Düşükten Sonra Rahim Nasıl Temizlenir? (Kürtaj)

Düşükten Sonra Rahim Nasıl Temizlenir? (Kürtaj)
16 Eylül 2019

Düşükten sonra rahmin temizlenmesi ve kürtaj işlemi ile ilgili merak ettikleriniz makalemizde...

Kelime anlamı, ‘vücuttaki zararlı dokuları almak, kazımak’ olan kürtaj, rahim içindeki her türlü yabancı maddeyi çıkartmak için uygulanan tıbbi bir işlemdir. Sadece istenmeyen gebelikler için değil; düşük, ölü gebelikler ve boş gebelikler sebebiyle de kürtaj yapılır. Normal şartlarda vücut, erken dönem düşüklerden sonra bebek ve plasentaya ait parçaları dışarı atar. Bu duruma tamamlanmış düşük adı verilir. Ancak bazı durumlarda rahimde parça kalabilir. Bu da enfeksiyona neden olacağından düşükten sonra rahmin temizlenmesi gerekebilir. Bu nedenle düşük yaptığını düşünen kadınlar mutlaka doktor muayenesine gitmelidir.

Düşükten Sonra Rahmin Temizlenmesi - Kürtaj

Kürtaj, bilinenin aksine yalnızca istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için uygulanmaz. Ultrasonografide polip gibi lezyonların görülmesi gibi durumlarda parça alıp patolojiye göndermek amacıyla başvurulabilir. Ya da düşük sonrası rahim içinde kalan parçaları temizlemek amacıyla da tercih edilebilir. Kısacası kürtaj; rahim içinde istenmeyen her türlü yabancı maddenin tahliye edilmesidir. Düşüklerden sonra genellikle vücut rahimdeki parçaları dışarı atar. Fakat bazen bebeğe ve plasentaya ait parçalar dışarı atılmayabilir. Bu durumda içeride kalan parçaları dışarı çıkartmak ve enfeksiyon riskini önlemek amacıyla kürtaj yapılır. Peki, düşükten sonra rahimde parça kaldığı nasıl anlaşılır? Düşük yaptığını düşünen kadınlar mutlaka doktora başvurmalıdır. Ultrason ile rahim içi izlenir ve parça kalıp kalmadığı kolayca anlaşılabilir.

Düşükten Sonra Rahim Nasıl Temizlenir? (Kürtaj)

Kürtaj Hangi Tıbbi Gereklilikler Durumunda Uygulanır?

Halk arasında yalnızca istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla başvurulduğu düşünülen kürtaj işlemi, zorunlu nedenlerden dolayı da uygulanabilir. Bu zorunlulukların başında;

  • Erken haftalarda bebeğin canlılığını kaybetmesi,
  • Boş gebelik,
  • Bebekte kalıcı anomalilikler,
  • Düşük yapılmasına rağmen içeride parça kalması,
  • Bebeğin anne sağlığını tehdit etmeye başlaması gibi nedenler gelmektedir.

Kürtaj Teknikleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi için pek çok yöntem uygulansa da günümüzde en sık tercih edilen teknik, vakum tekniğidir. Bu yöntemde kanül adı verilen plastik enjektörler ile rahim içinde kalan parçalar temizlenir. Vakum tekniği, diğer tekniklere kıyasla daha risksiz ve ağrısızdır. Lokal veya genel anestezi altında yapılan vakum tekniği ile rahim içi 10 dakika gibi kısa bir süre içinde boşaltılır. Kürek tekniği ise çok daha önceden yaygın olan, günümüzde ise çok nadir durumlarda tercih edilen bir seçenektir. Bu yöntemde; kaşık ucuna benzer materyaller kullanılır. Bu materyaller ile rahim içi kazınarak temizlenir.

*Boş gebelik nedir, nasıl anlaşılır? Detaylı bilgi için tıklayın

Kürtajdan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Kürtaj kısa süren bir uygulamadır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra aynı gün taburcu olunur. İşlemden sonra genelde antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilir. 10 güne kadar olan hafif kanamalar normal karşılanır. Bu kanamalar için hijyen açısından tampon yerine günlük ped kullanılması önerilir. Kürtajdan sonra rahim enfeksiyonlara açık halde olduğu için doktor bir birkaç haftalığına cinsel ilişkiyi yasaklayabilir. Yine bu dönemde enfeksiyon riskine karşı deniz ve havuz gibi aktiviteler yasaklanır. İşlemden sonra ateş yükselirse, ağrı kesici kullanılmasına rağmen geçmeyen ağrı ve kramplar hissedilirse, aşırı miktarda kanama gözlemlenirse veya kötü kokulu akıntılar ile karşılaşılırsa acilen doktora başvurulması gerekir.

Düşükten Sonra Rahim Nasıl Temizlenir? (Kürtaj)

Düşükten Sonra Göğüslerden Süt Gelmesi

Düşük yaptıktan ve kürtaj işlemi ile rahim temizlendikten sonra memelerden sıvı gelmesi durumu ile karşılaşılabilir. Genellikle 9 hafta ve üzeri gebeliklerin düşükle sonuçlanmasından sonra görülür ve tamamen gebelik hormonları ile ilgilidir. Aynı şekilde memelerde hassasiyet olabilir ve şişlik hissedilebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora muayene olunmalıdır. Gerekirse doktor tarafından sıvının gelmesini engelleyen ilaçlar reçete edilebilir veya doktorunuz sıkı göğüs bandajları kullanmasını tavsiye edebilir.

Kürtaj Yaptırdıktan Sonra Yeniden Hamile Kalınabilir mi?

Gebeliğini isteğe bağlı veya zorunlu bir şekilde sonlandırmak zorunda kalan kadınların çoğu kürtajdan sonra tekrar hamile kalıp kalamayacağını merak eder. Kürtaj, kısırlığa yol açan bir işlem değildir. Bu nedenle kürtaj olan kadınların başka herhangi bir sağlık sorunları yoksa gebe kalma şansları, kürtaj olmayan kadınlarla aynıdır. Kürtaj esnasında rahimde delinme, enfeksiyon, enfeksiyona bağlı gelişen tüplerin tıkanması veya rahim içinde yapışma gibi durumlar ile karşılaşıldıysa, gebe kalmak biraz zorlaşabilir. Ancak saydıklarımızın hepsi çok nadir görülür ve bazıları tedavi edilebilir durumlardır.

*Kimyasal gebelik nedir, neden olur? Detaylı bilgi için tıklayın.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.