Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi: Nasıl Anlaşılır, Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi: Nasıl Anlaşılır, Ne İyi Gelir?
03 Şubat 2022

Hamilelikte gıda zehirlenmesine bağlı olarak gelişen yüksek ateş, kusma ve ishal gibi semptomlar, anne ve bebeğin sağlığı için tehlikeli olabilmektedir.

Gıda zehirlenmesi; üzerinde bakteri, virüs veya diğer zararlı mikroorganizmaların biriktiği gıdaları tüketme sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte gıda zehirlenmesi belirtileri ve gebelikte gıda zehirlenmesi tedavisi ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Gıda zehirlenmesi; üzerinde bakteri, virüs veya diğer zararlı mikroorganizmaların biriktiği gıdaları tüketme sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle yiyeceklerin hijyen koşullarına uygun olarak üretilmemesi, iyi pişirilmemesi, doğru bir şekilde temizlenmemesi veya uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmemesi sonucu gıda zehirlenmesi gelişir. Aynı şekilde son kullanma tarihi geçmiş olmasına rağmen tüketilen yiyecekler de besin zehirlenmesine neden olabilir.

Gıda zehirlenmesi sağlıklı kişilerde genellikle kolay bir şekilde atlatılır. Ancak nadiren hayatı tehdit eden tabloların da gelişmesi mümkündür. Hamilelikte ise anne ile birlikte bebeğin de sağlığı söz konusu olduğu için gıda zehirlenmesi belirtileri hissedildiği anda hastaneye başvurmak gerekir. Çünkü gıda zehirlenmesinin tipik belirtileri olan yüksek ateş, ishal ve kusma bebek için riskli olabilmektedir. Böylesi bir tabloda, eksilen sıvıyı yerine koymak için bol bol su içmek gerekir. Ayrıca hekim gerekli görürse anne adayına vitamin ve mineral desteği sağlanabilir.

Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte gıda zehirlenmesi belirtileri, gebelikte yaşanan kusma ve mide bulantısı gibi tipik semptomlarla benzerlik gösterdiğinden anne adaylarının kendilerini dikkatli bir şekilde gözlemlemesi önemlidir. Özellikle tüketilen bir yiyecek sonrası kusma ve ishal gibi belirtilerin artması durumunda mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.

Gıda zehirlenmesi belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • İshal,
  • Kusma,
  • Mide bulantısı,
  • Karın ağrısı,
  • Ateş,
  • Halsizlik ve
  • Baş ağrısı.

Gıda zehirlenmesi belirtilerinin ne zaman ortaya çıkacağı, tüketilen yiyeceğe ve içerdiği mikroorganizmaya göre farklılık gösterebilir. Bazı besinleri tükettikten 1 saat sonra besin zehirlenmesi belirtileri başlayabileceği gibi kimi zaman belirtilerin ortaya çıkması 1 günü bulabilir.

Gebelikte Besin Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte besin zehirlenmesi tanısı için öncelikle anne adayının şikâyetleri dinlenir. Ardından fiziksel muayene gerçekleştirilir. Kesin tanı koymak için ise kan, idrar ve dışkı testleri istenebilir. Bu testler ile anne adayının besin zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte gıda zehirlenmesi yaşayan birçok anne adayı, hastalığın bebeği etkileyip etkilemeyeceğini merak eder. Gebelikte gıda zehirlenmesinden dolayı yaşanan semptomlar anne karnındaki bebeği olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle zehirlenmeden şüphelenen anne adayları vakit kaybetmeden doktoruyla görüşmeli ve gerekli tedaviyi almalıdır.

Hamilelikte besin zehirlenmesi özellikle yüksek ateş söz konusu olduğunda bebek için tehlikeli olabilir. Bebeğin organ gelişiminin devam ettiği ilk 3 aylık süreçte, ateşe neden olabilen tüm enfeksiyonlardan olabildiğince korunmak gerekir. Bununla birlikte gıda zehirlenmesinin neden olduğu kusma ve ishal, anne adayında ciddi bir sıvı kaybına neden olacağından, hem anne hem de bebek için riskli bir tablo gelişebilir. Bu nedenle anne adayının bol bol su içmesi önerilir. Hekim gerekli gördüğünde ise hastanede damar yoluyla sıvı ve mineral takviyesi alması gerekebilir.

