Bebeği Sütten Kesmek İçin Doğru Zaman ve Yöntem Nedir?

Bebeği Sütten Kesmek İçin Doğru Zaman ve Yöntem Nedir?
21 Mayıs 2017

Bebeği sütten kesmek çoğu anne için endişe verici ve zorlu bir dönem oluyor. Anneler, bu süreçte suçluluk duygusu hissedebiliyor. Fakat uzmanlar, bu sürecin bebeğin büyümesinde bir basamak olarak görülmesini tavsiye ediyor.

Bebeği sütten kesmek anneler için endişe verici olsa da yaşanması gereken bir süreç. Anne sütü, aslına bakarsanız bebeğinize vereceğiniz en büyük hediyedir. Emzirme süreci anne ve bebeğin duygusal bağ kurmasında fazlasıyla etkili olduğu gibi bir süre sonra anne için rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkinlik haline de gelmeye başlar. Dolayısıyla bebeğinizi sütten kesmek hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça zor bir süreçtir. Sütten kesme durumunda çoğu anne kendisini suçlu hissedebiliyor. Bu aşamada kendinizi suçlu hissetmeyin ve bu eylemin, bebeğinizin büyümesinin bir basamağı olduğunu düşünün.  

Bebeği Sütten Kesmek İçin Uygun Zaman

Bebeğin ne zaman sütten kesileceği konusunda uzmanlar arasında da görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Sağlıkçılar, bebeğin en az 2 yaşına kadar emzirilmesini tavsiye ederken, bazı kişilik gelişimi teorisyenleri, bebeğin 9-12 ay arasında sütten kesilebileceğini söylemektedir. Ancak, sütten kesmenin ideal süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Daha doğrusu, siz kendinizin ve bebeğinizin hazır olduğunu hissettiğiniz an, bebeğinizi sütten kesmelisiniz.

Aniden Kesmeyin

Bebeğinizi emzirmeyi aniden kesmemelisiniz. Bu, bebek için oldukça travmatik olabilir. Mutlaka alıştıra alıştıra emmeyi bırakmasını sağlamalısınız. Buna ek olarak bebeğin hayatında ciddi değişiklikler olacaksa, emzirmeyi bırakmayı biraz erteleyebilirsiniz. Örneğin; anne iş hayatına tekrar dönecekse, bebeğe bakıcı düşünülüyorsa veya ev değiştirecekseniz, sütten kesmeyi bu döneme denk getirmemelisiniz.

Bebeği Sütten Kesmek İçin Doğru Zaman ve Yöntem Nedir?  

Bebeği Sütten Kesmek İçin Nasıl Bir Yol İzlemelisiniz?

Uzmanların, bebeğinizi sütten keserken işinizi kolaylaştıracak bazı önerileri var. Bu öneriler sayesinde süreci daha iyi yönetebilirsiniz.    

  • Günde bir öğün atlayarak sütten kesme sürecine başlayabilirsiniz.
  • Gün içinde emzirme süresini azaltabilirsiniz.
  • İlgisini başka yönlere çekebilirsiniz.
  • Bebek, gece emmeyi zor bırakacağından bu süreci en sona bırakmalısınız.
  • Siz etrafta yokken babanın beslemesi de size yardımcı olabilir.

Bebeği Sütten Keserken Bunları Yapmamalısınız

Halk arasında, memeye ekşi veya acı şeyler sürerek bebeğin memeden korkması amaçlanır ve memeyi bırakması sağlanır. Çok sık başvurulan bu yöntem, uzmanlar tarafından son derece yanlış bulunuyor. Çünkü anne, bebek için dış dünyaya olan güvenin temsilidir. Böyle bir davranış, bebeğin anneye olan güvenini de zedeler. Yine aynı şekilde sütten kesip tekrar emzirmek, bebeğin anneye olan güvenini kıracağından kaçınılması gereken bir davranıştır.

Emzirmeyi Bıraktıktan Sonra Oluşan Ağrılar İçin Öneriler

Emzirmeyi bırakan annelerin çoğu, sonrasında göğüste yaşanan ağrılardan şikayetçidir. Bu ağrılar, sütün memede birikmesinden dolayı kaynaklanır. Süt kanallarının boşaltılmaması ve biriken sütün uyguladığı baskı, göğüslerinizde ağrı hissetmenize neden olur. Uygulayacağınız birkaç basit yöntemler bu ağrıları hafifletebilirsiniz. Ağrıyan bölgeye masaj yapmanız, soğuk kompresler uygulamanız veya ılık duş almanız, ağrınızı hafifletecektir. Ağrı zamanla hafiflemiyor ve aksine şiddetleniyorsa, uzman bir hekimle görüşmelisiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk