Ramzi Teorisine Göre Bebeğinizin Cinsiyetini Tahmin Edin!

Ramzi Teorisine Göre Bebeğinizin Cinsiyetini Tahmin Edin!
22 Mart 2022

Günümüzde Çin Takvimi kadar yaygın olarak kullanılan cinsiyet tahmini yöntemlerinden biri de Ramzi teorisidir.

Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesidir. Bebeğin kız mı yoksa erkek mi olduğu haftalar boyunca merak edilir, çeşitli tahminler yürütülür. Hatta bu merak öylesine büyüktür ki halk arasında cinsiyet tahmini için kullanılan çeşitli yöntemler ve inanışlar geliştirilmiştir. Anne adayının karın şeklinden, aşerdiği yiyeceğe kadar pek çok faktörün cinsiyet ile bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.

Günümüzde Çin Takvimi kadar yaygın olarak kullanılan cinsiyet belirleme yöntemlerinden biri de Ramzi teorisidir. Ramzi teorisi, Kanadalı Dr. Saad Ramzi İsmail’in geliştirdiği bir cinsiyet tahmin yöntemidir. Adını, teoriyi geliştiren doktordan alan Ramzi teorisine göre, koryonik villusun konumu bebeğin cinsiyeti hakkında ipucu veriyor. Hamileliğin erken haftalarında yapılan ultrason muayenesinde koryonik villus rahmin sağ tarafında ise bebeğin erkek, sol tarafında ise bebeğin kız olduğu düşünülüyor. Gelin şimdi Ramzi teorisini daha detaylı inceleyelim.

Ramzi Teorisi Nedir?

Bebeğin cinsiyeti hamileliğin 12. haftasından sonra ultrason muayenesinde tespit edilebilir. Ancak bu haftalarda yanılma payı biraz yüksek olduğundan 14. – 16. haftalar arasında yapılan muayenelerde daha net sonuçlar elde edilmektedir. Ancak bu kadar süre beklemek istemeyen ve heyecanlarını bir nebze de olsa yatıştırmak isteyen ebeveyn adayları, halk arasında inanılan çeşitli cinsiyet tahmini yöntemlerine başvurabiliyor. Günümüzde en çok bilinen yöntem Çin Takvimi olsa da en az onun kadar uygulanan bir yöntem daha var; Ramzi teorisi… Peki, Ramzi teorisi nedir?

Ramzi teorisi, Kanadalı Dr. Saad Ramzi İsmail’in geliştirdiği bir cinsiyet belirleme yöntemidir. Adını, teoriyi geliştiren doktordan alan Ramzi teorisi, Dr. Saad Ramzi İsmail’in 10 yıllık ultrason görüntülerini araştırması sonucu ortaya çıkmıştır.

Ramzi Teorisi Nasıl Yapılır?

Ramzi teorisi cinsiyet belirleme konusunda tıpta koryon villus adı verilen plasentanın konumunu baz alıyor. Bu teoriye göre gebeliğin 6.- 8. haftaları arasında ikili ultrason yardımıyla koryon villusun konumuna bakılarak bebeğin cinsiyeti hakkında tahminde bulunulabiliyor. Eğer koryon villus rahmin sağ tarafına yerleştiyse bebeğin erkek, sol tarafına yerleştiyse bebeğin kız olacağına inanılıyor.

Ramzi teorisine göre;

  • Bebeğin cinsiyeti 2 boyutlu ultrason ile gebeliğin 6. haftasından itibaren tahmin edilebilir.
  • Bu teoriye göre koryon villusun konumu kromozomlarla ilgilidir.
  • Eğer koryon villus rahmin sağ tarafında ise embriyonun XY kromozomuna sahip olduğu düşünülür. Böylelikle bebeğin erkek olacağına inanılır.
  • Koryon villus rahmin sol tarafında ise kromozomun XX olduğu, yani bebeğin kız olacağına inanılır.

Ramzi Teorisi Güvenilir mi?

Tıpkı diğer cinsiyet belirleme yöntemleri gibi Ramzi teorisi de kesin sonuç vermez. Teori her ne kadar Dr. Saad Ramzi İsmail tarafından geliştirilmiş olsa ve %95 oranında doğru sonuç verdiği iddia edilse de elbette yanılma payı bulunmaktadır. En doğru cinsiyet tahmini için gebeliğin 16. haftası ve sonrasında yapılan ultrason muayenelerini baz almak gerekir.

