Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?
29 Ağustos 2018

Mol Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekli

Halk arasında üzüm gebeliği olarak bilinen mol gebeliklerde; gebeliğin gelişimi aksar ve rahim içinde tıpkı üzüme benzeyen bol miktarda anormal gebelik şekli meydana gelir. Bu yazımızda; mol gebeliğin belirtileri, tedavi şekli, mol gebelik sonrası hamilelik ve çok daha fazlası hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Mol Gebeliği Nasıl Oluşur?

Yumurta hücresi, döllenme sırasında içeri yalnızca 1 sperm kabul eder ve ardından yumurtaya giriş kapıları kapanır. Bu sayede diğer spermler yumurta hücresine giremez. Eğer yumurta hücresine 2 sperm girmeyi başarırsa, bu spermlerin 23’er kromozomdan oluşan genetik bilgileri yumurtanın çekirdeğine ulaşır ve burada birleşerek oositin kendine ait genetik bilgilerinin kaybolmasına neden olur. Bu durumda fetusa ait hiçbir yapı meydana gelmez, bolca şişmiş anormal dokular oluşur. Bu durum mol gebelik olarak adlandırılır.

Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Mol Gebeliğin Belirtileri Neler?

  • Mol gebeliklerin en önemli belirtisi kanamadır. Bu kanama lekelenme şeklinde olabileceği gibi daha yoğun da yaşanabilir.
  • Beta Hcg değeri normal gebeliklere göre çok daha yüksektir. Bu da bulantı ve kusmaların daha yoğun yaşanmasına neden olur.
  • Beta Hcg hormonunun yüksek olması yumurtalıklarda kist oluşumuna sebep olabilir. Bu kist ise ağrıya neden olabilir ve erkeklik hormonunun salgılanması sonucunu doğurabilir.
  • Mol gebeliklerde bebeğin hareketi hissedilmez çünkü bebeğin gelişimi söz konusu değildir.
  • Rahim olması gerekenden daha büyüktür.
  • Eğer 20. haftadan önce preeklampsi belirtileri yaşanırsa, akla hemen mol gebelik gelmelidir.

Mol gebeliğin sosyoekonomik durumu düşük ve kötü beslenen kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebeliklerde mol gebelik oluşma ihtimali artmaktadır. Folik asit ve karoten eksikliği bulunan kadınlar ve daha önce mol gebeliği yaşamış olan kadınlar da risk altındadır.

Mol Gebelik Ultrason Görüntüsü

Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Mol Gebeliklerde Tanı Nasıl Konur?

Mol gebeliğin tanısı ultrasonografi ile kolaylıkla konur. Ultrason görüntülerinde gebelik kesesi görünmez. Rahim ise gebelik haftasına göre çok daha büyüktür. Mol gebeliğinde Beta Hcg değerleri 100.000 üzerinde çıkar.

Mol Gebeliklerde Tedavi

Mol gebelik teşhis edilen kadınlar sıkı bir takip altında tutulmalıdır. Genel ve vajinal muayene yapılır, kan değerleri ölçülür ve akciğer grafisi çekilir. Daha sonra genel anestezi altında rahmin boşatılması, esas tedavi yöntemidir. Ancak mol gebeliğin temizlenmesi, normal kürtaja göre rahmin delinmesi, enfeksiyon ve kanama gibi durumlar bakımından daha risklidir. Mol gebelik ne kadar erken teşhis edilirse, bu riskler aynı oranda düşer. Bazı durumlarda ise rahmin komple alınması gerekebilir.

Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Mol Gebelik Sonrası Hamilelik

Mol gebeliği tanısı konan kadınlar, rahim temizlenmesinin ardından sıkı bir takip altına alınır. En az 1 yıl gebelik yasaklanır ve ilk planda 2 haftada bir kandaki Beta HCG değerlerine bakılır. Kan değerleri normale döndükten sonraki ilk 6 ay boyunca her ay kan testi yapılır. Sonraki 6 aylık süreçte ise 2 ayda bir Beta HCG değerleri takip edilir. Bu süreç sonunda değerler normal seyrediyorsa yeniden gebe kalınmasına izin verilir. Ancak değerler düşmez veya bir süre düşüp tekrar yükselirse kemoterapi tedavisi başlar. Gerekli görüldüğü durumlarda ise rahim komple alınabilir.

Mol Gebelik Kanser midir?

Israrlı mol gebeliklerde kemoterapi tedavisi görülmesi, mol gebeliğin kanser olup olmadığı sorusunu akla getirir. Mol gebeliklerde tedavi aşamasında eğer Beta HCG değerleri düşmez veya düştükten sonra tekrar yükselirse Gestasyonel Trafoblastik Neoplazi adı verilen hastalıktan şüphelenilebilir. GTN, mol gebelikteki hücrelerle aynı kökenden olan bir kanser türüdür. Kemoterapiye iyi yanıt verdiği için genellikle tedavi sonrasında hastalık ortadan kalkar.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl