Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?

Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?
24 Ağustos 2022

Emzirme sırasında göğsün karıncalanması normaldir ancak ek belirtiler tıbbi bir durumun işareti olabilir.

Emzirirken memede karıncalanma çok sık karşılaşılan bir durumdur. Hatta bazı anneler bu durumu emzirirken memede iğne batması hissi olarak tanımlar. Bunun nedeni ise genellikle süt atma refleksidir. Gelin şimdi, emzirirken göğüste karıncalanma neden olur, daha detaylı inceleyelim.

Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?

Emzirirken göğüste karıncalanma hissi, emziren pek çok annenin yaşadığı bir durumdur. Hatta çoğu anne bu durumu emzirirken memede iğne batması hissi olarak tanımlar. Bunun nedeni ise süt atma refleksidir. Hamileliğin son aylarında süt üretimine hazır olan göğüsler, doğumdan sonra prolaktin ve oksitosin hormonunun etkisiyle süt salgılamaya başlar. Hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu süt üretimini tetiklerken, oksitosin hormonu süt kanallarının kasılıp sütü bırakmasına yardımcı olur. Göğüslerde meydana gelen bu fizyolojik değişiklikler ise karıncalanma hissi gibi çeşitli durumlara yol açabilir. Farklı bir ifadeyle, emziren annelerin göğsünde karıncalanma hissi olması sürecin doğal bir parçasıdır ve gayet normaldir. Zira bu durum süt salınımından kaynaklanır. Ancak nadir de olsa mastit veya pamukçuk enfeksiyonları da başka belirtilerle birlikte memede karıncalanma hissine sebep olabilir. Burada ayırıcı belirtileri bilmek, gerekli tedbirleri ve tedaviyi almak adına oldukça önemlidir.

Başka Hangi Durumlar Göğüslerde Karıncalanmaya Neden Olur?

Emziren annelerde gelişebilen mastit veya pamukçuk gibi enfeksiyonlar da ağrı ve yanmanın dışında karıncalanmaya sebep olabilir. Ayrıca oldukça nadir karşılaşılan paget hastalığı da karıncalanma ile belirti verebilir. Bununla birlikte, altta yatan bir sağlık sorununun neden olduğu karıncalanma hissi ile karşılaştırıldığında, süt akışına bağlı olarak hissedilen karıncalanmanın daha az rahatsız edici olduğu söylenebilir. Çok rahatsız edici bir karıncalanma varsa ve karıncalanma hissine ağrı, kızarıklık, acı gibi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka muayene olunmalıdır.

Emzirirken Memede Karıncalanma Hissi Normal mi?

Emzirirken Göğüste Karıncalanma Hissi Olduğunda Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Emzirirken rahatsız eden karıncalanma hissine ek olarak aşağıda durumlardan bir veya birkaçı da görülüyorsa muayene olunmalıdır:

  • Yanma hissi,
  • Ağrı,
  • Meme ucunda şekil değişikliği,
  • Meme ucunun kızarması,
  • Kahverengi alan veya çevresinde pul pul dökülme,
  • Göğüste yumru oluşması,
  • Süte benzemeyen akıntı,
  • Koku.

Emzirirken Memede Karıncalanmayı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Evde uygulayacağınız bazı basit yöntemler, emzirirken memede karıncalanma hissiyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

1. Kompres Uygulayın

Temiz bir havluyu ılık suya batırdıktan sonra etkilenen göğsünüzün üzerine koyabilir ya da ılık duş alabilirsiniz. Ilık kompres uygulamak göğsün yatışmasına ve batma hissinin azalmasına yardımcı olur.

2. Göğsünüze Masaj Yapın

Göğsün üstünden meme ucuna doğru yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Bu sayede sütün kanallardan akışı kolaylaşacak ve memedeki karıncalanma hissi azalacaktır.

Emziren Anneler İçin Meme Masajı Nasıl Yapılır?

3. Bebeğinizi Sık Sık Emzirin

Özellikle yenidoğan bebeğinizi 2 – 2,5 saatte bir emzirmeye dikkat edin. Bu, hem bebeğin kan şekerinin düşmesini önler hem de göğüslerdeki tıkanıklığı engeller. Böylece karıncalanma hissi emziren anneyi rahatsız edecek seviyeye gelmeden önlenmiş olur.

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.