Süt İzni Nedir? Kamuda ve Özel Sektörde Süt İzni Ne Kadar? (2023)

Süt İzni Nedir? Kamuda ve Özel Sektörde Süt İzni Ne Kadar? (2023)
02 Ocak 2023

Süt izni, çalışan annelerin doğumdan sonra bebeklerini besleyebilmeleri için yasal olarak verilmiş bir haktır. Süt izni kamuda çalışan memur kadınlar için ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1,5 saattir. Özel sektörde çalışan kadınlar ise bebek 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler. İşverene bir dilekçe verilerek kullanılmaya başlanan emzirme izni, günün herhangi bir saatinde kullanılabilir. Yani çalışan anneler süt iznini sabah işe geç gitme, akşam işten erken çıkma şeklinde kullanabileceği gibi gün ortasında da kullanabilirler. Doğum sonrası süt izni kullanabilmenin şartları ise annenin düzenli olarak primlerinin ödenmesi, en az 1 yıldır sigortalı olması, annenin başka bir işte çalışmaması ve doğum izni bittikten sonra işe tekrar başlamasıdır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, kamuda ve özel sektörde süt izni ne kadar, süt izni şartları 2023 yılı için neler, süt izni hesaplama nasıl yapılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını araştırdık. Keyifli okumalar!

Süt İzni Nedir?

Süt izni, çalışan annelerin doğumdan sonra bebeklerini besleyebilmeleri için yasal olarak verilmiş bir haktır. Zira yenidoğan bebeklerin beslenmesinde anne sütü esastır. Özel durumlar dışında uzmanlar, bebeklerin gelişimi ve sağlığı için özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Bu nedenle devlet hem kamuda hem de özel sektörde çalışan annelerin emzirme hakkını yasayla güvence altına almıştır. Bu yasayla çalışan kadınların iş hayatından kopmadan bebekleriyle daha fazla vakit geçirebilmeleri amaçlanmıştır. Peki, süt izni ne kadar? Süt izni nasıl alınır? Süt izni şartları nelerdir? Gelin bu soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Süt İzni Ne Kadar 2023?

Süt izni süresi, annenin kamuda veya özel sektörde çalışmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kamuda çalışan, yani memur olan annelerin süt izinleri ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay ise günde 1,5 saattir. Özel sektörde çalışan annelerin süt izni bebek 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saattir. Şimdi, süt izni ne kadar, süt izni kaç gün gibi soruların yanıtlarını kamu ve özel sektörde olmak üzere daha detaylı inceleyelim.

Kamuda Süt İzni

  • Memur annelerde süt izni, analık izninin bitiminden sonra başlar ve 1 yıl sürer.
  • Kamuda çalışan anneler süt iznini ilk 6 ay günde 3 saat kullanabilirler.
  • İkinci 6 aylık süreçte ise günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
  • Süt izninin hangi saatlerde ve kaça bölünerek kullanılacağına anne karar verir.

Özel Sektörde Süt İzni

  • Özel sektörde süt izni, çocuk 1 yaşına gelene kadar kullanılır.
  • Özel sektörde çalışan anneler günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
  • Süt izninin hangi saatlerde ve kaça bölünerek kullanılacağına anne karar verir.

Süt İzni Nasıl Alınır?

Süt izni, çalışılan kuruma bir dilekçe yazılarak alınır. Anne, çalıştığı kuruma süt izni hakkını kullanacağına dair bir dilekçe verir. Bu dilekçede günün hangi saatlerinde süt izni kullanılacağı da belirtilir. Ardından işveren anneye bu iznin uygun olduğuna dair bir yazı verir ve çalışan annenin süt izni başlamış olur.

Süt İzni Nedir? Kamuda ve Özel Sektörde Süt İzni Ne Kadar? (2023)

Süt İzni Şartları 2023

Süt izni şartları da çalışan anneler tarafından merak edilen bir diğer konudur. Süt izni kullanabilmek için öncelikle annenin sigortalı çalışan olması gerekmektedir. Bununla birlikte sigorta priminin düzenli olarak ödenmesi, annenin en az 1 yıllık sigortalı çalışan olması ve doğum izninden sonra yeniden işe dönmesi gerekir. Özetlemek gerekirse, süt izni şartları 2023 yılı için şu şekildedir:

  • Annenin sigortalı çalışan olması,
  • En az 1 yıllık sigortasının bulunması,
  • Sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi,
  • Başka bir işte çalışmaması,
  • Doğum izni bittikten sonra tekrar işe dönmesi.

Süt İzni Toplu Kullanılabilir mi?

Çalışan annelerin çoğu, süt iznini günün belli saatlerinde değil de toplu kullanmayı talep eder. Özellikle evin işe uzak olduğu durumlarda, anneler için süt iznini toplu kullanmak daha verimli olabilmektedir. Peki, süt izni toplu kullanılır mı? Süt iznini toplu kullanmak normal şartlarda yasaya uygun değildir. Zira ilgili maddede çalışan annelerin günlük ne kadar izin yapacağı belirtilmiştir. Ancak toplu izin kullanılabilir veya kullanılamaz gibi bir ibare de bulunmamaktadır. Bu nedenle toplu süt izni kullanmak isteyen anneler, kurumları onay verdiği takdirde süt iznini toplu da kullanabilirler. Burada işverenin kararı belirleyici olacaktır.

Süt İzni ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Süt izni çalışan annelere tanınan yasal bir haktır. Bu izin için ücretten herhangi bir kesinti yapılamaz.
  • Süt izni memurlarda ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1,5 saattir.
  • Özel sektörde çalışan anneler, bebekleri 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
  • Süt iznini anneler kendi belirleyeceği saatlerde kullanabilirler. İşe geç gitme, işten erken çıkma veya günün diğer saatlerinde emzirme izni kullanılabilir.
  • Süt izninin en temel amacı, çalışan annenin bebeğini besleyebilmesidir. Bu nedenle annenin raporlu olması durumunda veya çeşitli nedenlerle çalışamadığı günlerde süt izni kullanılamaz, devredilemez, toplu olarak kullanılamaz.
  • Süt izni işverenin bir jesti değil, çalışan annenin yasal hakkıdır. Bu nedenle işverenin süt iznini reddetmesi mümkün değildir. Bu gibi durumlarda çalışan anne iş sözleşmesini feshedebilir ve fesih nedeni haklı bulunduğu takdirde kıdem tazminatı ile diğer ücretleri işvereninden talep edebilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Çalışmayan Kadınlar Doğum Parası Alabilir mi?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.