Hamilelikte Aşerme: Neden Olur, Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Aşerme: Neden Olur, Ne Zaman Başlar?
18 Mart 2021

Canınız mevsimi olmayan bir meyveyi çekiyor veya daha önce tatmadığınız yiyecekleri tatmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz!

Hamilelikte aşerme, halk arasında gebelik belirtilerinden biri olarak değerlendirilen önemli bir işarettir. Hem hormonların artması hem de vücudun daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması, bu dönemde bazı besinleri daha fazla tüketme arzusuna neden olabilir. Aynı zamanda anne adayının vücudunda eksik olan vitamin ve mineraller de hamilelikte aşermeyi tetikleyebilmektedir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, hamilelikte aşerme olmaması da en az aşerme kadar normal bir durumdur. Bazı anne adaylarında hiç aşerme olmayabilir ve bu durum herhangi bir sorunun göstergesi değildir.

Hamilelikte aşerme ne zaman başlar sorusuna keskin bir zaman aralığı verilemese de anne adaylarının genellikle ilk 3 ayda bazı yiyeceklere karşı aşırı bir istek duyduğu gözlemlenmektedir. Bu isteğin ilerleyen aylarda iyiden iyiye azaldığı ve özellikle son aylarda neredeyse tamamen ortadan kalktığı biliniyor. Peki, hamilelikte aşerme ve cinsiyet arasında bir bağ var mı? Hamilelikte aşerme kaçıncı hafta başlar? İşte, hamilelikte aşerme ile ilgili tüm merak edilenler…

Aşerme Nedir?

Aşermek, bir yiyeceği tüketmeyi çok fazla istemek şeklinde tanımlanmaktadır. Özellikle hamilelik döneminde ortaya çıkan bu isteğin mekanizması hala çözülebilmiş değil. Ancak hormonâl dengenin değişmesi ile aşerme arasında bir bağ olabileceği düşünülüyor. Özellikle hamilelik döneminde artan östrojen ve Beta HCG hormonlarının aşermeyle yakından ilgili olabileceğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcut. Bununla birlikte anne adayının günlük enerji ihtiyacının artması, psikolojik durumu, duygusal istekleri ve vücudunda eksik olan vitaminleri / mineralleri bedeninin yerine koyma isteği de hamilelikte aşermeye neden olabiliyor. Şimdi bu sebepleri biraz daha detaylı inceleyelim;

Hamilelikte Aşerme: Neden Olur, Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Aşerme Neden Olur?

1. Hormonlar

Hamilelikle birlikte başta Beta HCG olmak üzere progesteron, oksiton ve relaksin gibi birçok hormon artışa geçer. Bunun doğal bir sonucu olarak da elbette vücutta çeşitli farklılıklar gözlemlenir. Örneğin progesteron hormonunun artması, bağların ve kasların gevşemesine neden olduğu için kabızlık veya vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar ortaya çıkabilir. Yine bu dönemde artan östrojen ve Beta HCG hormonunun ise aşerme ile ilgili olabileceği düşünülmektedir.

2. Enerji İhtiyacının Artması

Anne karnındaki bebekler tüm besin ihtiyacını kordon vasıtasıyla annesinden sağlarlar. Dolayısıyla bu dönemde annenin kalori ihtiyacı bir miktar artmaktadır. Bu da annenin aşermesine ve eskiye kıyasla daha fazla yeme ihtiyacı hissetmesine neden olabilmektedir.

3. Vitamin Eksikliği

Hamilelikte aşermenin bir diğer nedeni de gebelik öncesi dönemde yetersiz veya dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan vitamin ve mineral eksiklikleri olabilir. Özellikle vegan beslenen veya demir eksikliği olan anne adaylarının hamileliklerinde daha fazla aşerdiği bilinmektedir.

4. Duygusal İhtiyaçlar / Psikolojik Faktörler

Psikolojik durum ve duygusal ihtiyaçlar da hamilelikte aşermeyi tetikleyebilmektedir. Örneğin anne adayının eşinden beklediği saygıyı / ilgiyi görmemesi veya kalabalık bir ailede yaşaması gibi faktörlerin aşermeye neden olabileceği düşünülmektedir.

