Hamilelikte Yapmamanız Gereken 12 Şey!

Hamilelikte Yapmamanız Gereken 12 Şey!
07 Haziran 2022

Hamileliğiniz sırasında bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir.

Eğer riskli bir gebeliğiniz yoksa, hamileliğiniz sırasında günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Zira hamilelik bir hastalık süreci değildir. Ancak bu dönemde hem annenin hem de bebeğin sağlığı için ufak yaşam tarzı değişiklikleri gerekebiliyor. 

Hamilelikte Yapmamanız Gereken 12 Şey!

İşte, hamilelikte yapılmaması gereken şeyler...

1. Alkol İçmek

Bilindiği gibi anne adaylarının hamilelik sırasında yiyip içtiği birçok şey plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşır. Buna alkol de dahil! Gebelik esnasında alkol almak fetal alkol sendromuna neden olabilir. Bununla birlikte annesi alkol içen bebekler için aşağıdaki riskler doğabilir:

  • Fiziksel anormallikler,
  • Zihinsel engel,
  • Davranış sorunları,
  • Gelişme geriliği,
  • Nöbetler,
  • İnce motor becerilerin zayıf olması.

Araştırmacılar, hamilelikte ne kadar alkolün güvenli olduğu konusunda hemfikir değiller. Bu nedenle birçok hekim, hamilelik döneminde anne adaylarının alkolden tamamen uzak durmasını önermektedir.

2. Bazı Yiyecekleri Tüketmek

Aşağıdaki yiyecekler, çeşitli riskler nedeniyle gebelik döneminde önerilmemektedir.

  • Çiğ yumurta,
  • Çiğ et veya balık,
  • Cıva oranı yüksek balıklar,
  • Pastörize edilmemiş süt ürünleri,
  • Şarküteri ürünleri.

3. Aşırı Kafein Almak

Alkol gibi kafein de plasentadan bebeğe ulaşarak çeşitli riskler doğurabilir. Bu risklerin başında ise düşük doğum ağırlığı geliyor.

Uzmanlar, hamilelik sırasında günde 200 miligramdan fazla kafein tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu da ortalama 2 fincan kahveye denk geliyor.

Hamilelikte Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı?

4. Sauna ve Hamam

Sıcacık bir banyoda dinlenmek veya hamama gitmek gebeliğe bağlı birçok rahatsızlığı hafifletmenin etkili bir yolu gibi görünse de uzmanlar bu dönemde sauna ve hamamdan uzak durulmasını öneriyor.

Amerikan Gebelik Derneği’ne göre aşırı sıcak banyolar, hamam veya sauna gibi ortamlar hipertermiye veya anormal derecede yüksek vücut ısısına neden olarak bebekte doğuştan anomaliliklere yol açabilir.

Vücut yüksekliğini hızlı bir şekilde artırabilecek diğer aktiviteler şu şekildedir:

  • Uzun süre güneşlenmek,
  • Dehidrasyon,
  • Sıcak havada yoğun tempolu egzersiz.

5. Yakın Temas Sporları

Amerikan Kadın Doğum Koleji, hamilelerin futbol veya boks gibi yakın temas gerektiren sporlardan uzak durmasını öneriyor. Zira temas sporları, plasentanın rahim duvarından erken ayrılması riskini artırabilmektedir. Plasenta dekolmanı olarak da bilinen bu durum, erken doğum ve gebelik kaybı gibi ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.

Bununla birlikte gebelik hormonları vücuttaki bağların gevşemesine neden olduğundan sakatlanma riskini artırır. Bu nedenle gebelerin hafif tempolu ve güvenli sporlar yapması tavsiye ediliyor.

6. Düşme Riski Olan Aktiviteler

İlk üç aylık dönemden sonra kayak, buz pateni veya tırmanış gibi düşme riski yüksek olan aktivitelerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Çünkü ilerleyen aylarda karnınız büyüdükçe vücudunuzun ağırlık merkezi değişir ve bu durumda hafif düşmelerde bile önemli yaralanmalar söz konusu olabilir.

7. Ağır Kaldırma

Amerikan Gebelik Derneği’ne göre hamile kadınlar ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır. Aksi halde aşağıdaki riskleri artırabileceği düşünülüyor:

Hamilelikte Yapmamanız Gereken 12 Şey!

8. Sigara İçmek

Gebelik planlaması yaptığınız anda sigarayı bırakmalı ve pasif içicilikten korunmalısınız. Zira sigara hamilelik döneminde hem anne hem de bebek için ciddi riskler doğurabiliyor. Bu risklerin başında ise  yarık damak dudak anomalisi, ani bebek ölümü sendromu, erken doğum ve plasenta ile ilgili sorunlar geliyor.

9. Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Hamilelik döneminde bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmamalısınız. Çünkü bazı ilaçların fetüs üzerinde çok ciddi etkileri olabiliyor. Örneğin ibuprofen, izotretinoin ve ACE inhibitörlerinin gebelik döneminde kullanılması önerilmiyor. Bu nedenle herhangi bir şikâyet yaşadığınızda önce muayene olmalı, medikal tedavi gerekiyorsa doktorunuzun reçete ettiği gebeliğe uygun ilaçları kullanmalısınız. 

10. Uyuşturucu Madde Kullanımı

Uyuşturucu madde kullanımı her zaman tehlikeli olsa da gebelik döneminde daha da riskli olabilmektedir. Zira bu zararlı maddelerin kullanımının erken doğum, gebelik kaybı ve doğuştan anomali risklerini artırdığı biliniyor.

11. Bazı Egzersiz Türleri

Riskli bir gebeliğiniz olmadığı sürece hamilelikte egzersiz yapmak çoğu zaman güvenli ve sağlıklıdır. Ancak bazı egzersiz türleri gebelik için uygun olmayabilir. Örneğin:

  • İlk 3 aylık dönemden sonra mekik gibi sırt üstü karın egzersizleri,
  • Çok sarsıntılı hareketler,
  • Ani yön değişikliği gerektiren egzersizler,
  • Zıplama gerektiren hareketler.

12. Kedi Kumu veya Çöp Temizliği

Hamilelik sırasında kedi kumu veya çöp değiştirme işlerini toksoplazma riski sebebiyle başkasına bırakılmalısınız. Çiğ ete mümkün olduğunca dokunmamalı, dokunsanız dahi ellerinizi iyice yıkanıp dezenfekte etmelisiniz.

Hamilelik sırasında toksoplazma anneden bebeğe geçerse bebekte aşağıdaki riskler artabilmektedir:

  • Beyin hasarı,
  • Göz hasarı,
  • Zihinsel engel.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl