Hoş Geldin Bebek!

Hoş Geldin Bebek!
01 Kasım 2016

Yenidoğan dönemini stressiz bir şekilde yaşamanız mümkün. Hazırladığımız rehber size büyük kolaylık sağlayacak.

Hoş Geldin Bebek!

Bebeğinizle beraber geçirdiğiniz keyifli yolculuğunuz sona erdi ve artık o sizinle beraber... Mutluluğunuz paha biçilemez ancak bakımı sizi endişelendiriyor mu? Bu dönemi stressiz bir şekilde yaşamanız mümkün.     Hazırladığımız rehber size büyük kolaylık sağlayacak.

GÖBEK BAĞININ BAKIMI

Göbek bağı, hamilelik süresince bebeğinize gıda ve oksijen sağladı. Doğumdan hemen sonra kesilen göbek bağı, şu anda koyu renkli kuru bir köke benziyor. Göze pek de hoş gelmeyen bu görüntü, bebeğinizi rahatsız etmez. Çünkü bu bölgede sinir uçları yer almıyor. Ancak iltihapların önlenmesi açısından bölgeyi, temiz ve kuru tutmak çok önemlidir. Bu nedenle cilt tamamen iyileşinceye kadar, bebeğinizi çok sık yıkamayın. İyileşme süreci genelde iki hafta sürer. Kızarıklık ya da akıntı oluşursa, tıbbi yardım almanız gerekebilir. Bebek bezini aşağıya doğru katlayarak, göbek bağının hava almasını sağlayın, böylece düşmesi hızlanacaktır.

BEBEĞİ GİYDİRMEK

Bebeğiniz vücut ısısını sizin gibi ayarlayamaz. Bu yüzden bebeği aşırı kalın ya da aşırı ince giydirmemek gerekir. Bebeği, hafif giysilerle kat kat giydirmek duruma göre azaltılıp artırılabileceğinden en doğru yöntemdir. Yaz aylarında şapka takmayı ihmal etmeyin.     Bebeğinizin minik uzuvlarını giysilere sokmak sizi ürkütebilir. Fakat bebekler sandığınızdan daha esnektir. Alttan ve önden düğmeli tulumlar ilk haftalarda tercih edilebilir.

BEBEĞİNİZİN YUMUŞAK NOKTASI

Bebeğinizin başında yer alan fontanel ya da diğer adıyla bıngıldağa dokunmaktan çekinmeyin. Bu nokta sert bir membranla örtülü ve özel bir bakım gerektirmez. Fontanel, kafa şeklinin değişmesini ve bebeğin doğum kanalından çıkmasını sağlar. Küçük olan ön fontanel iki ay içinde, arka fontanel ise iki yıl içinde kapanır.     Bıngıldak, bebeğin sağlık durumuyla ilgili ipuçları verir. Çökük bir fontanel sıvı kaybını gösterirken, kabarık bir fontanel menenjite işaret edebilir.

BEBEĞİNİZİ YIKAMAK

İlk haftalarda, bebeğinizi haftada iki kez yıkamak yeterlidir. Haftanın diğer günlerinde yüzünü, boynunu, ellerini ve poposunu temizleyebilirsiniz. Banyo yaptırırken bebek küveti kullanın ve gerekli tüm eşyaların yakınınızda olmasına dikkat edin. Bazı uzmanlar, sabun kullanmamayı önerir ama eğer sabun kullanmak istiyorsanız, yumuşak bir sabunu tercih edin. Banyo süresini kısa tutun ve bebeği asla yalnız bırakmayın. Bebeği küvetten çıkarırken dikkat edin. Kız bebeklerin popolarını, önden arkaya doğru yıkayın. Erkek bebeklerde, sünnet derisini geriye doğru çekmeyin. Bölgeyi nazikçe temizleyin.

HASSAS CİLT BAKIMI

Yeni doğan bebeklerde isilik sıkça görülür. Bebeğinizin burnunda ve yanaklarında küçük beyaz sivilceler ortaya çıkabilir. Onlara dokunmayın, genelde kendiliğinden geçer. Bebeğin başında oluşabilen kabuklarda zararsızdır ve özel şampuanlarla giderilebilir. Neredeyse bütün bebekler pişik sorunu yaşar. Bezleri düzenli olarak değiştirin, bebeğin poposunu temiz ve kuru tutun. Ayrıca çinko içeren kremler sürün. Bebeğinize bezsiz mola zamanları tanıyın. Kazalara karşı yattığı yere su geçirmez bir mat sermenizi öneririz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.