Ramzi Teorisine Göre Bebeğinizin Cinsiyetini Tahmin Edin!

Ramzi Teorisiyle Cinsiyet Tahmini Nasıl Yapılır?

Ramzi teorisine göre bebeğinizin cinsiyetini tahmin edebilmek için erken haftalarda doktorunuzdan aldığınız ultrason görüntülerini inceleyebilirsiniz. Yalnız görüntülerin özellikle 6 – 8. haftalar arası olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca ultrason görüntülerini nasıl yorumlayacağınız konusunda aşağıdakileri dikkate almayı unutmamalısınız.

  • Ramzi teorisi cinsiyet tahmini için koryon villuse yani plasentaya odaklanmak gerekir.
  • Ultrasonda parlak alanda kalan kısma bakılarak cinsiyet tahmini yürütülebilir.
  • Eğer vajinal ultrason görüntüsü varsa elinizde fetüsün solda kalması kız bebeğe, sağda kalması ise erkek bebeğe işaret eder.
  • Abdominal (karın) ultrasonda ise durumu ayna yansıması olarak ele alabilirsiniz. Yani plasenta sağ tarafta ise bebeğin kız, sol tarafta ise bebeğin erkek olacağı düşünülür.

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?

Ramzi Teorisi ile Nub Teorisi Aynı mı?

Bebeğinin cinsiyetini erken haftalarda merak eden ebeveynler, Ramzi teorisi ile birlikte birçok yönteme başvurur. Bu yöntemlerden biri de nub teorisidir. Ramzi teorisiyle sık sık karşılaşılan nub teorisi, aslında daha bilimsel veriler sunar. Bu teoride bebeklerin bacak aralarında, yani cinsel organlarının gelişeceği bölgede bulunan nub adlı çıkıntının açısı yorumlanır. Ramzi teorisinde ise koryon villusun nereye konumlandığına bakılır. Ramzi teorisi 6 – 8. haftalar arasında yorumlanabilirken nub teorisi en erken 11. haftadan sonra değerlendirilebilir.

Anne Karnındaki Bebeklerin Cinsiyeti Nasıl Öğrenilir?

Ramzi teorisi, nub teorisi ve Çin Takvimi gibi cinsiyet tahmininde bilimsel geçerliliği olmayan yöntemler, bebeğinin cinsiyetini erken haftalarda merak eden ebeveynlerin sıklıkla başvurduğu yollardır. Ancak bebeğin cinsiyet tahmininde en güvenilir sonuçları ultrason verir. Bununla birlikte riskli gebeliklerde çeşitli kromozom anomalilerinin tespiti için başvurulan kordosentez, koryon villus örneklemesi veya fetal DNA testi gibi yöntemler de cinsiyet hakkında net sonuçlar verir. Ancak bu saydığımız test ve tetkikler rutin olarak uygulanan yöntemler değildir.

1. Ultrason

Doğru haftalarda yapılan ultrason muayenesi, bebeğin pozisyonu uygun olduğu sürece cinsiyet hakkında net sonuçlar verir. Üstelik anne ve bebek sağlığı için hiçbir riski yoktur.

Ultrasonda Cinsiyet Yanılması Olur mu?

2. Kordosentez

Kordosentez rutin olarak yapılan bir test değildir. Yalnızca bebeğin sağlığı ile ilgili emin olunmayan konularda genetik test yapabilmek için başvurulur. Kordosentez için kordondan alınan sıvı örneğinde kromozomlar incelendiğinden cinsiyet de kesin bir şekilde öğrenilebilir.

3. Koryon Villus Biyopsisi

Koryon villus biyopsisi, anne karnındaki bebeğin plasentasından az miktarda doku örneği alınmasıdır. Yine genetik hastalıkları veya kromozom anomalilerini tespit edebilmek için yapılan, rutin uygulanmayan bir işlemdir. Kromozomlar incelendiği için bebeğin cinsiyetini de doğru bir şekilde tespit eder.

4. Fetal DNA Testi

Anneden alınan kan örneği ile yapılan basit bir testtir. Genellikle riskli gebeliklerde kromozom anomalilerinin tespiti için uygulanır ancak kromozomlar incelendiği için cinsiyet de net olarak öğrenilir.

Japon Takvimine Göre Cinsiyet Tahmini!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.