5. Pika Sendromu

Pika sendromu, daha çok çocukları etkilese de hamilelerin de büyük bir kısmında bu sendromun geliştiği görülüyor. Ancak bu sendromda aşerilen şeyler, besin kategorisinde değerlendirilmeyen maddelerdir. Örneğin anne adayları tebeşir, toprak, kil ve hatta saç gibi maddelere karşı yeme isteği duyabilirler. Sendromun nedeni henüz kesin olarak bilinmiyor ancak altında yatan nedenin, eksik olan vitamin ve mineralleri vücudun yerine koyma çabası olduğu düşünülüyor.

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte aşerme ne zaman başlar sorusunun kesin bir cevabı olmasa da aşermenin genellikle ilk 3 ayda ortaya çıktığı ve yoğun bir şekilde yaşandığı biliniyor. 12. haftadan sonra ise giderek azalıyor ve nadiren 5. aya kadar uzayabiliyor. Bu süreç, her kadının beslenmesi ve bünyesine göre elbette farklılıklar gösterebilir. Hatta kimi anne adayları hiçbir besine aşermeyebilir ve bu durum herhangi bir sorun olarak algılanmamalıdır.

Bunu da Okuyun: Gebelikte Aldığımız Kilolar Nereye Gidiyor?

Hamilelikte Aşerme: Neden Olur, Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Aşerme Olmaması Normal mi?

Hamilelerin büyük bir kısmında kısa süreliğine de olsa aşerme olur. Hatta toplumumuzda hamilelik ve aşerme kavramları tamamen birbiriyle bağdaştırılmıştır. Bu durumda, çeşitli besinlere aşermeyen anne adayları kaygıya kapılabiliyor. Fakat şunu belirtmek gerekir ki, hamilelikte aşerme ne kadar olağan bir şey ise aşermemek de en az onun kadar normaldir. Hamilelikte aşerme olmaması herhangi bir soruna işaret etmez ve bu durum annelerin endişe duymasını gerektirecek bir konu değildir.

Hamilelikte Aşerilen Şey Yenmezse Ne Olur?

Hamilelikte aşerilen yiyecekler kararında olduğu sürece elbette yenebilir. Ancak porsiyonların fazla olması anne adaylarına kilo olarak dönecektir. Bu da çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir. Bazı yörelerde ise hamilelikte aşerilen yiyeceğin yenmemesi durumunda bebekte leke veya anomali olabileceğine inanılmaktadır. Oysa bu inancın hiçbir bilimselliği bulunmuyor. Kısacası gebelikte aşerilen şeyin yenmemesi, bebekte hiçbir soruna sebep olmayacaktır.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Kilo Kontrolü İçin 10 Basit Kural!

Hamilelikte Aşerme ve Cinsiyet Arasında Bir Bağ Var mı?

Halk arasında çok uzun zamandır çeşitli gebelik belirtilerinin bebeğin cinsiyetiyle ilgili ipucu verdiğine inanılıyor. Bilimin bu kadar gelişmediği dönemlerde ortaya çıkan bu inanışlar, günümüzde halen devam ediyor. Örneğin annenin tatlıya aşermesinin kız bebek belirtisi, ekşi veya tuzluya aşermesinin ise erkek bebek belirtisi olduğuna dair yaygın bir inanış bulunmakta. Bu düşünceler toplumda yer edinse de çoğu hakkında yapılan herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Bu nedenle hamilelikte aşerme ve cinsiyet arasında da herhangi bir bağ olduğunu söylemek bilimsel açıdan mümkün değildir. Bebeğin cinsiyetini öğrenmenin en doğru yolu ise ultrason muayenesidir. İlk 3 ayda yapılan cinsiyet tahminlerinde yanılma payı olabilir ancak 16. haftadan sonra pozisyonu da uygunsa, bebeğin cinsiyeti hakkında daha doğru fikirler elde edilebilir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Cinsiyet Tahmini ile İlgili İlginç Hurafeler!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.