Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?
19 Ekim 2022

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeğinizin doyduğunu anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını derledik.

Bebeğini biberonla besleyen anneler, bebeklerinin aldığı anne sütü veya formül mamanın miktarını kolaylıkla ölçebilir. Ancak emziren anneler için durum o kadar da kolay değildir. Dolayısıyla yenidoğan bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır, bebeğin yeterince anne sütü aldığını nasıl anlayabilirim gibi soruların cevabı fazlasıyla merak ediliyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, bebeğinizin doyup doymadığını anlayabileceğiniz bazı ipuçlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklerin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin doyduğunu anlama yollarına geçmeden önce aç olduklarında verdikleri ipuçlarına değinmek faydalı olacaktır. İşte, bebeklerin aç olduğunu gösteren bazı işaretler…

  • Başını meme arar gibi bir sağa bir sola çevirme,
  • Parmaklarını emme,
  • Kucağa alındığında memeye yönelme,
  • Huzursuzlaşma, ağlama,
  • Sık sık uyanma.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin doyup doymadığını anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını aşağıda listeledik:

1. Kilo Alımı

Bebeklerin doyduğunu gösteren en önemli belirteç kilo alımıdır. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebekler doğum ağırlıklarının yaklaşık %10’unu kaybederler. Ancak 15 gün sonra doğum kilolarına ulaşmaları beklenir. Bu süreçten sonra da ayına göre alması gereken kilo miktarını alarak büyümesi gerekir. Eğer rutin kontrollerde doktorunuz bebeğinizin gelişiminin normal olduğundan bahsediyorsa bebeğinizin yeterince anne sütü ile besleniyor demektir.

2. Islak Bez

Bebeğin doyup doymadığı anlamanın bir diğer yolu da bez kontrolü yapmaktır. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeklerin günde 2 – 3 kere bezini ıslatması beklenir. Sonraki günlerde ise günde en az 6 kere bezini ıslatmış olması gerekir. Ayrıca idrarının renksiz veya açık sarı olması, yeteri kadar anne sütü aldığını gösterir. Yoğun idrar ise sıvı alımının yetersiz olduğunun bir işareti olabilir.

3. Bağırsak Hareketleri

İdrarla birlikte dışkılama sayısı da bebeklerin doyup doymadığını gösteren önemli bir işarettir. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün mekonyum adı verilen koyu, siyahımsı veya yeşilimsi dışkının günde 1 – 2 kere yapılması beklenir. Mekonyum vücuttan atıldıktan sonra bebeğin dışkısı yeşilimsi veya sarımsı bir renge döner. 1. haftadan sonra ise günde 3 – 4 kere kakalarını yapmaları gerekir. Süt üretimi arttıkça bebeğin kaka yapma sayısı da artabilir. Bununla birlikte birinci ayını doldurduktan sonra bazı bebekler günde bir kere, hatta haftada 1 kere dışkılarını yapabilir. Zira anne sütü nihai ve kolay sindirilebilir bir besin olduğundan bazı bebeklerin seyrek dışkılaması normaldir.

4. Yeterli Uyku

Bebeklerin doyduğunu anlamanın bir diğer yolu da deliksiz uyumalarıdır. Eğer bebekler emzirildikten sonra 2 – 3 saat kesintisiz uyuyorsa bu doyduklarının bir işareti olabilir. Ancak uykuya dalamayan, uyuduktan 10 – 15 dakika sonra uyanan ve huzursuzlaşan bebekler yeteri kadar doymamış olabilirler.

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

5. Hıçkırık

Kesin olmamakla birlikte, bazı uzmanlara göre bebeğin emzirildikten sonra hıçkırmaya başlaması mide kapasitesinin dolduğunu gösterir. Eğer bebeğiniz emzirdikten sonra hıçkırmaya başlıyorsa karnının doyduğunu düşünebilirsiniz.

6. Memeden Uzaklaşma

Karnı doyan bebekler o an emmek istemezler. Bu durumda başlarını memeden çevirebilir, ağızlarını açmak istemeyebilir ve emmeye zorladıkça ağlamaya başlayabilirler.

7. Huzurlu ve Gevşemiş Olmak

Emdikten sonra karnı doyan bebekler genellikle huzurlu bir ruh haline bürünür. Bununla birlikte vücutları artık gevşemeye başlar. Örneğin ellerini yumruk yapıp sıkmazlar, daha gevşek bırakırlar. Bununla birlikte uykuya geçişleri daha kolay olur ve uykuları bölünmeden 2 - 3 saatlerini uykuda geçirebilirler.

Emzirirken Meme Ucunuz Acıyorsa Bu Yöntemleri Deneyin!

Ne Zaman Doktora Danışılmalı?

Aşağıdaki durumlar bebeğin yeterince beslenemediğini gösterebilir. Bu nedenle emzirme danışmanına veya bebeğin doktoruna danışmak faydalı olacaktır.

  • Bebeğin çok uykulu olması,
  • Uykusundan sık sık uyanması ve ağlaması,
  • Düzenli kilo almaması,
  • Bezini az kirletmesi,
  • İdrarının koyu renkli olması,
  • Emzirmeye rağmen ağlaması, çığlık atması.

Bebekler Günde Kaç CC Anne Sütü İçmeli?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.