkartılır ve spiralin ucundaki ip, 2-3 cm kalacak şekilde kesilir. 2-3 cm uzunluğun bırakılma sebebi, ileride spirali çıkartmak için kolaylık sağlamasıdır. Spiral takıldıktan sonra hemen günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Hafif kasık ağrılarını yaşamanız normal değerlendirilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

  • Spiralin eş tarafından hissedilmesi,
  • Şiddetli kasık ağrısı, kramp,
  • Kötü kokulu akıntı,
  • Anormal kanama,
  • Ağrılı adet dönemi,
  • Ateş ve titreme gibi durumlarda vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanınıza görünmeniz faydalı olacaktır.

Spiral Doğumdan Sonra Ne Zaman Takılabilir?

Spiral Ne Kadar Güvenli?

Spiral ile korunmak, en az doğum kontrol hapları, implantlar ve aylık iğneler kadar etkilidir. Ancak hiçbir doğum kontrol yönteminin %100 etkili olmadığı bilinmelidir. Spiral ile korunurken de çok nadir de olsa gebe kalınabilir. Ancak gebelikler çoğu zaman spiralin kayması ve kişinin bu kaymayı fark etmemesi sebebiyle gerçekleşir.

Kimler Spiral Taktıramaz?

Spiral, rahim içine yerleştirilen bir alet olduğundan, rahim ile ilgili bir hastalığı bulunan kişilere takılması önerilmemektedir. Bunun dışında,

  • Genital enfeksiyonu olan,
  • Dış gebelik öyküsü bulunan,
  • Spiralin yapıldığı maddeye alerjisi olan,
  • Rahim anomalisi bulunan kişilere tavsiye edilmemektedir.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Yağış Yağmur, kar, dolunun yağması.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.