Yenidoğanların Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?

Yenidoğanların Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?
07 Ekim 2019

Yenidoğan bebeklerde ağız temizliği ve bakımı nasıl olmalı? Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? Biberon çürüğünü engellemek için neler yapılmalı? Tüm detaylar makalemizde!

Doğumdan sonraki ilk günler, özellikle ilk çocuğu olan ebeveynler için hem acemiliğin hem de tatlı bir telaşın yaşandığı bir dönemdir. Bu süreçte pek çok anne baba, bebeğinin bakımı konusunda endişeler ve zorluklar yaşar. Bunun nedeni, onun minicik bedenine zarar verebilme düşüncesidir. Bebek biraz büyüdüğünde ise bakımı daha da kolaylaşır.

Ancak bebeğiniz doğduğu günden itibaren günlük bakım rutininde olması gereken bazı noktalar bulunur. Örneğin ağız bakımı… Ağız bakımını düzenli bir şekilde yapmazsanız, pamukçuk gibi çeşitli sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmaz olur. Bu nedenle ağız bakımı için dişlerinin çıkması beklemek oldukça yanlış bir davranıştır. Bu makalemizde; Yenidoğan ağız temizliği ve bakımına dair merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Yenidoğan Ağız Temizliği Nasıl Olmalı?

Muhtemelen siz de ‘Yenidoğan bebeğim zaten bir şey yemiyor, ağzını temizlememe ne gerek var’ diye düşünüyorsunuz…  Ancak yenidoğanların ağzı bakteri üretimine çok müsaittir. Süt veya formül mama kalıntısı bakteri üremesine neden olabilir. Biz yetişkinlere zarar vermeyen mantar sporları, bebeğin ağız içinde pamukçuk gibi çeşitli sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla bebeklerin doğumdan itibaren ağız içi temizliğine dikkat etmek gerekir.


Ağız temizliği için yapmanız gereken tek şey ise bir miktar içme suyunu kaynatıp soğutmak olacak. Daha sonra temiz bir tülbent veya gazlı bezi bu suya batırıp çıkartın ve parmağınıza dolayın. Parmağınıza dolağınız tülbent ile bebeğinizin damağını, dilini ve yanak içini çok nazik bir şekilde temizleyin.

Yenidoğanların Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?

Bu uygulamayı her emzirmeden sonra yapabileceğiniz gibi günde bir defa da yapabilirsiniz. Önemli olan rutin olarak devam ettirmektir. Aynı zamanda kusma sonrasında da ağzını temizlemek, bakterilerin çoğalmasını önlemek için faydalı olacaktır.

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

Pamukçuk, bir tür mantar enfeksiyonudur. Yenidoğan bebeklerde çok sık görülür. Özellikle antibiyotik tedavisi görmek zorunda kalan, bağışıklığı düşük bebeklerde daha sık rastlanır. Pamukçuktan şüphelendiğinizde yapmanız gereken ilk şey, bebeğinizin doktoruna görünmek olacaktır. Hekimin vereceği damlalar ile ortalama 1 hafta içinde pamukçuk geçecektir. Eğer annenin göğüs bölgesinde kızarıklık ve ağrı gibi şikâyetler varsa, bu durum mantarın anneye de geçtiğini düşündürebilir. Teşhis sonrasında annenin de tedavi görmesi gerekir. Bebeklerde pamukçuk ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz ancak ağrı nedeniyle bebek huzursuz olabilir, yemek yemekten kaçınabilir. Bu nedenle en kısa sürede tedaviye başlamak önemlidir. Bu süreçte, bebeğin biberon veya mama kabının hijyenine daha fazla dikkat edilmeli, ek gıdaya başlayan bebeklere kolay yiyebileceği besinler verilmelidir.

Yenidoğanların Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Dişler, bebek anne karnındayken gelişmeye başlar. Doğumdan sonra iyice olgunlaşan süt dişleri ise genellikle 6. – 9. aylar arasında diş etini delerek kendisini gösterir. Bu dönemde ek gıdaya geçildiğinden, ağız bakımına özellikle dikkat etmek gerekir. Dişlerin etrafında kalan yemek parçaları, hızlıca bakteri üretmeye meyillidir. Bu nedenle ek gıdaya başlar başlamaz ağız temizliğine daha da dikkat etmeniz gerekir. Bebekler için özel olarak üretilen parmak diş fırçalarından kullanabilirsiniz. Ucundaki kıllar çok yumuşak olduğundan bebeğinizin diş etine zarar vermeyecektir. Ancak bu süreçte sadece su ile temizleme işlemi yapılmalı, diş macununa geçmek için en az 2 yaşa kadar beklenilmelidir. 3 yaşa doğru ilerlerken bebekler için uygun olan diş macunlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk diş hekimi ziyaretini ise 3 – 4 diş çıktıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz.

*Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımına Dair Bilmeniz Gerekenler!

Yenidoğanların Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?

Biberon Çürüğüne Dikkat!

Bebeklerin, gece biberonla beslendikten sonra daha rahat uykuya geçtiği biliniyor. Ancak anneler bazen sütün besleyiciliğinin artması bazen de bebeğin tadını sevmesi nedeniyle biberon ağzını bal, pekmez veya reçel gibi tatlı gıdalarla tatlandırabiliyor. Uyku boyunca tükürük salgısı da azaldığından, dişler kendini temizleyemiyor ve bakterilerin oluşturduğu asit diş minelerine zarar vermeye başlıyor. Böylece çürük oluşumları yavaş yavaş başlıyor. Bu nedenle annelerin, bebeklerini gece uyutmadan 1 saat önce beslemesi ve mutlaka ağız temizliğini yapması öneriliyor.

*Biberon Çürüğü Neden Olur?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk