Süt Pompası Seçimi: Manuel mi Yoksa Elektrikli mi Almalıyım?

Süt Pompası Seçimi: Manuel mi Yoksa Elektrikli mi Almalıyım?
26 Mayıs 2020

İster yeni doğum yapmış olun, ister işe başlayacak olun, illa ki bir dönemde süt sağma makinesine ihtiyaç duyuluyor. Peki, süt sağma pompası alırken nelere dikkat edilmeli? Süt sağma makinesi elektrikli mi yoksa manuel mi olmalı?

Elektrikli mi Manuel mi? Süt Sağma Pompası Seçimi

Emziren annelerin başucu ürünlerinden biri de hiç şüphesiz ki süt sağma pompasıdır. İster yeni doğum yapmış olun, ister işe başlayacak olun, illa ki bir dönemde süt sağma makinesine ihtiyaç duyuluyor. Peki, süt sağma pompası alırken nelere dikkat edilmeli? Süt sağma makinesi elektrikli mi yoksa manuel mi olmalı? Göğüs pompası hangisi özellikleri barındırmalı? Tüm bu sorularınızın yanıtı makalemizde…

Süt Sağma Makinesi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Süt sağma makinesi daha çok bebeğin memedeki sütü boşaltamadığı durumlarda fazla sütü sağmak, mastit ya da angorjman durumlarında göğsü rahatlatmak veya süt üretimini tetiklemek için kullanılıyor. Bunun yanında annenin bebekten ayrı kalmasını gerektirecek bir durum olduğunda, yarık damak/dudak gibi emmeyi güçleştiren hastalıklar bulunduğunda ya da annenin ilaç kullandığı dönemde sütünün kesilmesini önlemek amacıyla süt pompasından faydalanılıyor. Aynı şekilde, doğumdan bir süre sonra işe başlayan anneler de sütünü sağıp depolamak için süt sağma makinelerini aktif olarak kullanıyor. Peki, süt pompası herkes için zorunlu bir ihtiyaç mı? Aslında bu sorunun cevabı, tamamen bebeğinizin emiş gücüne, yaşam stilinize ve sütünüzün miktarına göre değişiyor. Doğumdan sonraki birkaç gün içinde süt üretimi genellikle yüksek seviyeye ulaşıyor. Ancak bebeğin henüz çene kaslarının tam olarak gelişmemiş olması ve mide kapasitesinin küçük olması, memedeki sütü tam anlamıyla boşaltamamasına neden oluyor. Süt boşaltılamadığı için de şişlikler oluşuyor ve sağım yapılmazsa mastit gibi problemlerle karşılaşılabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına, hamilelik döneminde süt pompalarını incelemek ve ihtiyaç olduğunda hemen satın alınabilecek bir ürün belirlemek, çoğu zaman anneler için hayat kurtarıcı oluyor. Bu aşamada ise akıllara, elektrikli mi yoksa manuel süt pompası mı alınması gerektiği sorusu geliyor.

Süt Pompası Seçimi: Manuel mi Yoksa Elektrikli mi Almalıyım?

Süt Sağma Pompası Manuel mi Elektrikli mi Olmalı?

Süt sağma makinesi seçerken karar verilmesi gereken ilk şey, elle çalışan manuel bir pompa mı yoksa elektrikli bir pompa mı alınacağıdır. Bu durum tamamen ne sıklıkta süt sağmanız gerektiğine, zaman probleminiz olup olmamasına ve pompayı ne kadar süre kullanacağınıza göre değişiyor. Aşağıda, sizler için hem manuel hem de elektrikli süt pompalarının özelliklerini ve hangi durumlarda kullanılması gerektiğini derledik. Yazımızı okuduktan sonra ihtiyacınıza en uygun makine çeşidine karar vereceğinize eminiz.

Süt Sağma Makinesi Elektrikli mi Manuel mi Olmalı?

