Amniyotik Bant Sendromu ve Bebek İçin Riskleri

Amniyotik Bant Sendromu ve Bebek İçin Riskleri
21 Mayıs 2019

Amniyotik bant sendromunun nedenleri, tedavisi, riskleri ve ameliyatı hakkında tüm merak ettikleriniz makalemizde...

Yaklaşık 1200 gebelikte 1 görülen amniyotik bant sendromu; bebeğin içinde bulunduğu amniyon zarının katlanması sonucu oluşur. Daha önceki gebeliklerle hiçbir bağlantısı olmayan amniyon bant sendromu, bazı bebeklerde ciddi problemlere yol açarken, bazı bebekler gayet sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir. Bu makalemizde, Amniyotik Bant Sendromunun nedenleri, riskleri ve tedavisi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

1)Amniyotik Bant Sendromu Nedir?

Halk arasında yapışma veya yırtılma olarak bilinen amniyotik bant, bebeğin içinde büyüdüğü amniyotik zarın katlanmasıdır. Bu katlanma neticesinde, ip veya perde benzeri bir yapı meydana gelir. Amniyotik bant sendromu ise bebeğin el, ayak, parmak, baş veya herhangi bir organının bu ipe dolanmasıdır.

Amniyotik Bant Sendromu ve Bebek İçin Riskleri

3)Amniyotik Bant Neden Oluşur?

Amniyotik bant oluşması ile ilgili ifade edilen uzman görüşlerinin büyük bir kısmı; amniyon zarının gebeliğin çok erken döneminde herhangi bir sebepten dolayı yırtılması ve bebeğe dolanması, daha sonra ise zarın kendisini onarması ile birlikte bebekte lastik takılmış gibi boğumlanmalar görülmesi yönündedir. Ancak bu inanış henüz teori evresindedir ve klinik çalışmalar devam etmektedir.

3)Amniyotik Bant Sendromunun Bebek İçin Riskleri Nelerdir?

Amniyotik bant sendromu, anne karnında bebeklerin bacaklarında ve kollarında ödem oluşmasından, fetal bölgelerin neredeyse tamamının yok olmasına kadar uzanan çeşitli riskler barındırır. Oluşan bant, fetal bölgeleri sımsıkı sararak o bölgeye kan ve oksijen akışının engellenmesine sebep olabilir. En kötü olasılık, bandın bebeğin boynuna dolanmasıdır. Bu durumda bebek hayatını kaybedebilir. Ancak çoğu vaka bebeğin parmaklarının bitişik olması gibi küçük sendromlar ile sonlanır. Bu da doğumdan sonra cerrahi operasyonla düzeltilebilen bir sorundur. Kısacası risk; bandın nerede olduğuna ve ne derece sıkı olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Kimi durumlarda ise bebekte hiçbir problem gözlenmez ve gayet sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir.

*Anne karnında tespit edilebilen 10 hastalık!

Amniyotik Bant Sendromu ve Bebek İçin Riskleri

4)Amniyotik Bant Sendromu Kalıtsal mı?

Amniyotik bant sendromu kalıtsal değildir. Kardeşlerin birinde böyle bir vaka ile karşılaşılmış olması, diğerinde de aynı problemin görülme olasılığını yükseltmez. Böyle durumlarda, doğacak olan kardeş için düzenli olarak USG taraması yapılması yeterlidir.

5)Amniyotik Bant Sendromu Tedavi Yöntemi Nedir?

Amniyotik bant sendromu, ultrasonografik inceleme sırasında duvardan başlayıp kese içinde ilerleyen ve bebekte biten bantların görüntülenmesi ile tespit edilir. Etkilenen organ varsa, inceleme esnasında saptanabilir. Tedavi yöntemi, tamamen sendromun durumuna bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda fetal cerrahi (anne karnındaki bebeğin ameliyat edilmesi) ile bantlar düzeltilebilir. Çok ileri durumlarda ise doktor hamileliğin sonlandırılmasını teklif edebilir.

*Ayrıntılı ultrason ile saptanabilen hastalıklar!

Amniyotik Bant Sendromu ve Bebek İçin Riskleri

6)Amniyotik Bant ile Karıştırılan Durumlar

Hamileliğin erken döneminde bant benzeri yapılara rastlanabilir. Ancak bu yapılar çoğu zaman ikinci trimester dediğimiz 4-6. ayda düzelir. Bu yapılar büyük olasılıkla bebeğin içinde bulunduğu amniyon zarının kıvrıntılarıdır. Rahim içi yapışıklık veya rahim içinde perde olması, amniyotik bant sendromu ile karıştırılabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.