Hamilelikte Salmonella Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte salmonella enfeksiyonu ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
Hamilelikte Salmonella enfeksiyonu, listeria kadar riskli olmasa da kan dolaşımına karıştığında veya dehidrasyona yol açtığında önemli komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle gebelik döneminde az pişmiş etlerden ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçınmak son derece önemlidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte Salmonella enfeksiyonu ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Salmonella Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte salmonella belirtileri, hamile olmayan kişilerle aynıdır. Enfeksiyonun kuluçka süresi 6 saat ile 6 gün arasında değişebilir Bu süreçte ise aşağıdaki belirtilerden bazıları ortaya çıkabilir:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın ağrısı
- İshal
- Ateş ve titreme
- Dışkıda kan
- Baş ağrısı
- Kas ağrısı
- Dehidrasyon
Hamilelikte Salmonella Nasıl Bulaşır?
Salmonella bakterisi genellikle kümes hayvanları, et veya balık gibi protein kaynaklarının az pişmiş olarak tüketilmesiyle bulaşır. Bununla birlikte çiğ süt ürünlerinin tüketimi de Salmonella bakterisinin bulaşı için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca kontamine (bakteri bulaşan) meyve, sebze ve sulardan bulaşabildiği gibi kertenkele, kaplumbağa, yılan, kuş ve civciv gibi hayvanlara temas ettikten sonra hijyen kurallarına uymamak da Salmonella riskini artırmaktadır.
Hamilelikte Salmonella Bebeğe Zarar Verir mi?
Salmonella enfeksiyonundan şüphelenen anne adaylarının merak ettiği konulardan biri de hamilelikte Salmonella bebeğe zarar verir mi sorusudur. Uzmanlara göre hamilelikte Salmonella enfeksiyonun riskleri, listeria ile karşılaştırıldığında daha minimum düzeydedir. Yapılan araştırmalar, Salmonella enfeksiyonunun gebelikte normal seyrini sürdürdüğü ve diğer insanlardan farklı problemlere yol açmadığını gösteriyor. Ancak riskli gebeliği olan, enfeksiyonu ağır geçiren veya bakterinin kan dolaşımına karıştığı kişilerde nadir de olsa erken doğum veya düşük gibi komplikasyonlar ile karşılaşılabiliyor. Bununla birlikte hastalığın neden olabildiği dehidrasyon düşük amniyon sıvısına, erken doğuma veya doğum kusurlarına yol açabiliyor. Bu nedenle tedavi sırasında anne adayının bol sıvı alımı büyük bir önem taşıyor. Bazı durumlarda sıvı kaybını telafi edebilmek için anne adayının tedavisinin hastanede devam etmesi ve damardan sıvı verilmesi gerekebiliyor.
Gebelikte Salmonella Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte Salmonella enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız, doktorunuz basit bir dışkı testi ile bunu doğrulayabilir. Hamilelikte Salmonella tedavisi ise aşağıdaki adımları içerir:
1. Bol Sıvı Alımı
Salmonella enfeksiyonu olan kişiler için en iyi tavsiye bol sıvı alımıdır. Zira hastalığın neden olduğu ishal ve kusma, tahmin ettiğinizden çok daha hızlı bir şekilde susuz kalmanıza neden olabilir. Bu da hastalığın seyrinin ağırlaşmasına yol açabilir. Bu nedenle içinizden gelmese bile su içmeye devam edin. Dehidrasyon belirtileri gösteren anne adaylarının tedavisi hastanede devam edebilir ve bu sırada damardan sıvı verilebilir.
2. Tıbbi Yardım Alın
Salmonella enfeksiyonu ağır geçiyorsa veya kan dolaşımına karıştığından şüpheleniliyorsa doktor antibiyotik de dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Bunların düzenli kullanımı olası riskleri önlemek adına oldukça önemlidir.
Salmonella Riskini Azaltmak Adına Alabileceğiniz Önlemler
Hamilelikte Salmonella riskini azaltmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
Etleri iyi pişirin: Hamileliğiniz boyunca az pişmiş etlerden uzak durun. Yiyeceğiniz et, balık veya tavuğun iyi pişmiş olmasına dikkat edin.
Çiğ yumurta yemeyin: Çiğ yumurta içeren sosları yemeklerinizde kullanmayın. Haşlanmış yumurta veya omlet yerken cıvık bir sarılık olup olmadığını kontrol edin.
Pastörize edilmemiş gıdalardan uzak durun: Pastörize edilmemiş süt ve peynir gibi yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin
Hayvanlara çıplak elle dokunmayın: Kaz, tavuk, ördek veya kaplumbağa gibi hayvanlara çıplak elle dokunmayın. Yanlışlıkla temas etseniz dahi ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayıp dezenfekte edin. Evcil hayvanınız varsa dışkısını temizleme görevini hamileliğiniz boyunca başkasına devredin.
Gıda ambalajlarını kontrol edin: Satın alacağınız her gıdanın ambalajını ve son tüketim tarihini kontrol edin. Açık, patlamış, güven vermeyen ambalajlı ürünleri veya son tüketim tarihi yaklaşmış gıdaları satın almayın.
El hijyenine dikkat edin: Mutfakta çiğ yiyecekler hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın.
Çiğ meyve ve sebzeleri iyi yıkayın: Tüketeceğiniz tüm sebze ve meyveleri akan suyun altında güzelce yıkayın.
Bulaşık bezi ve süngerleri sık sık yıkayın: Evde kullandığınız bulaşık bezi ve sünger gibi temizleyici maddeleri yüksek ısıda sık sık yıkayın. Mikropların ölmesi için mikrodalgada da birkaç dakika bekletebilirsiniz.
Eldiven kullanın: Özellikle elinizde kesik veya yara varsa, yemek hazırlarken tek kullanımlık eldiven kullanabilirsiniz.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var