Manuel Süt Pompası

Manuel süt sağma pompası; bebeklerini düzenli olarak emzirebilen, nadiren sütünü sağmaya ihtiyaç duyan anneler için idealdir. Priz bulma derdi olmadığından, kullanımları pratik ve kolaydır. Genellikle hafif ve küçük olurlar, bu nedenle herhangi bir yere giderken kolayca çantada taşınabilirler. Manuel süt pompaları isminden de anlaşılacağı üzere elle çalışır, bu nedenle kullanan kadınların bir çoğu bileklerinin fazla yorulduğunu ifade eder. Ancak süt sağma işlemini nadir yapacaksanız, elektrikli süt sağma makinesine fazla para harcamamanızı öneririz. Çünkü manuel süt sağma pompaları, elektrikli pompaların neredeyse ¼ fiyatına satılıyor. Dolayısıyla manuel pompalar, bebeğini düzenli bir şekilde emzirebilen ancak nadiren pompaya ihtiyaç duyan anneler için en uygun seçenektir.

Elektrikli Süt Pompası

Elektrikli süt sağma makinesi; bebeği özel bakıma ihtiyaç duyan, çalışan, zaman problemi yaşayan ve uzun süreli pompa kullanmak durumunda olan anneler için idealdir. Aynı şekilde manuel pompanın bileğini çok yorduğunu düşünen anneler de elektrikli süt sağma makinesi kullanabilir. Bu makinelerin çoğu, bebeklerin emiş gücünü taklit eder ve birçok modu bulunur. Deneyimlerinize göre en uygun vakum seçeneğini tercih ederek kullanabilirsiniz. Yine çoğu elektrikli süt sağma makinesi pil ile de çalışma özelliğine sahiptir. Bu özellik, elektriğin olmadığı durumlarda hayat kurtarıcı olabiliyor.  Elektrikle çalışan süt sağma makineleri kendi içinde tekli sağım yapabilen ve çiftli sağım yapabilen makineler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tekli sağım makineleri tek seferde bir göğsü sağabilirken, çiftli makineler aynı anda iki göğsün de sağılmasına imkân vererek büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Özellikle doğumdan sonra geç emzirmeye başlayan ve ikiz bebek sahibi olan anneler için çiftli süt sağma pompası öneriliyor.

Süt Pompası Seçimi: Manuel mi Yoksa Elektrikli mi Almalıyım?

Süt Sağma Pompası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Piyasada yüzlerce çeşit süt sağma pompası varken, elbette aklınızın karışması normal… Üstelik her ürünün birbirinden farklı özellikleri mevcut… Peki, bir süt sağma makinesinde mutlaka olması gereken temel özellikler nedir?

1) Memeye Uygunluk: Süt sağma makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk şeylerden biri, plastik kenarların memeye tam oturmasıdır. Çünkü bu sayede daha verimli bir sağım yapılır ve uyumsuzluk nedeniyle oluşabilecek ağrı, kızarıklık gibi pek çok sorunun önüne geçilir. Çoğu süt sağma makinesi markası, ürünü iki farklı başlık ile sunuyor ancak yine de alırken dikkatli olmakta fayda var.

2) Sessiz Mod: Elektrikli göğüs pompalarının bazıları kullanıcılara sessiz mod özelliği de sunuyor. Bu sayede özellikle çalışan anneler iş yerinde rahatça sağım yapabiliyor. Ayrıca sessiz moda sahip olan ürünler, bebek uyurken de rahatsız etmeden sağım yapılmasına olanak tanıyor. Dolayısıyla göğüs pompası seçerken ihtiyacınıza göre sessiz mod özelliğini de göz önüne almanızı tavsiye ederiz.

3) Fonksiyonellik: Bazı elektrikli süt sağma makineleri, içinden çıkan manuel kit ile manuel sağma makinesine dönüşebiliyor. Aynı şekilde bazı manuel makineler de kombi kit yardımı sayesinde elektrikli pompa olarak kullanılabiliyor. Bu özellikleri bulunduran cihazlar da aslında kararsız kalan anneler için iyi bir alternatif olabiliyor. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak bazı elektrikli süt sağma makineleri bilgisayar, USB veya powerbank ile de kullanılabiliyor ve ihtiyaç anında hayat kurtarıcı olabiliyorlar. Satın almadan önce ürünün bu özellikleri barındırıp barındırmadığını inceleyebilirsiniz.

