Bebeklerde Reflüyü Tetikleyen 6 Alışkanlık

Bebeklerde Reflüyü Tetikleyen 6 Alışkanlık
25 Kasım 2019

Bebeklerde reflü belirtileri, nedenleri, tedavisi ve reflü yatağı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar makalemizde!

Mide içeriğinin çeşitli nedenlerden tekrar yemek borusuna kaçması olarak bilinen reflü, bir yetişkin hastalığı olarak bilinse de aslında bebeklerde daha sık rastlanılır. Özellikle 1 yaş civarı sık görülen bebek reflüsünün nedeni çoğu zaman, mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter adlı kaslı yapının henüz gelişmemiş olmasıdır. Fizyolojik reflü olarak adlandırılan bu durumda, bebek gün içinde birkaç kere yediklerini çıkartabilir.

Bebeklik döneminde karşılaşılan hafif dereceli reflü hastalıklarının %80’i ilerleyen dönemlerde kendiliğinden geçmektedir. Fakat hastalığa dönüştüğü anda astım, zatürre, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve yemek borusunda tahribata neden olabilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin dikkatli olmaları ve hastalığı gözlemlediği anda doktora başvurmaları oldukça önemlidir. 

Peki, bebeklerde reflü nedenleri nelerdir? Bebeklerde reflü nasıl anlaşılır? Bebek reflüsünün tedavisi nasıl olur? Detaylar makalemizde…

Bebeklerde Reflü Nasıl Anlaşılır?

Bebek reflüsünün belirtileri değişkenlik gösterdiği için tanı koymak biraz güçtür. Fışkırır tarzda öksürük ve efor sarf etmeden kusmak, bebek reflüsünün tipik belirtisi olsa da bazen hırıltı, burun tıkanıklığı, huzursuzluk ve beslenmeyi reddetme gibi tipik olmayan belirtiler de görülebilir. Bu nedenle tanı koymada anne ve babanın gözlemleri ve doktoru doğru bilgilendirmesi çok önemlidir. Eğer reflüden şüphelenilirse, çeşitli tetkikler yapılarak kesin tanı konabilir.

Bebeklerde Reflüyü Tetikleyen 6 Alışkanlık

1) Bebeği ilk 1 yıl boyunca düz bir zeminde yatırmak, (kafası ortalama 30 derece yüksekte olmalı)

2) Besledikten hemen sonra yatırmak veya

3) Yatış pozisyonuna getirmek,

4) Gazını çıkartmamak,

5) Mide kapasitesini aşacak şekilde beslemek,

6) Besledikten hemen sonra hava yutmasına neden olacak hareketler yaptırmak (güldürmek gibi…)

Bebeklerde Reflüyü Tetikleyen 6 Alışkanlık

Bebeklerde Reflü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Bebek reflüsünün tedavisi için ilk önce yaşam tarzı değişikliği önerilir. Yukarıdaki yanlış davranışlardan kaçınmak ve doktorun reçete edeceği ilaçlar ile 3-6 ayda hastalığın tamamen ortadan kalkması beklenir. Fakat, reflü nedeniyle bebeğin gelişimi durakladıysa veya mide içeriğinin sürekli akciğerlere kaçması sonucu zatürre gibi ciddi hastalıklar gelişiyorsa, son çare olarak cerrahi operasyon düşünülebilir.

Bebeklerde Reflü Hangi Durumlarda Tehlikeli Kabul Edilmektedir?

Bebeğiniz yeteri kadar kilo alamıyorsa, midesindeki içerikleri ağzından çok kuvvetli fışkırtıyorsa, kakasında kan varsa, ağzından yeşil bir sıvı veya kahve çekirdeği benzeri madde geldiyse, vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerde Reflüyü Tetikleyen 6 Alışkanlık

Reflü Olan Bebek Nasıl Emzirilir?

  • Reflü olan bebekleri az ama sık sık emzirmek gerekir. Eğer bebek mama ile besleniyorsa, reflü olan bebekler için özel olarak üretilen koyu kıvamlı mamalara geçiş yapabilirsiniz. Besledikten sonra ise hemen yatırmamaya dikkat etmelisiniz. Hatta doktorunuz da öneriyorsa bebek reflü yatağı kullanabilirsiniz.
  • Bebeği reflü olan annelerin beslenmesi de bu süreçte hastalığın tetiklenmemesi adına çok önemli. Reflüyü tetikleyen baharatlı yiyeceklerden, turunçgillerden, inek sütünden ve kafeinli içeceklerden bir süre  uzak durmalısınız.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl