Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
26 Ağustos 2022

Emzirirken memede kaşıntı olması hiç de nadir karşılaşılan bir durum değildir.

Emzirirken memede kaşıntı olması hiç de nadir karşılaşılan bir durum değildir. Bunun nedeni bazen pamukçuk enfeksiyonuyken bazen de mastit veya egzama gibi durumlar emziren annelerde göğüs kaşıntısına neden olabiliyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, emziren annelerde meme kaşıntısı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur?

Emziren annelerde göğüs kaşıntısı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. En sık karşılaşılan sebepler ise şu şekildedir:

1. Pamukçuk

Pamukçuk, aslında maya enfeksiyonudur. Candida mantarının sebep olduğu bu enfeksiyon genellikle nemli ortamlarda gelişir. Emzirme döneminde göğüs bakımı ihmal edilir ise göğüs uçlarında candida mantarı çoğalarak enfeksiyona sebep olabilir. En önemli belirtisi kaşıntıdır ancak bazı annelerde emzirdikten hemen sonra yanma ve ağrıya sebep olabilir. Ayrıca bebeğe bulaşması halinde, bebeğin dilinde beyaz bir tabaka oluşabilir.

2. Mastit

Emziren annelerde sık görülen bir diğer enfeksiyon da mastittir. Süt kanallarının tıkanması sebebiyle gelişen mastit, kaşıntıya ek olarak göğüste yumru, kızarıklık, sıcaklık, yüksek ateş ve grip benzeri belirtilere neden olabilir.

3. Egzama

Egzama, ciltte iltihaplanma, kaşıntı, pul pul dökülme ve kızarıklığa neden olabilen bir cilt hastalığıdır. Tıbbi olarak dermatit ismiyle bilinen egzama, emziren annelerin göğüs bölgesinde tekrarlayan sürtünme nedeniyle gelişebilir. Genellikle kaşıntı ile belirti verir ancak etkilenen bölgede kuruluk, hassasiyet ve pul pul dökülme gibi diğer belirtiler de görülebilir. Bulaşıcı bir hastalık olmadığı için emzirmeye ara verilmesine gerek yoktur.

4. Cildin Gerilmesi

Emzirme döneminde göğüsler sütle dolacağı için gerilmeye bağlı olarak kaşıntılı çatlaklar oluşabilir. Bu durumda göğüsleri sık sık nemlendirmek kaşıntının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

5. Diğer Enfeksiyonlar

Başta uyuz olmak üzere birçok enfeksiyon da deride şiddetli kaşıntılara neden olabilir.

Süt Ateşi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Emzirme Döneminde Göğüs Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Emziren annelerde göğüs kaşıntısı tedavisi, durumun temel nedenine göre değişiklik gösterir. Eğer pamukçuktan kaynaklanan bir kaşınma söz konusu ise emzirme döneminde kullanımı güvenli olan mantar önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Memede bakteriyel enfeksiyon geliştiği düşünülüyorsa uygun antibiyotikler ile tedavi sağlanabilir. Egzama gibi cilt hastalıklarının sebep olduğu bir kaşıntı varsa uygun kremler ve losyonlar ile durum kontrol altına alınabilir.

Buradan da anlaşılacağı üzere emziren annelerde meme kaşıntısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Durumun ilerlememesi ve hızlıca kontrol altına alınabilmesi için muayene şarttır. Muayene bulgularına göre hekim tedavi planını oluşturacaktır.

Emzirirken Memede Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Emzirirken Memede Kaşıntı Hissine Ne İyi Gelir?

Emzirirken göğüste kaşıntı şikâyeti yaşayan anneler, doktorun tedavisine ek olarak aşağıdaki doğal yöntemlerle de rahatlama sağlayabilir.

1. Göğüslerinizi Kuru Tutun

Göğüslerinizi olabildiğince kuru tutmaya çalışın. Eğer gün içinde sızıntı oluyorsa sık sık değiştirmek kaydıyla göğüs pedi kullanabilirsiniz.

2. Göğüs Temizliğine Dikkat Edin

Her emzirme sonrası göğüslerinizi nemli bir bezle temizleyin veya yıkayıp iyice kurutun.

3. Kuruluk Varsa Nemlendirici Kullanın

Göğüs ucunuz kurumaya ve çatlamaya meyilliyse, tercihen günün son emzirmesinin ardından doktorunuzun önerdiği nemlendirici bir krem kullanın.

4. Bol Giysiler Giyin

Dar sütyenler ve kıyafetler nemi tetikleyeceği için mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle olabildiğince bol kıyafetler giymeye dikkat edin. Cildin havalanmasına izin vereceği için kıyafetlerinizi ve sütyenlerinizi pamuklu kumaştan seçmeye özen gösterin.

5. Sık Sık Emzirin

Bebeğinizi sık sık emzirmeniz göğüslerinizin düzenli olarak boşalmasını sağlayacağı için tıkanıklığı önlemeye yardımcı olur. Bu da mastitin neden olabileceği kaşıntının önüne geçmenizi sağlar.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Emzirirken memede kaşıntı hissederseniz öncelikle doktorunuza danışmalı ve kaşıntının ana sebebi bulmalısınız. Buna ek olarak, aşağıdaki durumlarda zaman kaybetmeden muayene olmalısınız.

  • Şiddetli ağrı,
  • Meme ucundan kan sızıntısı,
  • Sütten farklı akıntı,
  • Göğüs şeklinin değişmesi,
  • Göğüste yumru,
  • Yüksek ateş,
  • Kaşıntıya ek olarak grip benzeri semptomlar,
  • Pul pul dökülme ve kızarıklık.

Emzirirken Memede Karıncalanma Olması Normal mi?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.