Gıda zehirlenmesi yaşayan anne adaylarının doktorlarına danışmadan ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaç kullanmaması önemlidir. Tıbbi tedavi mutlaka hekim tarafından planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi: Nasıl Anlaşılır, Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi Tedavisi

Hamilelikte gıda zehirlenmesi tedavisi, semptomlara göre değişiklik gösterir. Anne adayının genel durumu iyiyse, belirtileri hafifletecek gebeliğe uygun ilaçlar reçete edilip bol bol sıvı alması önerilebilir. Aksine belirtiler çok şiddetli ve anne adayının genel durumu kötüyse, tedavinin hastanede uygulanması gerekebilir. Bu süreçte anne ve bebeğin sağlığı için gerekiyorsa antibiyotikler ve ateş düşürücüler verilebilir. Anne şiddetli bulantı ve kusma yaşıyor ve sıvı desteğini ağız yoluyla alamıyorsa damardan sıvı ve mineral takviyesi yapılabilir.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Gebelikte gıda zehirlenmesinden şüphelenen anne adayları öncelikle doktoruna muayene olmalı ve doktorunun uygun gördüğü tedaviye başlamalıdır. Bununla birlikte, evde dikkat edilecek şeyler ile de iyileşme süreci hızlandırılabilir. Hamilelikte gıda zehirlenmesine ne iyi gelir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir;

  • Hamilelikte gıda zehirlenmesine iyi gelen şeylerin başında, kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve dehidrasyonu önlemek için bol bol su içmek gelir. Sıvı alımı taze meyve suyu, doktorun önerdiği bitki çayları ve ayran gibi içeceklerle desteklenebilir.
  • Yağlı, baharatlı ve kızartılmış yiyeceklere bu süreçte ara verilmelidir. Besin zehirlenmesi yaşayan kişiler için en uygun pişirme yöntemi haşlamadır. İshal ve kusma problemi olanlar için özellikle haşlanmış patates ve pirinç lapası önerilmektedir.
  • Erik, kayısı ve incir gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran meyve ve sebzelerden uzak durulmalıdır. Bu durum ishalin daha da şiddetlenmesine neden olabilir.

Hamilelikte Gıda Zehirlenmesi: Nasıl Anlaşılır, Ne İyi Gelir?

Gebelikte Gıda Zehirlenmesinden Korunmak İçin Öneriler

Hamilelikte gıda zehirlenmesi, anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atabileceği için baştan önlem almak gerekir. Bunun için yapabilecekleriniz ise şu şekildedir;

  • Gıda zehirlenmesini önlemenin en önemli kuralı hijyen kurallarına uymaktır. Yemeği hazırlamadan önce elleri yıkamak, yemeği hazırlarken kullanılacak olan tencere veya kesme tahtası gibi eşyaların temiz olduğuna emin olmak gerekir.
  • Dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurulmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için gıdaları küçük paketler halinde dondurmak ve ihtiyaç kadarını çözdürmek sağlıklı olacaktır.
  • Aynı şekilde yapılan yemekler de sağlık açısından en fazla 1 kere ısıtılmalıdır. Bu nedenle yemeği ısıtırken tüketilecek kadarını tencereye alıp ısıtmak gerekir.
  • Hamilelikte besin zehirlenmesini önlemek için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de et, balık ve tavuk gibi besinlerin iyi pişmiş olmasıdır. Bu dönemde kabuklu deniz ürünleri ise olabildiğince tüketilmemelidir.
  • Gıda zehirlenmesi için alınabilecek bir diğer önlem de sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmasıdır. Hatta üstündeki ilaç kalıntıları veya mikroorganizmaların olabildiğince temizlenmesi için tüketmeden önce 10 – 15 dakika suda bekletilebilir.
  • Konserve ürünlerin tüketiminden olabildiğince kaçınılmalıdır. Eğer tüketilecekse de konservenin patlamış, ezilmiş veya paslanmış olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Çiğ süt gibi pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden gebelik döneminde uzak durulmalıdır.
  • Açıkta satılan hiçbir besin yenmemelidir.
  • Hamilelikte gıda zehirlenmesini önlemek için ürünleri satın almadan önce son kullanma tarihleri de mutlaka incelenmelidir.

Hamilelikte Günde Kaç Litre Su İçilmeli?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.