Biberon Çürüğü İçin Alabileceğiniz 8 Önlem!

Biberon Çürüğü İçin Alabileceğiniz 8 Önlem!
06 Mart 2020

Halk arasında biberon çürüğü olarak da bilinen erken diş çürümesi, genellikle yanlış beslenme ve yetersiz ağız içi hijyeni sebebi ile gelişir. Bu yazımızda; biberon çürüğünün nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Halk arasında biberon çürüğü olarak da bilinen erken dönem çürükleri, yanlış beslenme ve yetersiz ağız içi hijyeni sebebi ile gelişir. Tedavi edilmediğinde gerçek dişlerin yerleşim yerini dahi etkileyebilen biberon çürükleri, her toplumda olduğu gibi bizim ülkemizde de çok sık görülür.

Biberon Çürüğü Nedir?

Tüm enfeksiyon hastalıkları gibi biberon çürüğü de bakteriler nedeniyle oluşur. İlk diş ile birlikte ağız içinde çürüğe neden olabilen bakteriler çoğalmaya başlar. Bu bakterilerin ağız ortamından tamamen uzaklaştırılması önlenemez ancak doğru bir bakım ile çürük yapıcı etkisi yok edilebilir.

Biberon çürüğü üst ön kesici dişlerden başlayıp, zamanla diğer dişlere doğru ilerleyen bir diş problemidir. Genellikle gece uyumadan hemen önce biberon ile beslenen bebeklerde görülen biberon çürüğü, önce sarımtırak bir görüntüyle kendisini belli eder. Daha sonra diş kahverengi ve siyah bir hal alarak tam bir çürük görüntüsü oluşturur.

Yenidoğan bebeklerin ağız temizliği nasıl yapılır?

Biberon Çürüğü İçin Alabileceğiniz 8 Önlem!

Biberon Çürüğü Neden Olur?

Geceleri biberonla beslenmenin, bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırdığı bilinmektedir. Ancak bazı aileler, sütün besleyiciliğini arttırmak için gece beslenmesinde süte bal ve pekmez gibi şekerli gıdalar ekler. Sonradan eklenen bu tatlandırıcılar da çürük oluşumunu tetikler ve biberon çürüğü olarak bildiğimiz erken dönem çürüklerine sebep olur. Bunun yanında bebeğin ağız bakımı için gerekli özeni göstermemek de süt dişlerin çürümesine neden olarak bebeğin gerçek dişleri için tehdit oluşturabilir.

Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Biberon çürüğü tedavisi, çürüğün şiddetine göre şekillenir. Çürüklere erken müdahale etmek, elbette tedavi sürecini de kolaylaştıracaktır. Bu nedenle anne babaların dikkatli olması, diş hekimi kontrollerini aksatmaması ve bebeğin ağız içi temizliğini ihmal etmemesi önemlidir.

Hafif çürükler için temizlik ve dolgu, yoğun iltihaplar için ise diş çekimi yapılabilir. Çocuk diş hekimi tarafından uygulanacak tedavi, genellikle dişçi koltuğunda ve anne / babanın kucağında gerçekleşir.

Bebeklerde ağız ve diş bakımı nasıl olmalı?

Biberon Çürüğü İçin Alabileceğiniz 8 Önlem!

Biberon Çürüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Pek çok ebeveyn, zaten düşeceği gerekçesi ile bebeğin süt dişlerine gerekli hassasiyeti göstermiyor. Ancak süt dişlerin bakımı ve tedavisi aksatılırsa, aşağıdaki problemlerle karşılaşılabilir:

  • Çıkmak için hazır bekleyen diş tomurcukları zarar görebilir.
  • Süt dişin kökünde bulunan iltihap, gelişmekte olan dişe olumsuz etki edebilir.
  • Estetik problemler oluşabileceğinden, ileride çocuğun sosyal gelişimi etkilenebilir.
  • Özellikle üst kesici dişlerde oluşan çürükler, bu dişlerde madde kayıplarına yol açarak çocuğun konuşmasını etkileyebilir.
  • Beslenme düzeni bozulabilir.
  • Diş eti enfeksiyonları gelişebilir.
  • Ağrı nedeniyle çocuk huzursuzlaşabilir.

Biberon Çürüğünü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

  • Uykudan önce biberonla besleme alışkanlığından vazgeçilmeli. Eğer devam edilecekse, beslenme sonrası mutlaka ağız içi temizlenmeli.
  • Süt ve mamalara bal, pekmez gibi şekerli ilaveler yapılmamalı.
  • Bebeğin emziğe alışması için emzik ucuna şekerli yiyecekler sürülmemeli.
  • Bebek beslendikten sonra birkaç damla da olsa su içirilmeli.
  • İlk diş ile birlikte diş hijyenine dikkat edilmeli. Temiz bir tülbent veya parmak diş fırçası ile ağız ve diş temizliği yapılmalı.
  • Bebek bir yaşını doldurduktan sonra diş fırçalama düzenli hale getirilmeli.
  • Yapay şeker içeren besinler yerine meyve – sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli.
  • Diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı, hekimin tavsiyelerine uyulmalıdır.

Diş sağlığını destekleyen besin önerileri!

Biberon Çürüğü İçin Alabileceğiniz 8 Önlem!

Biberon Kullanmayan Bebeklerde Diş Çürümesi Neden Olur?

Biberonun yanı sıra, bebeği emziğe alıştırmak için emzik ucuna sürülen şekerli besinler, mamalara katılan bal ve pekmez gibi gıdalar, diş çıkarma sürecinde bebeğin dişlerini kaşıyabilmesi için eline verilen şekerli yiyecekler de dişlerin çürümesine neden olabilmektedir. Erken dönemde diş çürükleriyle karşılaşmamak için ağız içi temizliğine önem verilmeli, şekerli gıdalardan uzak durulmalı ve diş sağlığı için faydalı olan besinler günlük öğünlere eklenmelidir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.