Hamilelikte Pembe Akıntı Neden Olur?
Hamilelikte pembe akıntı genellikle endişe kaynağı değildir ancak güvenli alanda kalmak için mutlaka doktora danışılmalıdır.
Hamilelikte pembe akıntı sıklıkla görülen bir tablodur. Bunun nedeni implantasyon kanaması olabileceği gibi pelvik muayene veya cinsel ilişki de olabilir. Bu durum çoğu zaman endişe kaynağı değildir ancak devam ediyorsa mutlaka doktora danışmak gerekir. Zira düşük, molar gebelik veya plasenta previa gibi durumlar da nadiren gebelikte pembe akıntıya neden olabilir. Sizler için ele aldığımız bu yazıda hamilelikte pembe akıntı nedenleri ile ilgili bir liste hazırladık. Gelin şimdi konuyu daha detaylı inceleyelim.
Hamilelikte Pembe Akıntı Neden Olur?
Gebelikte pembe akıntı olmasının birçok olası nedeni bulunuyor. Bunlardan en muhtemel olanları ise:
1. İmplantasyon Kanaması
Döllenmiş yumurta rahme yerleşirken hafif bir lekelenme olabilir. Bu lekelenme pembe olabileceği gibi kahverengi de olabilir. Ayrıca lekelenmeyle birlikte hafif kramplar yaşanması olasıdır.
2. Cinsel İlişki
Vajina duvarı ve rahim ağzı hamilelik sırasında daha hassas olur. Bu nedenle gebelikte cinsel ilişki, dokularda travmaya sebep olarak hafif lekelenmelere yol açabilir. Söz konusu durum endişe kaynağı değildir ve anne adaylarının vajinal kayganlık sağlandıktan sonra ilişki yaşaması lekelenme ihtimalini azaltacaktır. Bununla birlikte her ilişki sonrası kanama oluyorsa doktora danışılması gerektiği unutulmamalıdır.
3. Pelvik Muayene ve Diğer Prosedürler
Rahim ağzı dokusu eskiye kıyasla hamilelik döneminde daha hassas olacağından, pelvik muayene veya diğer prosedürler muayene sonrası lekelenmelere yol açabilir. Pembe veya kahverengi olabilen bu lekelenmeler tehlikeli değildir.
4. Mukus Tıkacı / Nişan Gelmesi
Hamilelikte pembe akıntının bir diğer nedeni de halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen mukus tıkacının çözülmesi olabilir. Mukus tıkacı, gebelik boyunca rahim ağzı salgılarının birikmesiyle oluşur ve rahim ağzını tıkayarak bebeği dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı korur. Doğum yaklaştığında rahim ağzı incelip açılmaya başlayacağından mukus tıkacı düşebilir. Genellikle şeffaf olan bu salgıya bazen kan da karışabilir ve pembemsi, kahverengimsi görünebilir.
Gebelikte Pembe Akıntıya Neden Olabilen Diğer Durumlar
Gebelikte pembe akıntı genellikle yukarıdaki faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Ancak aşağıdaki komplikasyonlar da hamilelikte pembe akıntı ile belirti verebilir.
1. Enfeksiyon
Pembe akıntı, özellikle kötü bir koku varsa enfeksiyon işareti olabilir. Hamilelik sırasında vajinal veya servikal enfeksiyonlar erken doğum gibi komplikasyonların riskini artırabileceğinden tedavi edilmesi gerekir.
2. Düşük
Hamileliğin erken dönemlerinde az miktarda kanama yaygındır ve hemen düşük yapıldığı anlamına gelmez. Ancak düşüklerin de önemli bir belirtisinin kanama olduğu unutulmamalıdır.
3. Ektopik Gebelik
Ektopik yani dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışına yerleşmesidir. Karın ağrısı, pelvik ağrı veya omuz ağrısına neden olabilen dış gebelik, aynı zamanda pembe, kırmızı veya kahverengi kanamaya yol açabilir. Ektopik gebelikler nadir görülse de anne adaylarında tüplerin yırtılması gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilirler. Bu nedenle şiddetli kanama veya ağrı durumlarında vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.
4. Molar Gebelik
Molar gebelikte döllenmiş yumurta ve plasenta yerine içi sıvı dolu küçük kesecikler gelişir. Lekelenme, kanama, bulantı, kusma, karın krampları, pelvik basınç ve kistlerin vajinadan çıkışı gibi belirtilere yol açabilen molar gebelik nadir görülür. Ancak fark edildiğinde hemen müdahale edilmesi gerekir.
5. Erken Doğum
37. haftadan önce lekelenme, kanama veya vajinal akıntının miktarındaki veya yapısındaki değişiklikler erken doğum belirtisi olabilir. Özellikle pelvik veya alt karın bölgesinde kramp, bel ağrısı, düzenli ve sık kasılmalar eşlik ediyorsa doktora danışmak gerekir.
6. Rahim Ağzı Yetmezliği
Gebelikte pembe akıntı rahim ağzı yetmezliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Serviks yetmezliği gebeliğin 16 ila 24. haftaları arasında rahim ağzının çok erken incelmesi ve açılmasıdır. Bu durumda hiçbir belirti yaşanmayacağı gibi pembe, kahverengi veya kırmızı lekelenmeler olabilir. Ayrıca pelvik basınç, adet benzeri kramp ve sırt ağrısı yaşanabilir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde erken doğumu ve düşüğü önlemek amacıyla vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
7. Plasenta ile İlgili Problemler
Plasentanın doğumdan önce rahimden ayrılması (plasenta dekolmanı), plasentanın aşağıya konumlanması (plasenta previa) veya plasentanın rahim duvarına derinden yapışması (plasenta akreata) gibi komplikasyonlar kanamaya, pembe veya kahverengi akıntıya neden olabilir. Ayrıca bazı kadınlarda kramplar, ağrılar ve kasılmalar hissedilebilir. Böylesi tablolarda yine muayene olmak en sağlıklı seçenek olacaktır.
Hamilelikte Pembe Akıntı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Hamilelikte pembe akıntı çoğu zaman normal olsa da güvenli tarafta kalmak için her zaman doktorunuza danışmalısınız. Zira pembe akıntının altında nadiren de olsa ciddi problemler yatabilmektedir. Bununla birlikte aşağıdaki durumlar yaşandığında vakit kaybetmeden muayene olmalısınız:
- Baş dönmesi
- Karın ağrısı veya pelvik ağrı
- Omuz ağrısı
- Adet benzeri kramp
- Şiddetli mide bulantısı ve/veya kusma
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- Suyunuzun gelmesi
- Şiddetli kanama
- Sık tekrar eden lekelenme
- Bebeğin hareketlerinde azalma, değişiklik
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var