Mastiti Önlemenin 7 Yolu!

Mastiti Önlemenin 7 Yolu!
16 Ekim 2018

Emziren annelerin pek çoğunda görülen mastit nedir, nasıl geçer? Mastit olunduğunda bebek emzirilir mi? Tüm detaylar yazımızda!

Mastit Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Bebekler, emme refleksine sahip doğarlar. Onu ilk kucağınıza aldığınız anda hemen memenizi kapmaya çalıştığını fark edeceksiniz. Ancak ilk aylardaki gerek güçsüz çene kasları gerekse küçücük midelerinin hemen doyması sebebiyle, memenizdeki sütü yeteri kadar boşaltamayabilirsiniz. Böylece süt kanallarınızda bir tıkanıklık oluşabilir. Ayrıca ilk günlerde oldukça hassas olan memenizin çatlağından içeri giren bir bakteri de tıkanıklık oluşmasına neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak; bebeği aniden memeden kesmek, meme ucunda oluşan çatlaklardan dolayı tam emzirememek veya düzensiz emzirmek de üretilen sütün boşaltılamamasına ve tıkanıklık oluşmasına neden olur. İşte bu tıkanıklık, meme iltihabına yani mastite zemin hazırlar.

Mastitin Belirtileri

Mastitin belirtileri çoğu kadında aynı şekilde gözlemlenir. Eğer; memenizde ağrı, kızarıklık, hassaslık, şişlik varsa, süt dışında göğsünüzden anormal bir akıntı geliyorsa ve tüm bunlara halsizlik ve ateş eklenmişse, doktorunuza danışmanız gerekir.

Mastiti Önlemenin 7 Yolu!

Mastiti Önlemenin 7 Yolu!

Alacağınız birkaç önlem ile mastiti önlemeniz mümkün.

1)Öncelikle mastitin süt kanallarındaki tıkanmadan dolayı oluştuğu düşünüldüğünde, bebeğinizi bol bol emzirmeye çalışın.

2)Doğumdan sonra hastaneden çıkmadan önce, hemşirelerden veya emzirme danışmanlarından emzirme ile ilgili eğitim alın. Nasıl emzirmeniz gerektiğini bilirseniz, hem meme ucu yaralarının hem de mastitin önüne geçersiniz.

3)İlk aylarda bebeğiniz hemen doyacağı için diğer memeden emmeyebilir. Bu da boşalmayan memenin daha çok dolmasına ve tıkanmasına sebep olur. Ancak bebeğinizin emmediği göğsü sağarak, tıkanma ve dolayısıyla mastit oluşumuna engel olabilirsiniz.

4)Her emzirme öncesinde ve sonrasında memenize masaj yaparak süt kanallarınızın açılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sıcak kompresler yapmanız ve ılık duş almanız da süt kanallarınızın açılmasına yardımcı olur.

5)Bebeğinizi emzirdikten sonra hala memenizde doluluk hissediyorsanız mutlaka sağım yapın.

6)Dar kıyafetler ve sütyenler de memenize baskı yaparak tıkanmaya neden olabilir. Kıyafet ve sütyen tercihlerinizde çok dar tercihler yapmamaya çalışın.

7)İlk aylarda memeniz fazlasıyla hassas olabilir. Fakat doğru bakım yaparak hem çatlamayı hem de mastiti önleyebilirsiniz. Örneğin; göğüs ucunuzu sürekli sabun ile yıkamanız, göğsünüzün daha çok kurumasına ve tahriş olmasına neden olur. Bunun yerine temiz su ve pamuk yardımıyla emzirme öncesinde ve sonrasında memenizi temizleyebilirsiniz. Nemlendirmek için de lanolinli kremler tercih edebilirsiniz.

Mastiti Önlemenin 7 Yolu!

Mastitken Bebek Emzirilmeli mi?

Kesinlikle evet! Çoğu anne, mastit olduktan sonra emzirmeye bir süre ara vererek, bebeğini anne sütünün şifasından mahrum bırakıyor. Halbuki çoğu uzman, mastit olan annelerin emzirmeye devam etmesini tavsiye ediyor. Zaten tıkanıklık sonucu oluşan mastit, eğer emzirmenizseniz daha da ilerleyebilir. Emzirme sırasında çok acı çekiyorsanız, pompa yardımıyla göğsünü boşaltıp, sütünüzü biberonla bebeğinize verebilirsiniz.

Unutmayın ki anne sütündeki antikorlar, bebeğinizi her türlü enfeksiyona karşı korumaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.