Tiryakiler Buraya: Gebelikte Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı?

Tiryakiler Buraya: Gebelikte Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı?
16 Şubat 2022

Uyarıcı bir madde olan kafein, günde 200 mg ve altında alındığı müddetçe hamilelik için risk teşkil etmiyor.

Hamilelikte kahve içilir mi sorusu, gebe olduğunu öğrenen çoğu kadının araştırdığı bir konudur. Zira kahve ve çay gibi içeceklerin içinde bulunan kafeinin gebelikte bebeğe zarar vereceğine dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki, hamilelikte kahve içmek zararlı mı? Çoğu yiyecek veya içecekte olduğu gibi hamilelikte kahve tüketimi de aşırıya kaçılmadığı sürece tehlikeli değildir. Diğer bir deyişle, gebelikte kahve tüketimi abartılmadığı sürece anne ve bebek için zararlı değildir. Ancak uzmanlar, gebelikte fazla kahve içilmesinin düşük doğum ağırlığı, çarpıntı ve demir eksikliği gibi riskler doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu nedenle kahve tüketiminin hamilelikte sınırlı olması gerektiğini vurguluyorlar.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte Türk kahvesi içilir mi, hamilelikte nescafe içmek zararlı mı, hamileler günde kaç kahve içebilir gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Kahve İçilir mi?

Hamile olduğunu öğrenen neredeyse her kadının merak ettiği konulardan biri de kahve tüketimidir. Çünkü halk arasında gebelikte kahve tüketiminin doğrudan anne ve bebeğe zarar vereceği görüşü hakim. Ancak sağlıklı olan anne adaylarının günde 1 – 2 fincan kahve tüketmesi sanıldığı kadar zararlı değil. Yapılan araştırmalar, risksiz bir gebelik yaşayan anne adaylarının günde 200 mg ve altında kafein tüketebileceğini gösteriyor. Bir Türk kahvesinde ortalama 90 mg kafein olduğu düşünüldüğünde, hamilelikte günde 2 adet Türk kahvesi içmenin güvenli olduğu söylenebilir. Fakat içilen kahve miktarının artmasıyla birlikte, hem anne hem de bebek için çeşitli risklerin artacağı unutulmamalıdır. Ayrıca düşük veya erken doğum riski olan gebelerin mutlaka doktoruna danışmaları ve kahve tüketimiyle ilgili hekimlerinin önerilerini dikkate almaları gerekir. Şimdi, yoğun olarak kahve içmenin gebelikte yaratacağı o riskleri birlikte inceleyelim…

Gebelikte Kahve İçmek Zararlı mı?

Hamilelikte kahve tüketimiyle ilgili en büyük endişe, içerdiği kafeindir. Bilindiği gibi kafein, uyarıcı ve keyif verici özelliği ile ön plana çıkıyor. Eğer tiryaki değilseniz ve kahve içmemek sizi gergin hissettirmiyorsa, bu dönemde kahve tüketmemeniz elbette en iyi seçenektir. Zira hamilelikte yediğiniz veya içtiğiniz her şey plasenta yoluyla bebeğe de ulaşır. Ancak kahvesiz yapamam diyorsanız, riskli bir gebelik yaşamadığınız ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmadığınız sürece önemli bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Diğer bir deyişle, günde 1 – 2 fincan Türk kahvesi veya nescafe içmek, anne ve bebek için ciddi bir endişe kaynağı değildir. Ancak aşırıya kaçıldığında, önemli sağlık sorunlarının doğması kaçınılmaz olacaktır. Bu sorunlar arasında;

Hamilelikte Kaç Fincan Kahve İçilebilir?

Yukarıda da değindiğimiz gibi hamilelikte günde 200 mg ve altı kafein tüketiminin güvenli olduğu düşünülüyor. Bu da günde ortalama 2 fincan Türk kahvesine denk geliyor. Bununla birlikte çikolata veya çay gibi diğer yiyecek ve içeceklerin de kafein içerdiğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla kafein hesaplaması yalnızca kahve üzerinden değil, diğer yiyeceklerdeki kafein miktarları da göz önüne alarak yapılmalıdır.

Tiryakiler Buraya: Gebelikte Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı?

Kahvelerin İçindeki Kafein Oranları

İçecek & Besin
Kafein Oranı
1 fincan Türk kahvesi
57 mg
1 fincan filtre kahve
135 - 200 mg
1 fincan cappuccino
100 mg
1 fincan espresso
100 mg
1 bardak siyah çay
50 mg
1 kutu kola
30 - 56 mg
1 kutu buzlu çay
70 mg
1 kutu meşrubat
50 mg
1 kupa nescafe gold
50 mg
100 gram sütlü çikolata
20 mg
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.