Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?
07 Ağustos 2020

Hamilelik haberi alındıktan sonra en çok merak edilen konu hiç şüphesiz ki bebeğin cinsiyetidir. Peki, cinsiyet neye göre oluşur?

Hamilelik haberi alındıktan sonra en çok merak edilen konu hiç şüphesiz ki bebeğin cinsiyetinin ne olduğudur. Öyle ki bu merak, insanoğlunu cinsiyet tahmini ile ilgili bilimsellikten uzak çeşitli inanışlar geliştirmeye itmiştir. Hatta bebeğin cinsiyetini önceden belirlemek isteyen aileler, adet gününe göre bebek cinsiyeti belirleme veya aya göre bebek cinsiyeti belirleme gibi yöntemlere başvurmaktadır. Oysa bu yöntemlerin hiçbiri bebeğin cinsiyeti üzerinde etkili değildir. Peki, bebeğin cinsiyeti neye göre oluşur? Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur? Detaylar yazımızda…

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Belli Olur?

Kadınların genetik yapısı 46 XX kromozom şeklindeyken, erkeklerin genetik yapısı 46 XY şeklindedir. Dolayısıyla bazı sperm hücrelerinde X, bazı sperm hücrelerinde Y kromozomu bulunur. Eğer X kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse bebek kız, Y kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse bebek erkek olur. Buradan da anlaşılacağı üzere, doğacak olan bebeğin cinsiyetini belirleyen tek şey, babanın sperm hücresinin özelliğidir. Yüzyıllardır süren cinsiyeti kadın belirler inanışının aksine, cinsiyetin ne olacağı tamamen baba ile alakalı bir durumdur. Dolayısıyla adet gününe göre bebek cinsiyeti belirleme veya Çin takvimi ile cinsiyet belirleme gibi yöntemlerin hiçbir gerçeklik payı bulunmamaktadır.

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?

Burada akıllara “Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirme yapılıyor mu?” sorusu gelmiş olabilir. Doğacak olan bebeğin sadece cinsiyetini belirlemek için tüp bebek veya PGT uygulaması yapılması hem etik değil hem de ülkemizde yasaktır. Yalnızca cinsiyete bağlı geçiş gösteren hastalıklarda doktor raporu ile yapılmasına izin verilir.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Oluşur?

Yukarıda da dediğimiz gibi sperm x kromozomu taşıyorsa kız, y kromozomu taşıyorsa bebek erkek olur. Dolayısıyla doğacak olan bebeğin cinsiyeti aslında sperm ile yumurta döllendiği anda genetik olarak bellidir. Fakat bunun net olarak görülmesi için birkaç ay beklemek gerekir.  Kadın ve erkek cinsel organları aynı yapılardan türediği için 7. haftaya kadar benzer görünür. 10. hafta civarı sahip oldukları farklı hormonlar ve reseptörler sayesinde kendi yapıları yönünde gelişim göstermeye başlarlar ve cinsel organlarının görünümleri farklılaşır.

Bebeğin Cinsiyeti ne Zaman Belli Olur?

Hamileliğin oluştuğu ilk günde genetik olarak bebeğin cinsiyeti bellidir ancak bunun ultrason ile tespit edilebilmesi en erken 13. hafta civarı olur. Çoğu zaman ise 14. - 15. haftalarda netlik kazanır. 20. haftaya doğru ise en net tahmin yapılabilir. Bebeğin duruş pozisyonu veya gebelik haftasına göre ultrason muayenesinde elbette yanılma payı olabilir. Örneğin bir ay sonra gerçekleştirilen muayenede farklı bir cinsiyet tahmini yapılabilir. Bu durum daha çok erkek bebeğin penisinin izlenememesi sebebiyle gerçekleşir. Yani, bebeğin cinsiyeti erkek olarak saptanmışsa yanılma payı daha düşüktür çünkü penis görülmüştür.

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?

Bebeğin cinsiyetini öğrenebilmek için ultrasonografik görüntüleme cihazları ile bebeğin cinsel organına bakılır. Fakat bebek genitâl bölgesini bacakları ile kapatmışsa ve uygun pozisyonda değilse bir sonraki muayene beklenir.

Ultrason Dışında Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Öğrenilir?

Bebeğin cinsiyetini öğrenebilmek için başvurulan ilk ve en yaygın yöntem ultrasonografik görüntüleme cihazlarıdır. Karından ve vajinadan görüntüleme yapılabilir. 12. haftadan sonra vajinal ultrason, 16. haftadan sonra ise annenin karnından gerçekleştirilen görüntüleme sayesinde bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Ultrasonografik görüntüleme dışında amniyosentez, koryon villus biyopsisi ve kordosentez gibi işlemlerle de bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Ancak bu saydığımız yöntemler daha çok başka durumların tanısı için uygulanmaktadır, rutin cinsiyet öğrenme yolları değildir. Tanı ile birlikte uygulama sonrası bebeğin cinsiyeti de öğrenilir.

Bunlara ek olarak son yıllarda evde yapılabilen cinsiyet öğrenme testleri piyasaya sürülmüştür. Annenin idrarı ile yapılan bu testlerin güvenilirliği ise yukarıdaki yöntemlere göre daha düşüktür.

Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?

Aya veya Adet Gününe Göre Bebek Cinsiyeti Belirleme Yöntemlerinin Doğruluk Payı Var mı?

Gebelik oluşmadan bebeğin cinsiyetini belirleyebilmek, çok eski tarihlerden günümüze kadar insanoğlunu ilgisini çeken bir konu olmuştur. Bu istek ise zamanla halk arasında yayılan ancak geçerliliği olmayan yöntemlerin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bilimsel dayanağı olmayan bu yöntemlerin en popüler olanları ise Çin takvimi, biyolojik takvim, adet gününe göre bebek cinsiyeti belirleme veya aya göre bebek cinsiyeti belirleme şeklindedir. Örneğin biyolojik takvimde, kadın ve erkeklerin kız veya erkek çocuğa sahip olacakları belli dönemleri olduğuna inanılır. Çin takviminde ise kadınların hamile kalacağı yaş ve aya göre cinsiyet belirlenebileceği düşünülür. Fakat unutulmamalıdır ki bu yöntemlerin hiçbiri bilimsel değildir. Uygulama sonrası doğru sonuç verdiği düşünülen durumlar ise tamamen tesadüften ibarettir, zira zaten %50 şans vardır.


Hamilelik belirtileri en erken ne zaman başlar?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.