Nöral Tüp Defekti Riskini %50 Azaltıyor: Hamilelikte Folik Asit Hangi Besinlerden Alınabilir?

Nöral Tüp Defekti Riskini %50 Azaltıyor: Hamilelikte Folik Asit Hangi Besinlerden Alınabilir?
17 Kasım 2021

Hamilelikte folik asit fetüsün sağlıklı gelişmesi için çok önemlidir. Peki, folik asit hangi besinlerde bulunur?

B vitamini ailesinden olan B9 vitamini folat, gıdalarda doğal olarak bulunur. Folatın sentetik haline Folik asit adı verilir. Sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için doktorların önerdiği folik asit düzenli olarak kullanılmalıdır. Hamilelikte folik asit takviyesi öncelikle fetüsün sağlıklı gelişmesi için gereklidir. Hamilelik öncesinde bebek sahibi olmak isteyenler ve hamilelik dönemi boyunca kişinin ihtiyacına uygun olarak doktor tarafından önerilen marka kullanılmalıdır. Tüm vücuda oksijen verirken DNA’nın oluşmasına da katkı sağlayan Folik asit, sedef ve romatoid artrit tedavisinde de kritik öneme sahiptir.

Folik Asit Nedir?

Suda çözünen bir vitamin olan B9 vitamini insan bedeni tarafından üretilmez. Bu özellik en iyi folik asit markası seçimi yapmayı ve takviye almayı gerektirir. Beslenme düzeninin iyi folat kaynaklarına uygun olarak yapılması hayati öneme sahiptir. Suda çözünme özelliği folatın sebzelerin pişirilmesi halinde değer kaybetmesine neden olur. Buharlama en doğru tüketim tercihi olarak tavsiye edilir.

Folik asit hamileler için daha da önemlidir. Fetüsün gelişiminde pozitif rol oynayan folik asit takviyesi, bağışıklık sistemini destekleyerek anne adayında gebeliğe bağlı oluşan bitkinlik ve yorgunluk hissini azaltır.

En İyi Folik Asit Hangisidir?

Vücudun beslenmeyle yeterli folatı alamadığı hamilelik gibi özel durumlarda takviye zorunluluğu ortaya çıkar. Güvenilir, bakanlık ruhsatlı, ürün analiz raporları yayınlanan, kalite belgeleriyle üretim süreci güvence altına alınan markalar arasından en doğru seçimi hekimler yapacaktır.

Multivitaminler içinde ya da tek başına folik asit takviyesi farklı markalar tarafından piyasaya sürülmüştür. Folat takviyelerinin en çok tercih edilen türleri; kapsül veya tablettir. Yapay renk, tat ya da koku içermeyen takviyeler doktor tavsiyesine göre ve yine doktorun tavsiye ettiği süre ve dozda tüketilmelidir. Besinlerden elde edilen folat, yeterli folik asit almak için önerilen en sağlıklı yoldur.

Suda çözünebilen ve aynı zamanda depolanamayan folat, ancak iyi bir beslenme düzeniyle yeterli miktarda alınabilir. Folik asit deposu olan besinler şu şekilde listelenebilir.

1. Baklagiller

Baklagiller mükemmel bir folik asit kaynağıdır. Değişik ürünler farklı ölçülerde günlük ihtiyacın ortalama %50’sini karşılar.

2. Dana karaciğeri

Ortalama 100 gr’lık bir karaciğer, tüketilmesi önerilen günlük folat miktarının yarısından fazlasını karşılar. Bu besin ayrıca bakır, A vitamini, protein ve B12 vitamini açısından da zengindir. Ancak hamilelik döneminde ciğer tüketimi için mutlaka doktora danışılmalıdır.

3. Kabuklu kuruyemişler

Fındık, ceviz ve diğer kabuklu kuruyemişler protein, lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Günlük diyete fındık ilave edilerek fayda sağlanabilir.

4. Kuşkonmaz

Yarım kâse buharda pişirilmiş kuşkonmaz, günlük ihtiyacın %30’unu karşılar. Kuşkonmaz, folata ek olarak lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir.

5. Muz

Muz, folat ve potasyumdan zengindir. Tropikal meyveler arasında sayılan papaya ve avokado eşsiz lezzetlerinin yanı sıra folat ve birçok önemli besin maddesinin temel kaynağıdır.

6. Yumurta

Bir büyük yumurtada yaklaşık 20 gram folat bulunur. Bu da önerilen günlük miktarın yaklaşık %6’sıdır. Günlük beslenmeye yumurta eklenerek folat dâhil birçok önemli besini almak için en ideal yoldur.

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?


Nöral Tüp Defekti Riskini %50 Azaltıyor: Hamilelikte Folik Asit Hangi Besinlerden Alınabilir?

Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Neden Önemli?

Hamilelikte en iyi folik asit kullanımını önemli hal getiren sebep; nöral tüp defektlerini önlemesidir. Nöral tüpler, embriyonun ilkel sinir sistemi olarak tanımlanabilir. Omurilik ve beyin gelişirken yassı öncü doku, silindir şeklinde kapanır. Farklı nedenlerle tüp kapanmaz ya da istendiği kadar gelişmez. Bu anormallikler ciddi doğumsal sakatlıklara neden olabilir. Folik asit kullanımı bu kusurların oluşumunu önler. Gebeliklerin en az %50’sinin plansız olduğu düşünüldüğünde hamilelik öncesi en iyi folik asit kullanımının önemi anlaşılmış olur. Nöral tüpler döllenmenin ardından 3.haftada oluşmaya başlar. Üreme çağında ve bebek isteyen sağlıklı kadınların yeterli folik asit almasını sağlanmalıdır.

