Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanabilir?

Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanabilir?
26 Mayıs 2021

Yastık kullanımı, neredeyse her ebeveynin aklını kurcalayan bir konudur. Peki, bebekler ne zaman yastık kullanabilir?

Bebeklerde yastık kullanımı, birçok ebeveynin aklını kurcalayan bir konudur. Çünkü her anne baba bebeğinin konforlu bir uyku uyumasını ister. Ancak uzmanlar, bebeklerin en az 1 yaşına kadar yastıksız uyumaları gerektiğini belirtiyor. Bunun sebebi olarak da bebeklerde yastık kullanımının ani bebek ölümü sendromu gibi durumlara zemin hazırlayabileceğini gösteriyorlar. Ayrıca yastık kullanımı, bebeklerde omurilik ve boyun kaslarının gelişimini de olumsuz yönde etkileyebileceği için en az 1 yaşına kadar kullanılması önerilmiyor. Hatta bazı kaynaklar, 2 yaşa kadar yastık kullanımının gereksiz olduğunu belirtiyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; bebekler ne zaman yastık kullanabilir, yenidoğan bebekler yastık kullanabilir mi gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik.

Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanabilir?

Bebeklerde yastık kullanımı, birçok ebeveynin aklını kurcalayan bir konudur. Çünkü uzmanlar, her ne kadar en az 1 yaşına kadar yastık kullanımını önermese de anne ve babalar bebeğinin yastıksız bir şekilde konforlu uyuyamayacağını düşünebiliyor. Ayrıca 1 yaşından küçük bebekler için yastık kullanımı tavsiye edilmemesine rağmen, piyasada yenidoğan bebek yastıklarının satılıyor oluşu, ebeveynlerin aklını bir hayli karıştırıyor. Peki, yenidoğan bebekler yastık kullanmalı mı? Uzmanlar, bebeklerin boyun kasları iyice gelişene kadar yastık kullanımını önermemektedir. Yani bir bebek yüz üstü yatarken kafasını kaldırabilecek durumda değilse, yastık kullanılmamalıdır. En erken ise 1 yaş civarı yastık kullanımına başlanabileceği belirtilmektedir. Hatta bazı hekimler, 2. yaşa kadar yastık kullanmanın gereksiz ve sağlıksız olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla bebeklerde yastık kullanımı için aceleci davranılmamalı ve bu konuda bebeği takip eden doktorun önerileri dikkate alınmalıdır. Peki, bebekler ilk 1 yıl neden yastıksız uyumalı?

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Eğri Boyun (Tortikollis) Belirtileri Nelerdir?

Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanabilir?

Bebeklerde Yastık Kullanımının Riskleri Nelerdir?

Bebeklerin ne zaman yastık kullanabileceğinden bahsettik, şimdi erken dönemde yastık kullanımının ne gibi riskler doğurabileceğine bakalım;

1. Bebeklerde Yastık Kullanımı Ani Bebek Ölümü Sendromuna Zemin Hazırlayabilir

Bebeklerin kafalarını dik tutabilmesi ve hareket ettirebilmesi için belli bir gelişim sürecine ihtiyaçları vardır. Bu süreç tamamlanmadan, yani boyun kasları yeterince gelişmeden yastıkla uyuduklarında, gece bir şekilde yüz üstü pozisyona gelip kafalarını döndüremeyebilirler. Bu da nefessiz kalmalarına neden olarak istenmeyen tablolara sebebiyet verebilir. Yine aynı sebeple, bebeklerin yatağında pelüş oyuncaklar bulunmamasına dikkat edilmelidir.

2. Omurilik ve Boyun Kaslarını Olumsuz Etkileyebilir

Bebeklerde yastık kullanımının önerilmemesinin bir diğer sebebi de omurilik ve boyun kaslarının olumsuz etkilenebilmesidir. Zira bebeklerin boyunları, yetişkinler kadar uzun değil. Yastık kullanımıyla birlikte ense kavisleri ve omurilikleri zorlanabilir. Bu durum aynı zamanda bebeğin konforunu da olumsuz etkiler.

Özel Durumlarda Yastık Kullanımı Gerekebilir

Sağlıklı ve gelişiminde herhangi bir problem olmayan bebekler, en az 1 yaşına kadar yastıksız uyumalıdır. Bu hem omurilik ve boyun kaslarının gelişimi hem de ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmak için gerekli bir durumdur. Ancak bazı özel durumlarda doktorlar yastık kullanımını tavsiye edebilmektedir. Örneğin bebek reflüsü olanlar için reflü yastığı önerilebilir ya da reflüsü olan bebeklerin yatağının baş kısmı, alttan battaniye gibi bir objeyle desteklenerek birkaç santim yükseltilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, objenin bebeğin başının altına değil, yatağın altına yerleştirilmesidir.

Bunun dışında düz kafa sendromuna sahip olan bebekler için de özel, ortası boş olan yastıklar önerilebilir. Bu sendroma sahip olan bebeklerin hep aynı tarafa yatırılmaması da kafa şeklinin düzelmesine yardımcı olabilir. Çok ileri seviyede olan bebeklerin ise kask kullanması gerekebilir.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Düz Kafa Sendromu Nedir?

Bebekler İçin Yastık Seçimi Nasıl Olmalı?

Bebekler en az 2 yaşına kadar yastığa ihtiyaç duymazlar. Aslında 2. yaşından sonra da yastığa gereksinimleri olmaz ancak ebeveynler bebeğin rahat edemeyeceğini düşünerek yastık kullanmaya başlayabiliyorlar. Peki yastık kullanılmaya karar verildiyse, bebek yastığı seçimi nasıl olmalı?

  • Bebek yastığı kuş tüyü gibi yumuşak bir yapıda olmamalı, hafif sert olmalıdır. Çünkü kuş tüyü yastıklar çok yumuşak olduğu için bebeklerin kafası içine gömülebilir ve nefes almaları zorlaşabilir.
  • Yine kaz tüyü veya kuş tüyü gibi yastıklar alerjiyi tetikleyebileceği için tercih edilmemelidir.
  • Sentetik malzemeli yastıklar ise bebeklerin aşırı terlemesine ve alerji geliştirmesine sebep olabilirler. Bu nedenle pamuk gibi hava alabilen kumaşlar seçilmelidir.

Özetle, bebeklerde yastık kullanımı için aceleci davranılmamalıdır. Reflü veya düz kafa sendromu gibi özel durumlarda ise doktor önerisiyle, o rahatsızlıklara özel geliştirilen yastıklar tercih edilmelidir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.