Anne Sütünün Fazla Olması (Hiperlaktasyon)

Anne Sütünün Fazla Olması (Hiperlaktasyon)
02 Haziran 2020

Sütün az üretilmesi kadar büyük bir problem olarak görülmese de anne sütünün fazla gelmesi, aslında üzerine düşülmesi gereken önemli bir konuyu oluşturuyor.

Sütün az üretilmesi kadar büyük bir problem olarak görülmese de anne sütünün fazla gelmesi, aslında üzerine düşülmesi gereken bir konuyu oluşturuyor. Aksi halde anne sütünün çok olması durumuna bağlı olarak bebeğin beslenmesinde problemler görülebiliyor ve annenin yaşam kalitesi düşebiliyor. Hiperlaktasyon da olarak adlandırılan anne sütü fazlalığı, eğer destek alınmazsa süt kanallarının tıkanmasına ve mastit gibi sancılı meme problemleri yaşanmasına zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle anne sütünün fazla geldiği durumlarda bir emzirme danışmanı ile görüşülmesi, özellikle bebeğin beslenme problemleri yaşamaması adına faydalı olacaktır.

Anne Sütünün Fazla Olması – Hiperlaktasyon

Doğumdan sonra az az gelen anne sütü, genellikle birkaç hafta sonra fazla üretilmeye başlar. Bu durumun, bebeğin emme alışkanlıklarıyla birlikte zamanla düzene girmesi beklenir. Belli bir süre geçmesine rağmen hala çok fazla anne sütü üretiliyorsa, hiperlaktasyondan bahsedilebilir. Hiperlaktasyon; annenin genetik yatkınlığı, hormonal durumları veya meme ucunun sık uyarılması gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Bu durum belli bir süre sonra hem anne hem de bebek açısından tolere edilmeyecek düzeye gelebilir. Bu noktada fazla süt üretimine karşı nasıl bir yol izleneceği çok önemlidir. Çünkü yapılabilecek yanlış bir uygulama, bebeğin beslenmesinde ciddi problemlere neden olabilmektedir.

Anne Sütünün Fazla Olması (Hiperlaktasyon)

Anne Sütünün Fazla Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hiperlaktasyon olarak adlandırılan bu durumun kendinizde olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki belirtilerin varlığını gözlemlemeniz gerekir,

  • Emerken, süt bebeğinizin tolere edemeyeceği kadar çok geliyorsa bebeğinizde tıkanma, öksürme ve yutkunma gibi refleksler gelişebilir.
  • Emme sırasında çok sık memeyi bırakıp kendini geriye çekebilir.
  • Kusma ve gaz gibi şikâyetlerde artış gözlemlenebilir.
  • Daha yeni emzirmeye başladığınız halde memeyi eliyle itebilir.
  • Emme sırasında damağından tok sesler çıkarabilir.

Bebeğe ait olan bu belirtilerin yanında anne, emzirme sonrasında memenin tam boşalmadığını hissediyorsa, emzirmeden kısa bir süre sonra memenin dolduğunu düşünüyorsa veya emzirmeye rağmen iç çamaşırı / kıyafete sık sık süt bulaşıyorsa, anne sütü fazlalığı söz konusu olabilir.

Hekim Onayı Alınmadan Herhangi Bir Uygulama Yapılmamalı

Süt üretimini dengelemeye yönelik uygulamaları, yalnızca doktorunuzun onayı ile yapmalısınız. Rutin doktor kontrolünde bebeğinizin kilo artışı iyi, genel sağlık durumu yerinde ise ve doktorunuz onay veriyorsa, sütünüzü dengelemeye yönelik bazı adımlar uygulayabilirsiniz. Temelde, anne sütünün fazla salınmasına yönelik yapabileceğiniz iki şey var; süt miktarını bebeğinize yetebilecek şekilde dengelemeye çalışmak ve bebeğin hızlı süt akışıyla baş edebilmesine yardımcı olmak…

En iyi elektrikli göğüs pompaları!

Anne Sütünün Fazla Olması (Hiperlaktasyon)

Denenebilecek Emzirme Pozisyonları

Bebeğin başının ve boğazının meme ucu seviyesinin üzerinde kaldığı pozisyonlar, anne sütü fazla salınan kadınlar için idealdir. Çünkü bu pozisyonda yer çekimi süt akışına karşı çalışır ve oldukça etkili sonuçlar alınır. Bununla birlikte;

Futbol tutuşu: Bu emzirme pozisyonu, hiperlaktasyon problemi yaşayan anneler için önerilmektedir. Bu pozisyonda bebeğin gövdesi ve bacakları, emzirilen göğsün altından arkaya doğru verilir.

Dik futbol tutuşu: Bu pozisyon futbol tutuşu ile hemen hemen aynıdır. Tek fark, bebek oturur pozisyonda ve yüzü anneye dönük olmalıdır.

Yatarak Emzirme: Bebekle yan yana yatarak emzirme de sütün fazla salındığı kadınlar için uygundur. Çünkü bu pozisyonda bebek, fazla gelen sütü ağzından yana doğru akıtabilir ve tıkanma sorununun önüne geçilebilir.

Klasik emzirme: Klasik emzirme pozisyonunda ise annenin hafif geriye doğru yatarak emzirmesi önerilmektedir.

Anne sütü neden kokar?

Anne Sütünün Fazla Olması (Hiperlaktasyon)

Anne Sütü Fazla Olanlar İçin Öneriler

Anne sütünün fazla gelmesi durumunda, süt üretimini dengelemek ve bebeği rahatlatmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin;

  • Emzirme seanslarını bebeğinizin sakin ve hafif uykulu olduğu anlara denk getirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz süte tazyik kazandıramayacak ve süt üretimi daha da fazla tetiklenmeyecektir.
  • Emzirmeye başladıktan birkaç dakika sonra fışkıran sütü ayrı bir kaba alıp bir süre sonra tekrar bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin içtiği süt daha yağlı ve besleyici olacaktır.
  • Bebeğinizin kilo artışı iyiyse, blok emzirme denemeleri yapabilirsiniz. Blok emzirme, bebeğin belirli bir süre hep aynı memeden emzirilmesidir. Bloklar 2 – 3 saat olacak şekilde planlanabilir. Örneğin; 10:00 – 13:00 arası sağ meme, 13:00 – 16:00  arası sol memeden emzirme yapılabilir.
  • Emzirmediğiniz memede rahatsızlık hissediyorsanız, mastit vb. problemlerin önüne geçmek ve göğsünüzün rahatlamasını sağlamak için az miktarda sağım yapabilirsiniz. Ancak sık sağım yapmanın, süt üretimini daha da tetikleyeceğini unutmayın.
  • Meme ucunun uyarılması, süt üretimini arttıracağı için uzun süre duşta kalınmamalı ve mümkünse emzirme silikonu kullanılmamalıdır.
  • Süt üretimini sınırlandıran ilaçlar doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmamalıdır.
  • Sütün çok gelmesi durumuna bazı bebekler hızlıca adapte olabilir ve süt azalmaya başladığı zaman memeyi reddedebilirler. Böylesi durumlarda doğru adımları atabilmek için emzirme danışmanından yardım almak faydalı olacaktır.

Emzirmenin sakıncalı olduğu durumlar!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.