Bebeğinize Sık Sık Sarılmanız Onun İçin En İyi İlaç!
Sarılmak çocuklarınıza bir özgüven verir ve onları ne kadar çok sevdiğinizi gösterir. İleride duygusal olarak güçlü ve sağlıklı olması için çok önemlidir.
Sarılmanın ve Öpmenin Çocuklar İçin Önemi
Sarılmak çocuklarınıza bir özgüven verir ve onları ne kadar çok sevdiğinizi gösterir. Öyle ki sarılmak, çocuklarınızın ileride duygusal olarak güçlü ve sağlıklı olması için çok önemli bir durumdur.
Sarılmak gibi rahatlatıcı ve duygusal bakımdan pozitif olan çok az şey vardır.
En iyi ve yoğun anlarınız genellikle sevdiğiniz birisiyle kucaklaşırken geçen birkaç saniyedir. Sarılmanın ve öpmenin gücü çocuklar için fiziksel dünyanın ötesindedir. Bu sevgi gösterileri onların büyümesine, güvenlik ve özgüven duygusunu geliştirmesine ve dünyanın geri kalanıyla etkileşimlerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Sarılmak sağlıklı bir eylemdir ve bu ilaç hiç de pahalı değildir. Özellikle küçükler için bu ilaç her gün kullanılmalıdır.
Erken çocukluk dönemi ise çok önemli bir zamandır
Yenidoğan beyni deneyime, uyarılmaya ya da sinirleri oluşturacak, hacmi geliştirecek ve beyinde daha güçlü yapılar oluşturacak duygulara açtır. Korku, stres ve güvensizlik yüksek olduğu zaman, beynin bazı kısımları daha küçülür bir hale gelir. Bunlardan birisi ise hafıza ve duygularla bağlantılı olan hipokampüstür. Baskıcı ortamlarda da şefkat görmeden ve fiziksel teması deneyimlemeden büyüyen çocuklarda post travmatik stres bozukluğu, düşük özgüven, hiperaktivite ve hatta agresif davranışlar geliştirebileceği tespit edilmiştir. Bir çalışmaya göre, 1980 yıllarında Romanya’da yetim olan çocukların daha bebekken yüksek oranda duygusal stres yaşadıklarından bahsediliyor. Bu çocuklardaki stres, yetimhanelerde yaşadıkları duygusal açlıktan dolayı oluşuyormuş. Bu kan akışında ve özellikle beyinde yüksek kortizol seviyelerine yol açıyor. Yenidoğan bebekler ise ilk 8 aylarını bu koşullar altında geçirdiğinde onlar üzerindeki etkileri olumsuz oluyor. Birkaç ay içerisinde şefkat gösteren ve sevgi dolu bir aile tarafından evlat edinilirse bu etki geri döndürülebiliyor. Bu çalışmayla, hayatlarının ilk 8 ayında yüksek stres deneyimleyen bebeklerin diğerlerine göre daha da düşük IQ geliştirdiği ve anksiyete davranışları gösterdiği ortaya kondu.
Öpmek ve sarılmak, her dilde anlaşılabilen iletişim biçimi
Sevilen kişinin sarılmasından daha güçlü ve iyileştirici hiçbir şey yoktur. Konu bebeklere ve çocuklara gelecek olursa, bu eylemleri yapmak çok daha önemlidir. Bu nedenlerden bazıları ise: İlgi, öpme ve sarılma gibi pozitif jestler, şefkat gösteren dokunma, bebeklerde stres seviyelerinin azalmasına ve bebeklerin sinirsel bağların gelişmesine yardımcı olur. Bununla beraber, sarılmanın aynı zamanda bağlar yarattığı da unutulmamalıdır. Çocuklarınızla bağ kurmak için bol bol sarılın. Belki büyüdüklerinde bunu reddedecekler ama bağlılık ve şefkat kavramını gösterebilmek için bu durum çok önemli ve gereklidir. Uzmanlar, çocuğunuz 4 ile 5 yaşlarına gelene kadar onları uyandırırken sarılmayı ve öpmeyi öneriyor. Güne ilgi ve şefkatle başlamaktan daha özel ve güzel bir durum yoktur. Çocuğunuz büyürken korktuğunda, sinirli olduğunda ya da endişe duyduğunda sarılmak inanılmaz derecede terapi etkisi yaratmaktadır. Sarılmak için illa ki bir neden olmasına hiç gerek yoktur. Ancak sarılmanın onlara daha çok güven vereceği belli başlı durumlar da vardır. Özellikle tam zamanlı bir işiniz ve uğraşmanız gereken başka sorunlarınız olduğunda bazen yorulacağınız doğrudur. Çünkü ebeveynlik stres dolu ve de çok çaba gerektiren bir meslektir. Ancak ne olursa olsun çocuklarınızın duygusal bakımını asla ihmal etmemelisiniz. Çocuklar yalnızca yemek, giyecek ve eğitime ihtiyaç duymaz. Çocukların pozitif kelimelere, endişe ve korkularına yönelik yardıma ihtiyaçları vardır. Çocuklar kendi stres ve anksiyetelerini anlayarak kendi duygusal dünyalarının yöneticileri olmalıdırlar.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var