Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?
13 Nisan 2022

Gebeliğin son haftalarında yapılan çatı muayenesi ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik!

Gebelikte çatı muayenesi, genellikle 37. haftadan sonra anne adayının pelvis kemiklerinin normal doğum için uygun olup olmadığını değerlendirmek adına yapılır. Vajinal yolla yapıldığı için çatı muayenesine halk arasında alttan muayene de denilmektedir. Çatı muayenesine girecek olan pek çok kadın ise muayenenin acılı bir işlem olup olmadığını merak eder. Gebelikte çatı muayenesi genellikle acısız bir işlemdir. Eğer anne adayı sakinliğini korursa muayene de oldukça kısa ve konforlu bir şekilde tamamlanır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte çatı muayenesi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Gebelikte Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı muayenesi, gebeliğin son haftalarında anne adayının pelvis kemiklerini değerlendirmek için yapılır. Çatı kemikleri olarak da bilinen pelvisin normal doğum için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Eğer annenin pelvis kemikleri vajinal doğumu riske atacak kadar dar ise sezaryen doğum kararı verilir. Ancak pelvis kemikleri normal olan anne adayları için başka herhangi bir sağlık sorunu yoksa vajinal doğum planlanabilir.

Gebelikte çatı muayenesi vajinal yolla yapılır. Bu nedenle çatı muayenesine alttan muayene de denilmektedir. Çatı muayenesi için anne adayının rutin jinekolojik muayenede olduğu gibi oturması istenir. Ardından doktor iki parmağı ile anne adayının çatı kemiklerinin değerlendirmesini yapar. Bebeğin kilosu ile anne adayının pelvis kemiklerinin darlığı/genişliği kıyaslanarak doğum yöntemi hakkında çıkarımda bulunulur. Muayene sırasında spekulum ile vajina genişletilerek rahim ağzı ve vajina içi de kontrol edilir. Her şey yolunda ise normal doğum için planlama yapılabilir. Çatı darlığı söz konusuysa ve bebeğin kilosu gebelik haftasına göre ilerideyse sezaryen doğum kadarı alınabilir.

Çatı muayenesi sırasında rahim ağzı kapalı olduğundan bebeğe temas etmek mümkün değildir. Dolayısıyla çatı muayenesi anne karnındaki bebeğe zararı olan bir muayene değildir.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Çatı muayenesi genellikle 37. hafta civarı yapılır. Bu muayenedeki amaç annenin pelvis kemiklerinin vajinal doğum için yeterli genişlikte olup olmadığını anlayabilmektir. Ayrıca çatı muayenesi ile bebeğin doğum kanalına inip inmediği, rahim ağzında açılma olup olmadığı, enfeksiyon gelişip gelişmediği gibi durumlar da incelenebilir.

Çatı Muayenesi Acıtır mı?

Çatı muayenesi genellikle acısız ve kısa süren bir işlemdir. Ancak acı kişiye özel bir his olduğundan bazı anne adayları hafif bir rahatsızlık duyabilir. Muayene sırasında anne adayının kendini rahat hissetmesi, mesanesinin dolu olmaması ve annenin sakin kalması acı hissini azaltacaktır. Ancak endişeli olan anne adayları kasların gerginliğine bağlı olarak çok hafif ağrı duyabilmektedir.

Çatı Muayenesi Doğumu Başlatır mı?

Çatı muayenesi çok düşük bir ihtimal de olsa rahim ağzını uyararak doğumu başlatabilir. Ancak bu olasılık oldukça düşüktür. Yine de bu riske karşı çatı muayenesi bebeğin iyice geliştiği 37. hafta ve sonrasında sonra yapılır. Yani çatı muayenesi doğumu başlatır mı sorusuna düşük bir ihtimal de olsa evet denilebilir.

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar!

İkinci Gebeliklerde Çatı Muayenesi Yapılır mı?

İkinci gebeliklerde de çatı muayenesi yapılır. Çatı muayenesi, doğum yolu ve doğum şekli için ön fikir edinebilmek amacıyla yapılan önemli bir muayenedir. Vajinal doğum sırasında olası bir komplikasyonla karşılaşmamak adına doğumdan 2 – 3 hafta önce çatı muayenesi yapılması önerilmektedir.

Çatı Muayenesi Kimlere Yapılmaz?

Başka bir rahatsızlığa bağlı olarak sezaryen doğum kararı alınan anne adaylarına çatı muayenesi yapılmasına gerek yoktur. Çoğul gebeliği olan anne adaylarına da mümkün olduğunca çatı muayenesi yapılmamaktadır. Zira çoğul gebelikler normal gebeliklere kıyasla her zaman daha riskli olduğundan tedbirli olmakta fayda vardır. Ayrıca çoğul gebeliklerde rahim ağzının uyarılma ve doğumun başlama ihtimali normal gebeliklere göre daha yüksektir. Bu nedenle çoğul gebeliği olan anne adaylarında çatı muayenesine gerek yoktur.

Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?

Halk arasında çatı olarak bilinen kemik aslında pelvis kemiğidir. Pelvis 4 ana kemikten oluşur. Çatı muayenesinde bu kemiklerin normal doğum için elverişli olup olmadığı değerlendirilir. Bu değerlendirmeyle birlikte bebeğin kilosu da hesaba katılarak anne adayının normal doğum yapıp yapamayacağı konusunda öngörüde bulunulur.

Eğer muayene sonunda anne adayının pelvis kemiklerinin dar olduğu anlaşılırsa sezaryen doğum önerilir. Çatı darlığı ile birlikte bebeğin kilosu da fazlaysa normal doğumda karşılaşılabilecek komplikasyon riski yükseleceğinden sezaryen doğum yapılmalıdır. Ancak bazı anne adayları normal doğum konusunda ısrarcı olabiliyor. Böylesi bir durumda anne adayı ile doktor doğumun tüm zorluğu ve riskleri hakkında konuşmalıdır.  Risk almadan yapılacak her doğum anne ve bebeğin sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle mutlaka hekimin önerileri dikkate alınmalıdır.

Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Hacer 1. Taş, kaya. 2. İsmail Peygamber’in annesinin adı.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.