Anne Sütünü Kurutmak İçin Neler Yapılabilir?

Anne Sütünü Kurutmak İçin Neler Yapılabilir?
03 Ekim 2022

Emzirmeyi sonlandırmak isteyen annelerin sütlerini nasıl kurutacağına dair ipuçlarını derledik.

Memeden sütün kesilmesi için ne yapılması sorusu, yavaş yavaş emzirmeyi sonlandırmak isteyen annelerin merak ettiği bir konudur. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, anne sütünü kurutmak için neler yapılabileceğinden bahsettik. İşte, anne sütünü kesmek için uygulayabileceğiniz yöntemler…

Anne Sütünü Kesmek İçin Neler Yapılabilir?

Emzirme hem anne hem de bebek için muhteşem bir deneyimdir. Annenin bebeği ile bağ kurmasına yardımcı olurken, bebeğin de fiziksel ihtiyaçları dışında dış dünyaya adaptasyonunu kolaylaştırır. Ancak bu muhteşem deneyim, ne sebeple olursa olsun bir gün elbette son bulacak. Bu dönemde süt üretimi birden kesilemeyeceği için anneler haliyle sütü kurutmak için neler yapılabileceğini merak ediyor. Peki, memeden sütü kesmek için neler yapılabilir?

Anne Sütünü Kurutmak İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Anne sütünün geri çekilmesi ve kuruması için halk arasında uygulanan bazı yöntemleri aşağıda listeledik. Bu uygulamalar üzerinde yeterince bilimsel çalışma olmadığı için doktorunuza danışmayı unutmayın.

1. Emzirmeyi Kademeli Olarak Sonlandırın

Emzirmeyi kesmeyi düşündüğünüz anda bebeğinizi bir anda anne sütünden mahrum bırakmayın. Bu durum hem travma yaşamasına hem de memenizin tıkanıp enfeksiyon geliştirmesine neden olabilir. Bu nedenle emzirmeyi bırakmayı düşünüyorsanız bunu kademeli olarak gerçekleştirin. Örneğin anne sütünü kesme kararı aldığınız zaman günde 1 öğün atlayarak işe başlayın. Daha sonra yavaş yavaş ek gıdayı arttırıp tek öğün anne sütüne düşün ve kendinizi hazır hissettiğiniz zaman tamamen emzirmeyi sonlandırın. Bu süreçte olası tıkanıklıkları önlemek için destekleyici sütyen takabilir, buz kompresleri yapabilir ve göğsünüzün çok dolu olduğunu hissettiğinizde elinizle sütünüzü sağabilirsiniz.

2. İlaçlar

Anne sütünü kurutmak için doktorunuzla görüşerek önereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar prolaktin seviyelerini düşürmeye ve dolayısıyla anne sütü üretimini durdurmaya yardımcı olacaktır. Fakat doktorunuzun onayı olmadan kesinlikle herhangi bir ilacı kullanmayın.

Bebeği Memeden Kesmek İçin Doğru Zaman ve Yöntem Nedir?

3. Göğsünüzde Tıkanıklık Yoksa Uyarmayın

Eğer göğsünüzde tıkanıklık hissetmiyorsanız elinizle veya göğüs pompasıyla sağmayın. Göğüs ucunun sürekli uyarılması, süt üretiminin devam etmesine neden olacaktır. Bu nedenle herhangi bir şikâyetiniz yoksa süt üretiminin devam edip etmediğini görmek adına bile olsa göğüs uçlarınıza dokunmayın. Ancak tıkanıklık hissediyorsanız süt kanallarında enfeksiyon gelişmemesi için sağım yapmaya devam edin.

4. Doğum Kontrol İlacı Kullanın

Memedeki sütü kurutmak ve aynı zamanda doğum kontrolü sağlamak için östrojen içeren doğum kontrol haplarından kullanabilirsiniz. Sütünü kesmek isteyen birçok anne, östrojen içeren doğum kontrol hapı kullandıktan kısa bir süre sonra süt üretiminde belirgin bir azalma olduğunu gözlemlemektedir. Ancak bunu yalnızca doktorunuzun kontrolünde uygulamalısınız. Zira ilacın sizin sağlık koşullarınıza uygun olup olmadığına yalnızca doktorunuz karar verebilir.

Anne Sütünü Kurutmak İçin Neler Yapılabilir?

Memeden Sütü Kesmek İçin Bitkisel Yöntemler

Yukarıdaki önerilere ek olarak aşağıdaki bitkisel yöntemler de anne sütünün azalması için etkili olabilir.

1. B6 Vitamini İçeren Besinler Tüketin

B6 vitamininin anne sütü üretiminde etkili olan prolaktin seviyesini düşürdüğü biliniyor. Bu nedenle anne sütünün geri gitmesi için neler yapması gerektiğini araştıran anneler, B6 vitamini açısından zengin bir diyet uygulayabilirler. B6 vitamini nohut, patates, somon, hindi, fındık ve bezelye gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunuyor.

2. Çeşitli Otlardan Faydalanın

Anne sütü üretimini baskıladığı bilinen çeşitli otları bu dönemde deneyebilirsiniz. Örneğin ada çayı, süt üretim mekanizmalarını doğrudan etkileyerek anne sütü üretiminin azalmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte nane, maydanoz ve hayıt otuçaylarının da süt üretimini baskılayabileceği düşünülüyor.

3. Lahana Yaprağını Kullanın

Memeden sütü kesme sürecinde göğüslerinizde ağrı ve şişkinlik olabilir. Bunları önlemek ve daha rahat bir süreç yaşamak için göğüslerinize soğuk lahana yaprağı yerleştirebilirsiniz. Uygulamak için lahana yapraklarını güzelce yıkayın ve buzdolabında soğutun. Ardından yaprakları sutyenin altına, her göğse bir adet olmak üzere yerleştirin.

Sütten Kestikten Sonra Memedeki Süt Ne Zaman Biter?

Sütten kestikten sonra memedeki süt birkaç günde de kuruyabilir, birkaç ay da sürebilir. Anne sütünü kestikten sonra sütün ne zaman tamamen biteceği kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bunda bebeğinizin yaşı, ne kadar süre emzirdiğiniz veya emzirmeyi baskılamak için nasıl bir yol izlediğiniz gibi birçok faktör etkilidir. Dolayısıyla emzirmeyi kestikten sonra sütün ne zaman sonlanacağı konusunda net bir cevap bulunmamaktadır.

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?

Kaynak 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk