Süt Ateşi (Süt Sıtması) Nasıl Önlenir?

Süt Ateşi (Süt Sıtması) Nasıl Önlenir?
17 Eylül 2021

Emziren her 20 anneden 1'inde görülen süt ateşi nedir, nasıl önlenir?

Halk arasında süt ateşi veya süt sıtması olarak bilinen durum, emziren annelerin göğsünde süt birikmesi sonucu oluşan bir çeşit rahatsızlıktır. Memede şişlik, sertlik, kızarıklık gibi belirtilerle kendisini belli eden süt sıtmasının en ayırıcı semptomu ise 38 dereceye kadar çıkabilen hafif ateştir.  Eğer erken dönemde fark edilirse bebeğin sık sık emzirilmesi, göğüste kalan sütün pompayla sağılması, meme masajı yapılması ve sıcak kompres uygulanması ile kontrol altına alınabilir. Ancak zamanında müdahale edilmezse mastit adı verilen meme iltihabı gelişebilir ve antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Çok nadir olarak da süt sıtması ile başlayan ve mastit gelişen annelerde enfeksiyonun cerrahi yolla temizlenmesi gerekebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; halk arasında süt sıtması veya süt ateşi olarak bilinen durumla ilgili tüm merak edilenleri derledik, hazırsanız başlayalım.

Süt Ateşi (Süt Sıtması) Nedir?

Süt ateşi veya diğer ismiyle süt sıtması; emziren annelerin göğsünde süt birikmesi sonucu gelişen bir çeşit rahatsızlıktır. Emziren her 20 annenin 1’inde görülen süt ateşi, halk arasında süt sıtması olarak da bilinir. Genellikle laktasyon döneminin başlarında karşılaşılan süt ateşi meme şişlik, kızarıklık ve ateş ile kendisini belli eder. Eğer erken dönemde fark edilirse bol bol emzirme ve göğüste kalan sütün sağılması ile kontrol altına alınabilir. Ancak enfeksiyon gelişirse ve annede yüksek ateş ve ağrı gibi belirtiler şiddetliyse, doktor önerisiyle antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Nadiren de memede abse gelişen annelerde cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

Süt Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Süt ateşi belirtileri oldukça tipiktir ve hemen hemen emziren her annede aynı seyreder. Süt sıtması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Göğüste şişlik,
  • Hassasiyet
  • Kızarıklık ve
  • Ateş (37 – 38 derece)

Anne Sütünün Fazla Olması Durumunda Neler Yapılabilir?

Süt Ateşine Ne İyi Gelir?

Eğer yukarıdaki belirtileri kendinizde gözlemliyor ve süt ateşi yaşadığınızı düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Şikâyetlerinize ve enfeksiyon durumunuza göre doktorunuz ilaç tedavisi önerebilir. Bununla birlikte süt sıtması için evde tedaviyi destekleyecek etkili yöntemler de mevcut. Bunlardan ilk ve en önemlisi emzirmeyi kesinlikle bırakmamanızdır. Canınız acısa dahi bebeğinizi bol bol emzirerek ve kalan sütü pompa ile sağarak süt kanallarınızın açılmasına yardımcı olabilirsiniz. 


Bu esnada koyulaşmış veya hafif kan içeren süt gelebilir. Bunun bebek için herhangi bir zararı yoktur ancak memede enfeksiyon geliştiyse sütün tadı değişeceği için bebek iltihaplı memeden emmek istemeyebilir. Eğer bebek o memeden emmiyorsa mutlaka süt pompası ile enfeksiyonlu göğüsteki sütün boşaltılması gerekir.

Bebekler Hangi Durumlarda Emzirilmemeli?

Emzirmenin yanında meme masajı yapmak da tıkalı kanalların açılması için oldukça faydalı olacaktır. Hatta ılık duşun altında masaj yapmak etkiyi daha da artırır. Ayrıca emzirme öncesi göğüslerinize ılık havlu veya soğuk lahana yaprağı ile kompres yapabilirsiniz.

Süt Ateşi (Süt Sıtması) Nasıl Önlenir?

Süt Ateşi (Süt Sıtması) Nasıl Geçer?

Süt ateşi belirtileri gözlemlendiğinde öncelikle muayene olmak ve enfeksiyon oluşup oluşmadığını değerlendirmek gerekir. Eğer mastit gelişmediyse bebeği bol bol emzirmek, göğüste kalan sütü pompa ile sağmak ve meme masajı yapmak çoğu zaman yeterli olur. Ancak mastit geliştiyse ve annenin şikâyetleri çok şiddetliyse doktor antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı önerebilir. Ayrıca enfeksiyon gelişen göğüs için pomatlar reçete edebilir. Bu ilaçların düzenli kullanımıyla birlikte yine bebeği bol bol emzirmek ve göğüste fazla süt kalmamasına dikkat etmek mastitin gerilemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca annenin olabildiğince dinlenmesi, bol bol su içmesi, beslenmesine dikkat edip vücut direncini artırması ve göğüs bölgesinin hijyenine dikkat etmesi de tedavi aşamasında oldukça önemlidir.

Mastit nadiren göğüste büyük apselere neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale ile apselerin temizlenmesi gerekebilir. Dolayısıyla süt ateşi belirtileri fark edilir edilmez muayene olmak ve gereken tedaviyi almak, cerrahi müdahalelerin önüne geçilmesi konusunda fayda sağlayacaktır.

Süt Ateşi Nasıl Önlenir?

Süt ateşi lohusalık döneminin en can sıkıcı durumlarından biridir. Genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda gelişir ve gerekli önlemler alınmazsa mastite çevirebilir. Peki süt sıtması önlenebilir mi? Eğer göğüslerdeki süt yeteri kadar boşatılabilirse evet, süt ateşi önlenebilir. Yenidoğan döneminde bebeğin çene kasları henüz yeterince gelişmediği için memedeki tüm sütü boşaltamayabilir. Ayrıca ilk günlerde bebeklerin mide kapasitesi küçük olduğu için hemen doyarlar. Bu nedenle memedeki süt yine yeterince boşalmayabilir. Emzirme sonrası eğer hala göğüslerde bir doluluk hissediliyorsa, anne göğüslerindeki sütü pompalayarak hem süt ateşinin hem de mastitin önüne geçebilir. Bunlara ek olarak ara sıra göğüs masajı yapmak, sıkı iç çamaşırları veya kıyafetler giymemek de süt ateşi veya mastiti önleyecek diğer önemli noktalardır.

Süt Pompası Nasıl Seçilir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Yağış Yağmur, kar, dolunun yağması.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.