Hamilelikte Folik Asit Neden Önemli?

Folik Aside Ne Zaman Başlanabilir?

Gebe kalmadan en az 1 ay öncesinde folik aside başlanmalı ve önerilen günlük doz gebeliğin ilk 3 ayında düzenli kullanılmalıdır. Normal şartlar altında önerilen günlük folik asit dozu 400 mikrogramdır. Gebeliğe özel olarak hazırlanan multivitamin takviyeleri içinde önerilen dozun bulunması halinde ilave folik asit alımına gerek kalmaz. Aile hikâyesinde NTD’li bebek olanlar ya da daha önce sakat bebek dünyaya getirmiş olanlar için doz ayarlaması gebeliği takip eden hekim tarafından yapılmalıdır. Gebelik öncesi ve süresince folik asit takviyesi almayı gerektiren diğer sağlık sorunları arasında;

  • Obezite
  • Epilepsi ve
  • Diyabet sayılabilir.

Nöral tüpün 10.haftada kapandığı bilindiğinden gebeliğin ilk 3 ayı folik asit kullanımı kalan süreye nazaran çok daha önemlidir. Yapılan klinik çalışmalar gebelikten önce başlanan ve gebelikte devam edilen folik asit kullanımının erken doğum riskini azalttığını ortaya koymaktadır.

Hamilelikte Folik Asit Alınırsa Ne Olur?

Gebelik ve emzirme dönemleri kadınların daha fazla folik aside ihtiyaç duyduğu zamanlardır. İhtiyaç arttıkça besinler yetersiz kalabilir. Hekimler folik asit eksikliğinin giderilebilmesi için hap kullanımını önerir. Hamilelikte folik asit kullananlar bebeğin daha hızlı ve sağlıklı büyümesine doğal katkı sunar. Folik asit açısından zengin bir beslenme programına ek olarak alınacak takviye;

  • Düşük riskini azaltır
  • Doğum kusurlarına karşı tedbir sağlar ve
  • Nöral tüp defektlerini ortadan kaldırır.

Bebeğin sağlığı kadar önemli olan anne sağlığını da gözeten takviyeler, gebelik sürecinin rahat geçirilmesi açısından değerlidir. Folik asidin bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemli olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bebek planlayan kadınlar hamilelikten önce ve hamilelik sürecinde folik asit alarak yarık damak, yarık dudak, düşük yapma, erken doğum ve düşük kilolu bebek doğurma risklerini önleyebilirler.

Hamilelikte Folik Asit Alınmazsa Ne Olur?

Hamilelikte folik asit alınmazsa bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Yeterli miktarda takviye kullanımı sayesinde doğumsal bir bozukluk olarak kabul edilen nöral tüp defekti ihtimali minimum %70 oranında azaltılır.

Hamilelikte folik asit ihtiyacı yeteri miktarda karşılanamazsa kansızlık ortaya çıkabilir. Demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık sorunları arasında sayılabilir. Hem anne hem de bebeğin sağlığı için hekim tarafından tavsiye edilen ürünlerin, belirlenen dozda alınması ihmal edilmemelidir.

Nöral Tüp Defekti Riskini %50 Azaltıyor: Hamilelikte Folik Asit Hangi Besinlerden Alınabilir?

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte ve doğum sonrası emziren anneler için bebek gelişimini destekleyen en önemli yardımcı takviyeler arasında folik asit sayılabilir. Folik asit eksikliği B vitamini eksikliğiyle benzer özellikler gösterir. Bunlar;

  • Kansızlık
  • Nefes darlığı
  • Aşırı yorgunluk
  • Kendini uykulu hissetme ve
  • Baş dönmesidir.

Belirtiler farklı sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir. Bu şikâyetlerden yakınan anne adaylarının gebeliği takip eden hekime danışması ve tahlil yaptırarak sorunun ne olduğunun doğru tespit edilmesi zaman kaybedilmeden gerekli tedavi planının hazırlanabilmesi açısından önemlidir.

Folik Asit Hamile Kalmayı Kolaylaştırır mı?

Folik asit faydaları arasında; progesteron seviyesini düzenleme ve düzensiz yumurtlamanın önüne geçme sayılabilir. Bebek sahibi olmak isteyen kadınların cevabını aradıkları folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı sorusuna doğrudan EVET demek mümkün olmasa da doğurganlığı artırmada söz sahibi olduğu net bir şekilde söylenebilir.

Folik asit vücutta depolanmaz. Her gün yeniden alınması gerekir. Bu özellik folik asit kullanımının herhangi bir yan etkiye sebebiyet vermemesini sağlar. Doğal olarak besinlerde de bulunan folik asit takviyesi kilo aldırmaz.

Folik asit nedir, folik asit faydaları nelerdir, hamilelikte en iyi folik asit hangisi, folik asit eksikliği belirtileri, folik asit içeren besinler ve hamilelikte folik asit kullanmak neden önemli sorularına yanıt aradığımız yazımızı okuduktan sonra siz de hekiminize danışarak en doğru takviye ürünü seçebilirsiniz. Sağlıklı günler…

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.