4) Kullanılan Malzeme: Şampuan, pişik kremi gibi bebeğimize temas eden her bir ürünü nasıl ince eleyip sık dokuyorsak, süt sağma pompası alırken de hangi malzemelerden üretildiğine dikkat etmek gerekiyor. Zira bazı ürünler kalitesiz plastikten yapılabiliyor ki bu da sağlığı tehdit edebiliyor. Bu noktada özellikle dikkat etmeniz gereken şey, ürünün BPA ve BPS içermemesidir.

5) Taşıma & Temizleme Kolaylığı: İster manuel, ister elektrikli göğüs sağma makinesinde kılın, alacağınız ürünün kolay taşınabilir olmasına dikkat edin. Seyahatlere veya iş yerine giderken ürünü kolayca çantanızda taşıyabiliyor olmalısınız. Aynı şekilde ürünün motor kısmı hariç tüm parçalarının makinede veya sterilizasyonda temizlenebilir olması, hijyen açısından oldukça önemlidir.

6) Yedek Parça & Tamir: Bazı süt sağma makinesi markaları çok kaliteli olsa da yabancı ülke menşeili olduğundan, herhangi bir problemle karşılaşıldığında servis ve yedek parça sorunu yaşanabiliyor. Satın alma kararını verirken bu detayı da göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.

7) Gösterge: Eğer elektrikli süt sağma makinesi alacaksanız, üzerinde LCD ekranının olması size avantaj sağlar. Bu ekranda hangi modda, hangi vakum seviyesinde kaç dakika sağım yaptığınızı detaylıca görebilirsiniz.

8) Pil ile Çalışma Özelliği: Elektrikli süt pompalarının bir çoğu pil ile de çalışma özelliğine sahiptir. Elektriğin olmadığı durumlarda bu özellik anneler için önemli olabiliyor. Dolayısıyla piyasa araştırması yaparken bu özelliği de göz önüne alabilirsiniz.

9) Fiyat: Her şeyde olduğu gibi süt sağma makinesi alırken de yüksek fiyatlı ürünün en iyisi olduğunu düşünmeyin. Aynı özelliklere ve garanti süresine sahip olan ancak neredeyse yarı fiyatına satılan ürünler de gayet başarılı olabiliyor. Ürünü satın alırken fiyattan ziyade, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek özelliklere sahip olup olmadığına dikkat edin.

En İyi 11 Elektrikli Süt Sağma Pompası!

Süt Pompası Seçimi: Manuel mi Yoksa Elektrikli mi Almalıyım?

Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Süt pompası yardımıyla sağılan anne sütünün nasıl saklanıp çözdürülmesi gerektiği de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği anne sütü saklama koşulları ise şu şekildedir;

  • 3 saat oda sıcaklığında,
  • 3 gün buzdolabı rafında (4 derece),
  • 3 ay ise derin dondurucuda (-18) saklanabilir.

Anne sütünün içindeki olumlu bileşenlerin etkisi azalacağından, anne sütünün uzun süreler dondurulmaması önerilmektedir. Her bebeğe olmakla birlikte özellikle prematüre bebeklere sağılan sütün taze olarak bebeğe verilmesi daha sağlıklıdır. Süt, manuel veya elektrikli sağma pompası ile sağıldıktan sonra ise hijyenik süt saklama torbalarında muhafaza edilmeli ve üzerine mutlaka tarihi yazılmalıdır. Yukarıdaki tarihlerden fazla süre geçtiyse, süt kullanılmamalıdır. Sağılan sütü çözdürmek için ise bir gece öncesinden buzdolabı rafına almak yeterlidir. Ancak çok acil çözdürmek gerekiyorsa, benmari usulüyle sütü çözdürebilirsiniz. Bunun için ılık su dolu kabın içinde sütü bir süre bekletmeniz yeterlidir. Bu aşamada süt ile suyun temas etmemesine dikkat etmek gerekir. Çözülen süt ise hemen tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Anne sütünün bozulduğu nasıl anlaşılır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.