Bebeği Sütten Kestikten Sonra Memede Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Memede Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?
20 Eylül 2021

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebekleri sütten kestikten sonra oluşabilen göğüs ağrısı ve şişliğe iyi gelecek bazı öneriler sıraladık.

Bebeği sütten kestikten sonra memede ağrı ve şişlik neredeyse her emziren annenin yaşadığı bir durumdur. Zira emzirme kesilir kesilmez hormonlar eski seviyesine hemen inmez. Bu dönemde süt üretimi bir süre daha devam eder. Ancak üretilen süt bebek tarafından tüketilmeyeceği için annelerin göğsünde ağrı ve şişlik oluşabilir. Kısacası, bebeği sütten kestikten sonra memede oluşan ağrının nedeni süt üretiminin hala devam ediyor olmasıdır. Peki, bebeği sütten kestikten sonra oluşan göğüs ağrısı nasıl geçer? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, sütten kesme sonrası ağrı ve şişliğe iyi gelecek bazı öneriler sıraladık. Keyifli okumalar!

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Memede Ağrı ve Şişlik Neden Olur?

Emzirmek, zaman zaman zorlayıcı olsa da anne ve bebek için çok faydalıdır.  Anne sütü bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm vitamin ve mineralleri ilk 6 ayda tek başına karşılarken, içerdiği antikorlar sayesinde bebeği hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca yapılan birçok araştırma emziren annelerde rahim, yumurtalık ve meme kanseri riskinin kayda değer oranda düştüğünü ortaya koymaktadır. Tüm bunlara ek olarak, anne ile bebeğin iletişimi ve güven bağı için emzirmek oldukça değerlidir. Ancak her ne kadar faydalı olsa da bir süre sonra emzirmenin sonlandırılması ve çocuğun tamamen katı gıdaya geçmesi gerekir.

Emzirmenin sonlandırılması bebekler kadar anneler için de oldukça zor bir süreçtir. Zira bebeği sütten keserken hem duygusal hem de fiziksel olarak bir takım problemlerle karşılaşılabilir. Fiziksel problemlerin başında ise bebeği sütten kestikten sonra memede oluşan şişlik ve ağrı gibi şikâyetler geliyor.

Sütten kestikten sonra göğüste ağrı ve şişlik gibi rahatsız edici durumlar ile karşılaşılması aslında oldukça normal. Bunun nedeni, emzirme sonlandırılsa dahi hormonların bir anda eski seviyesine inmemesidir. Yani emzirme süreci sona erse de süt üretimi bir süre daha devam eder. Üretilen bu süt bebek tarafından tüketilmeyeceği için de bebeği sütten kestikten sonra memede şişlik ve ağrı gibi rahatsız edici problemler ortaya çıkabilir.

Böyle bir problemle karşılaşma ihtimalinin olduğunu bilmek ve çeşitli önlemler almak ise mastit gibi hastalıkların önüne geçilmesi konusunda anneler için oldukça faydalıdır. Peki, sütten kestikten sonra ağrı ve şişlik için neler yapılabilir? Mastiti önlemek için nelere dikkat edilmeli?

Bebeği Sütten Kestikten Sonra Memede Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?

Sütten Kestikten Sonra Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?

Bebeği sütten kestikten sonra göğüste şişlik ve ağrı oluşmasını önlemek veya şikâyetleri hafifletmek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Bebeğinizi sütten yavaş yavaş kesmeye çalışın. Bu şekilde süt üretimi de yavaş yavaş sonlanacaktır. Bir anda keserseniz süt üretimi aynı hızda devam edeceği için kısa süre içinde göğüste şişlik ve ağrı gelişebilir.
  • Ilık duş ve masaj da bebeği sütten kestikten sonra memede oluşan ağrı ve şişliğe iyi gelir. Ancak bunu uygularken göğüs ucunun uyarılmaması gerekir. Aksi halde göğüsler süt üretimi için tetiklenmiş olur ve süt üretimi aynı hızda devam eder.
  • Soğuk havlu ile göğsünüze kompresler uygulamak da bebeği sütten kestikten sonra memede oluşan ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Ağrı ve hassasiyeti azaltmak için soğuk havlu yerine soğuk lahana yaprağı da kullanabilirsiniz.
  • Göğüslerinizi çok dolu hissettiğinizde süt pompası ile sütü boşaltabilirsiniz. Ancak sık sık süt pompası ile göğsü boşaltmak süt kanallarını uyaracağından süt üretimi de tetiklenecektir. Bu nedenle olabildiğince seyrek kullanmalı ve yavaş yavaş kullanımı sonlandırılmalıdır.
  • Sütten kesme sonrası memede ağrı ve şişlik giderek artıyor ise doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle ateş, kızarıklık, apse görünümü gibi belirtiler de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden muayene olmanızda fayda var. Zira göğüs kanallarının tıkanmasına ve enfeksiyon gelişmesine bağlı oluşan mastit olabilirsiniz.

Mastit Nasıl Önlenir?


Bebeği Sütten Kestikten Sonra Memede Oluşan Ağrı ve Şişliğe Ne İyi Gelir?

Emzirmeyi Kestikten Sonra Süt Üretimi Ne Zaman Durur?

Sütten kestikten sonra memede süt ne zaman biter?” veya “Memedeki süt kaç günde kesilir?” gibi sorular, emzirmeyi sonlandıran anneler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Ancak bu soruların net bir cevabı bulunmuyor. Çünkü uygulanan tekniklere göre sütün kesilme süreci her kadında farklılık gösterebiliyor.

Anne Sütünün Kesilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Emzirmeyi sonlandırdıktan sonra anne sütünün kesilmesi için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Emzirmeyi aniden kesmek hem bebeğiniz için psikolojik bir travma olur hem de göğüs kanallarınızın tıkanmasına, süt ateşi veya mastit olmanıza sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizi mutlaka kademeli olarak anne sütünden kesmelisiniz. Örneğin başlangıçta bir öğün atlayabilir, ilerleyen zamanlarda atladığınız bu öğün sayısını kademeli olarak artırıp yerine katı gıda koyabilirsiniz.
  • Bebeği sütten keserken göğüslerde doluluk hissedilebilir. Bu nedenle zor durumda kalındığında süt pompası ile anne sütü boşaltılabilir. Aksi halde süt kanalları tıkanıp mastit gelişme olasılığı yüksekir. Ancak bunu çok sık yapmak süt üretimini tetikleyeceğinden, tıpkı bebeği memeden keser gibi süt pompası kullanımını da kademeli olarak bırakmalısınız.
  • Prolaktin hormonunun salınımını azaltmak ve östrojen miktarını artırmak da anne sütünün kesilmesine yardımcı olur. Ancak bunun için önerilen ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Süt Pompası Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.