Çatı Muayenesi Kaçıncı Haftada Yapılır? Acıtır mı?

Çatı Muayenesi Kaçıncı Haftada Yapılır? Acıtır mı?
26 Ocak 2023

Bebeğin başı ile annenin pelvis kemiklerinin uyumunu değerlendirmek amacıyla yapılan çatı muayenesi genellikle 37. haftadan sonra gerçekleştirilir.

Çatı muayenesi, 37. haftadan sonra doğum yöntemini belirleyebilmek amacıyla yapılan bir muayenedir. Sanılanın aksine oldukça acısız, ağrısız ve kısa süren çatı muayenesinde, annenin pelvis kemiklerinin normal doğuma elverişli olup olmadığı incelenir. Bununla birlikte bebeğin konumu, pozisyonu, açılma olup olmadığı gibi durumlar da değerlendirilir. Çatı muayenesinin sonunda ise diğer tüm faktörler göz önünde bulundurularak anne adayının doğum yöntemine karar verilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda çatı muayenesi kaçıncı haftada yapılır, çatı muayenesi acıtır mı, çatı muayenesi nasıl yapılır gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar…

Çatı Muayenesi Nedir?

Halk arasında çatı muayenesi olarak bilinen pelvik muayene, özellikle ilk doğumunu yapacak anne adayları için doğum öncesinde yapılan rutin muayenelerden biridir. Çatı muayenesinde öncelikli olarak pelvisin normal doğum için yeterli genişliğe sahip olup olmadığı değerlendirilir. Bununla birlikte muayene esnasında bebeğin konumu, rahim ağzının durumu veya enfeksiyon gibi durumlar hakkında da öngörü elde edilebilmektedir.

Çatı muayenesi aşağıdaki durumları değerlendirmek için yapılır:

  • Annenin çatı kemiklerinin normal doğuma uygun olup olmadığını belirlemek,
  • Bebeğin doğum kanalına girip girmediğini tespit etmek,
  • Bebeğin geliş pozisyonunu saptamak,
  • Rahim ağzında açılma olup olmadığını kontrol etmek,
  • Enfeksiyon açısından değerlendirme yapmak,
  • Doğumun yaklaşıp yaklaşmadığı hakkında öngörüde bulunmak.

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin normal doğuma elverişli olup olmadığını değerlendirmek için yapılır. Halk arasında alttan muayene olarak da bilinen çatı muayenesi sırasında normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali değerlendirilir. Böylece omuz takılması vb. komplikasyonlar önceden önlenebilir hale gelir.

Çatı Muayenesi Acıtır mı?

Çatı muayenesi sırasında genellikle ağrı veya acı hissedilmez. Özellikle gebeliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme oluştuğundan, pelvik muayene esnasında acı duyulması çok beklenen bir durum değildir. Ancak anne adayı kendisini psikolojik olarak çok kasarsa veya mesanesi çok doluysa, kasların gerilmesine bağlı olarak çok hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu noktada hekimin anne adayını rahatlatması ve annenin muayeneye sakin bir şekilde girmesi oldukça önemlidir.

Çatı Muayenesi Kaçıncı Haftada Yapılır? Acıtır mı?

Muayene Nasıl Yapılır?

Çatı muayenesi standart jinekolojik muayene sandalyesinde yapılır. Muayene esnasında doktor orta ve işaret parmakları ile çatı kemiklerinin değerlendirmesini yapar. Bu sırada annenin pelvisinin normal doğum için uygun olup olmadığı kontrol edilir. Ortalama 3 – 4 dakika süren çatı muayenesi, sanıldığı kadar ağrılı ve acılı değildir. Çoğu anne adayı için konforlu bir muayene olsa da bazı anneler acı eşiğine bağlı olarak az miktarda ağrı duyabilmektedir. Bununla birlikte muayeneden sonra kanama gibi komplikasyonlar çok nadirdir. Çoğu anne adayında kanama olmazken, bazı kadınlarda hafif lekelenmeler olabilmektedir. Hamileliğin 37. haftasından sonra yapılan çatı muayenesinde, rahim ağzı henüz kapalı olduğu için bebeğe temas edilmesi mümkün değildir.

Pelvik Muayene Doğumu Tetikler mi?

Pelvik muayene anne ve bebeğin sağlığı için riskli oluşturmaz. Aksine doğum yolu hakkında öngörü elde edilmesini sağlayarak doğum sırasında yaşanabilecek olası komplikasyonların önüne geçilmesine yardımcı olur. Ancak çatı muayenesi nadir de olsa rahim ağzını uyararak doğumu tetikleyebilir. Bu nedenle erken doğumu önlemek adına çatı muayenesinin 37. haftadan sonra yapılması gerekir. Bununla birlikte çatı muayenesi sonrasında kanama riski çok düşüktür. Fakat bazı anne adaylarında hafif lekelenmeler olabilir.

Çatı Darlığında Normal Doğum Yapılabilir mi?

Çatı muayenesi sırasında annede çatı darlığı tespit edilirse genellikle sezaryen ameliyatı planlanır ve doğum sırasında karşılaşılabilecek olası komplikasyonların önüne geçilmesi amaçlanır. Ancak çatı darlığına rağmen bazı anne adayları normal doğumda ısrarcı olabilmektedir. Böylesi bir tabloda anne adayı iyice bilgilendirilmeli ve riskler detaylıca anlatılmalıdır. Zira çatı darlığına rağmen normal doğum yapılması durumunda omuz distosisinden fetal strese kadar pek çok riskli durum yaşanabilmektedir.

Sonuç olarak; çatı muayenesi gebeliğin 37. haftasından sonra yapılır. Muayenenin amacı, annenin pelvik kemiklerinin vajinal doğum için uygun olup olmadığını değerlendirmektir. 3 - 4 dakika süren muayene genellikle ağrısız geçer ancak anne adayı kendisini kasarsa çok hafif ağrı duyması muhtemeldir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.